StoryEditor

Spišiak pre HN: Nové pravidlá sú zlé. Na výberovom konaní by aj Kočner ohúril všetkých

18.06.2020, 00:00
Na výberovom konaní môže niekto ohúriť aj 30 komisií, no nemusí byť dobrým policajným šéfom, povedal pre HN poradca ministra vnútra a bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak.

Šéf polície Milan Lučanský povedal, že zvažuje odchod z funkcie, keďže vládna koalícia voči nemu nemá dôveru. Má Lučanský vašu dôveru?
O moju dôveru tu vôbec nejde, keďže som teraz poradcom ministra. Ide o ministrovu dôveru a o to, ako sa s pánom Lučanským dohodli. Viedli viacero rozhovorov o tom, akým spôsobom budú ďalej pôsobiť vo svojich pozíciách, a minister aj pán Lučanský sa vzájomne zaviazali, že o obsahu týchto rozhovorov nebudú verejne komunikovať ani informovať. Nebudú na seba útočiť a ukončia to v zmysle vzájomnej dohody, ktorú uzavreli. Minister, ako správny chlap a džentlmen, to dodržiava, nekomentuje, nepoukazuje. Nehovorí a čaká na rozhodnutie pána Lučanského.

Ale je ten pocit pána Lučanského, že nemá dôveru ministra a že v takomto prostredí sa mu nepracuje dobre, správny?
Zrejme v tých debatách medzi štyrmi očami odzneli rôzne témy a výsledok je ten, že sa dohodli, že sa dohodnú.


Na vašu dôveru sa pýtam aj preto, že počas vlády Ivety Radičovej ste to boli vy, kto šéfoval polícii, a pán Lučanský vtedy z polície odišiel. Do akej miery je to teda váš spor?
Nemyslím si, že by to mal byť môj spor. Ja v tom žiadnu úlohu nehrám. Vtedy som konal tak, ako som si myslel, že konať mám, a v zmysle zákonných oprávnení, ktorými som v tom čase disponoval.

Lučanský má však pravdu v tom, že prešiel výberovým konaním, ktoré potvrdilo, že vo funkcii má ostať. Prešiel aj novými pravidlami. A za jeho pôsobenia sa v polícii diali veľké zmeny, napríklad zatknutie Mariana Kočnera. Dá sa na základe toto povedať, že je dobrým policajným prezidentom?
Pán Lučanský vykonáva svoju pozíciu prezidenta Policajného zboru, pevne verím, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Ako to on vidí, ako to realizuje. To je v podstate všetko, čo k tomu môžem povedať.

Ale ľudia by mali z funkci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:53