TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Návrh obrannej a bezpečnostnej stratégie by mal byť pripravený do konca roka

20.06.2020, 09:28
Autor:
TASRTASR
Zhodnotiť sa má aj miera ohrozenia Slovenska ozbrojeným útokom.

Návrh bezpečnostnej a obrannej stratégie by mal byť pripravený do roka 2020. Následne budú oba materiály predložené na schválenie vládou a Národnou radou SR.

Vyplýva to z Návrhu na prípravu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Bezpečnostná stratégia má stanoviť základné parametre bezpečnostnej politiky.

Zamerať sa má aj na dosahy hybridných a kybernetických hrozieb, hrozby šírenia zbraní hromadného ničenia, terorizmu, politického a náboženského extrémizmu, energetickej bezpečnosti, ale aj ďalšie hrozby v oblasti vnútornej bezpečnosti, sociálnej stability, zdravia obyvateľstva, životného prostredia a v ostatných oblastiach bezpečnosti.

Zhodnotiť má aj mieru ohrozenia SR ozbrojeným útokom. Poukázať má tiež na väčšiu previazanosť niektorých fenoménov ako dezinformácie, sociálne siete, nastupujúce technológie s bezpečnosťou a odolnosťou štátu a jeho obyvateľstva. Venovať sa má tiež ochrane existujúcej kritickej infraštruktúry a zásadám budovania novej infraštruktúry.

Kľúčovým východiskom novej Bezpečnostnej stratégie SR má byť kontinuita v proeurópskej a proatlantickej orientácii SR postavenej na aktívnom a zodpovednom členstve SR v EÚ a NATO. Aj s ohľadom na pandémiu nového koronavírusu a jej dosahy by sa mala zamerať na zlepšenie schopnosti bezpečnostného systému SR zvládať hrozby a zvyšovať odolnosť štátu voči nim.

Obranná stratégia nadviaže na dokument z roku 2017. "Zachová, čo je naďalej relevantné, a aktualizuje, čo vyplýva z úrovne jej implementácie, vývoja bezpečnostného prostredia a obrannej politiky aj v zmysle programového vyhlásenia vlády SR, pričom posilní euroatlantické ukotvenie SR v previazaní adaptácie obrany SR s adaptáciou NATO a vývojom EÚ," uvádza sa v materiáli.

V oblasti zdrojového zabezpečenia obrany štátu má nová stratégia zdôrazniť udržanie stability a predvídateľnosti obranných výdavkov SR s pretrvávajúcou ambíciou dosiahnuť ich dvojpercentný podiel na HDP v roku 2024 a tiež efektívne a transparentné využitie dostupných zdrojov.

Zadefinovať by sa mala napríklad aj politicko-vojenská ambícia SR a rozvoj ozbrojených síl na zvyšovanie ich pripravenosti na plnenie ich hlavnej úlohy aj pri ich použití pri mimoriadnych udalostiach a nevojenských krízových situáciách na území SR.

Návrhy stratégií budú pripravené pod vedením Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a Ministerstva obrany.

01 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 02 - Modified: 2024-03-05 13:06:18 - Feat.: - Title: Mier za sto miliárd eur, Európa prepína na vojnovú ekonomiku 03 - Modified: 2023-05-11 06:00:55 - Feat.: - Title: Zmeny potravín súvisia so zmenami životného štýlu i stravovacích návykov, tvrdí rektor 04 - Modified: 2023-03-31 06:22:17 - Feat.: - Title: Systém protivzdušnej obrany Kub zo Slovenska je už na Ukrajine 05 - Modified: 2023-03-15 17:37:35 - Feat.: - Title: Ságu migov rozlúskne vláda. Za vyradené stroje preberá zodpovednosť, aj keď právny podklad neukázala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:05