StoryEditor

Andruskó ukázal na Bödöra. Mal zháňať falošného vraha

20.07.2020, 08:45
V kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa v pondelok pred senát opätovne postaví už odsúdený Zoltán Andruskó.

Bola polovica septembra 2018. Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli už pol roka mŕtvi. Niekedy v týchto dňoch mal prísť za Zoltánom Andruskóom istý Dušan Kracina. A povedať mu, že na pokyn podnikateľa Norberta Bödöra hľadá bieleho koňa z Maďarska, ktorý by vraždu zobral na seba.

Následne, koncom septembra, polícia údajne vraždiace komando z Kollárova aj s Andruskóom zadržala. Takto vypovedal Andruskó na dnešnom 20. dni hlavného pojednávania.

O nitrianskom oligarchovi sa rozhovoril sám od seba. On sám je už pritom právoplatne odsúdený. Po tom, ako s políciou od svojho zadržania spolupracoval, bol za sprostredkovanie vraždy odsúdený na 15 rokov väzenia.

Vraj vydieranie Kušnírovou

Plán Kracinu a spol. bol údajne nasledovný. Vraj si vymysleli, že matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová, vydierala podnikateľov na východe Slovenska. Dôvodom jej konania mala byť stavba, pod ktorou robila archeologický výskum jej dcéra.

„Ponúkali aj úplatky, chceli to narafičiť, že pani Kušnírová vydiera podnikateľov, že ak jej nezaplatia 300-tisíc eur, celú vec dá zverejniť, lebo budúceho zaťa má novinára,“ hovoril na súde Andruskó. Biely kôň z Maďarska to mal potvrdiť, „ale nestihli to spraviť, lebo som od začiatku vypovedal“.

Andruskó tiež vysvetlil, prečo o týchto veciach doteraz mlčal. „Doteraz som to nepovedal, lebo ide o osoby, ktorých som sa bál,“ vraví.

Meno Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe pre kauzu Dobytkár, sa v súvislosti s kauzou Kuciak spomínalo už skôr. Podľa viacerých výpovedí vraj totiž spoluorganizoval a finančne podporoval sledovanie viacerých novinárov, vrátane Jána Kuciaka.

Primárnym cieľom týchto akcií malo byť získavanie informácií pre Mariana Kočnera. Aj bývalý siskár Peter Tóth, ktorý sa na sledovaní podieľal, na súde vyhlásil, že Bödör vypomáhal finančne, s čím sa mu údajne priznal samotný podnikateľ.

Ten svoju účasť na sledovaní poprel. Nepoprel však stretnutia s Tóthom po vražde. Bývalý novinár ho vraj žiadal, aby pomohol väzobne stíhanému Kočnerovi. Bödör však nedokázal prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.

Právni zástupcovia poškodených Roman Kvasnica aj Daniel Lipšic si myslia, že odsúdený Andruskó vypovedá dôveryhodne. „Jeho prvotná výpoveď je potvrdzovaná stále objektívnymi dôkazmi,“ povedal advokát Kuciakovcov Lipšic.

Spomenul tu dôkazy ako komunikácia Threema či návšteva bezpečnostnej schránky Kočnerom len deň po vražde. „O týchto dôkazoch nemohol mať v tom čase Andruskó vedomosť. Ak by klamal, veľmi rýchlo by sa to ukázalo a on sám by na to doplatil najviac. Ak sa už sám rozhodol spolupracovať a označiť objednávateľa, nemá žiadnu motiváciu označiť niekoho iného,“ myslí si advokát.

Ďalším znakom dôveryhodnosti jeho výpovede má byť, že sa Andruskó mýli v niektorých časových jednotlivostiach. „To je prirodzené, robí to jeho výpoveď dôveryhodnejšou,“ povedal Lipšic. Podľa neho je to dôkaz, že to nemá naučené.

Dôkazov proti Bödörovi niet

Že ide o dôležitého svedka, potvrdzuje aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan. „Spája niektoré skutočnosti a dáva im zmysel. Samozrejme, že ich obhajoba napáda a snaží sa ich spochybniť. Naše stanovisko bude prezentované v záverečných rečiach,“ avizoval.

Faktom však je, že prokuratúra podľa Turana nemá dôkazy, že by Norbert Bödör po vražde zametal stopy a snažil sa nájsť bieleho koňa ako falošného páchateľa.

„Keby to bolo potvrdené konkrétnymi faktami, obžalovali by sme aj niekoho iného. Samotná jedna výpoveď je vždy málo. Musí to byť podložené aj ďalšími dôkazmi, bez toho to nejde,“ povedal Turan.

Andruskó bol odsúdený na 15 rokov v decembri 2019, hrozilo mu pritom 25 rokov až doživotie. Ako sprostredkovateľ vraždy sa však dohodol na vine a treste. Bol v tejto kauze prvým odsúdeným. V apríli 2020 ho za mreže nasledoval Peter Marček, strelec, ktorý sa priznal. Za dvojnásobnú vraždu dostal 23 rokov.

Proces v prípade vraždy Kuciaka 16:22 Súd prerušuje hlavné pojednávanie do štvrtka. 16:22 Marek Para navrhuje vypočuť Dušana Kracina, ktorého dnes spomínal Kočner.  16:21 "Pokiaľ sa bude oboznamovať moja komunikácia s Petrom Tóthom z väzby trvám na tom, aby sa oboznámila aj moja komunikácia s mojou dcérou a pani Hatinovou, pretože spolu súvisia," reaguje Kočner.  16:15 Súd rozhoduje o vykonaní ďalších návrhoch dôkazov, ktoré predložili procesné strany.  16:10 Slovo si berie Kočner, ktorý tvrdá, že prokurátor navrhol ďalšie správy z Threemy naschvál, aby médiá mali o čom písať a prekryla sa tak výpoveď Andruskóa. „Ospravedlňujem sa, beriem späť, to určite potom nie je kvôli médiám," hovorí Kočner po tom, čo ho jeho obhajca upozorní, že tieto správy nenavhrol prokurátor ale senát. 16:08 ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:39