StoryEditor

Kňaz zaplatil za obľúbenosť životom

Pripútaný drôtom k radiátoru, zohavené telo aj tvár, ústa prelepené páskou. V takom stave našli na fare v obci Borovce pri Piešťanoch kňaza Štefana Poláka. Obľúbený farár, ktorého dlhé roky prenasledovali príslušníci Štátnej bezpečnosti, bol mŕtvy -- ubitý, udusený. Do "nežnej revolúcie" ostávali dva roky a jeden mesiac. Komunistická polícia pripísala beštiálnu vraždu opitému dedinčanovi, ktorý mal vraždiť pre peniaze z cirkevnej zbierky. Po revolúcii štát vyšetrovanie obnovil, uväznený muž bol prepustený pre nedostatok dôkazov, vinník sa však nenašiel. Tento a podobné tri prípady včera postúpil Ústav pamäti národa na vyšetrenie Generálnej prokuratúre SR. "Týkajú sa zločinov, ktoré komunistický režim nepotrestal, pretože boli spáchané v jeho záujme," informoval šéf úradu Ivan Petranský.
Zavraždený kňaz
Zavraždený Polák bol medzi ľuďmi veľmi obľúbený. Na kňaza dodnes spomínajú obyvatelia Boroviec aj Plaveckého Petra, kde sa narodil. "Chodia najmä ľudia z Boroviec. Keď je púť na Šaštín, príde ich celý autobus a dajú mu kvety na hrob," hovorí Lýdia Poláková z obecného úradu v Plaveckom Petre. Práve pre veľký vplyv na mládež mohol byť kňaz pre komunistov tŕňom v oku. "Mladí ľudia za ním išli, vedel ich nadchnúť, zaspievať si s nimi," spomína Miroslav Blusk, ktorý s Polákom vyrastal. Mnohých podľa neho získal pre bohosloveckú fakultu v Bratislave. "Na sto percent ho umučili eštebáci -- to vám v dedine povie každý," tvrdí Blusk.
Spolupracoval?
Tajná služba zbierala o Polákovi informácie od roku 1980. Na spoluprácu sa ho tajní pokúsili získať po prevzatí fary v Borovciach. Podľa historikov z ÚPN naňho dlhodobo vyvíjali tlak. "Eštebákov som uňho videl veľmi často. Vždy ostalo nafajčené v popolníku. Či s nimi spolupracoval, to nemôžem povedať," tvrdí Peter Hornák, ktorý sa s farárom priatelil a v roku 1986 viezol Poláka a ďalších kňazov do Ríma. Vo Vatikáne mal Polák údajne dlhý rozhovor s pápežom a po návrate do vlasti skoncoval s tajnou službou a s Pacem in Terris -- združením duchovných kolaborujúcich s režimom. Tajná služba podľa spisu zmenila Polákovu kategóriu z kandidáta tajnej spolupráce na dôverníka v roku 1984. To, že ju nezmenila na kategóriu agent, pravdepodobne znamená, že ŠtB po čase definitívne zavrhla možnú spoluprácu s kňazom. Motiváciou definitívneho riešenia mohla byť snaha zastrašiť podobne aktívnych členov katolíckej cirkvi, ktorá v tom čase na Slovensku silnela.
Zabudnuté zločiny
Podobných obetí zanechal komunistický režim stovky -- niektoré sa nevyšetrili, za iné pykali nevinní. Okrem vraždy Poláka by sa mala prokuratúra zaoberať usmrtením Floriána Gaála, vyhodením z okna úradovne ŠtB v roku 1952, mučením Valérie Matulayovej vo vykonštruovanom prípade vlastizrady z roku 1962 a prípadom Milana Gona, ktorý zahynul na následky zranenia pri stavebných prácach, na ktoré bol pridelený počas väzby. "ÚPN sa podarilo identifikovať príslušníkov ŠtB, ktorí mali spáchať spomínané trestné činy, ale ich osobné údaje nechceme zverejňovať, pretože by to nepomohlo vyšetrovaniu týchto káuz," povedal šéf sekcie dokumentácie úradu Ľubomír Morbacher.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:21