StoryEditor

Fico: Som veľký optimista pokiaľ ide o vývoj vzťahov SR s Maďarskom

13.12.2007, 08:18
Autor:
TASRTASR

Jediná cesta, ako zlepšiť súčasné vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskou republikou, je hovoriť a odstraňovať vznikajúce napätie spôsobované predovšetkým politickou scénou. V rozhovore pre TASR to konštatoval predseda vlády Robert Fico s tým, že pokiaľ ide o ďalší vývoj v tejto oblasti, je veľkým optimistom.
Podľa jeho slov je téma postavenia Maďarov v celom svete pre maďarskú politickú scénu veľmi dôležitá a aj to môže ovplyvňovať postoj Budapešti v správaní sa k Slovensku. "My sme pripravení sa stretnúť s maďarskými kolegami kdekoľvek a diskutovať o čomkoľvek," prízvukoval. Poukázal tiež na fakt, že pozvanie maďarského premiéra Férenca Gyurcsánya na Slovensko vyplýva z toho, že posledné takéto stretnutie sa konalo v Budapešti, kam na oficiálnu návštevu cestoval slovenský šéf kabinetu. "Teraz je čas, aby maďarský premiér navštívil Slovensko. Bude prijatý so všetkou úctou a vážnosťou a verím, že táto návšteva bude mať zmysel," povedal Fico a pripomenul, že sme predsa susedské krajiny, ktoré odstraňujú prekážky na hraniciach z hľadiska Schengenu a stavajú ipeľské mosty.
Predseda vlády je presvedčený, že slovenský kabinet urobí všetko pre to, aby sa napätie medzi krajinami neprenášalo medzi radových občanov. "Dali sme z rezervy kabinetu peniaze na pokračovanie vysielania Rádia Patria a veľmi solídne sme riešili otázku používania dvojjazyčných názvov v učebniciach. My nevidíme žiadny dôvod, prečo vyvolávať v tejto oblasti nejaký problém," odkázal.
Problém však Fico vidí v tzv. slovenskej otázke, teda ako sa Slováci stavajú k vlastnému štátu, aká je miera ich vlastenectva a aký majú vzťah k štátnym symbolom. "Všimnite si, ako nás historické osobnosti a vzťah k nim rozdeľujú. Jedných považujeme za zradcov a druhých za hrdinov. Toto musí skončiť, pretože si vyľudňujeme naše dejiny, a to je najhorší hriech, aký môžeme robiť," myslí si. Aj z tohto dôvodu chce, aby sa integrálnou súčasťou politiky Smeru-SD stala aj otázka štátnej idey. "Aby to nebolo iba o ekonomike, o sociálnom programe a o tom, či sa kradne alebo nie."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 14:46