StoryEditor

Absentérom stále kraľuje Slota

30.12.2007, 23:00
Najaktívnejších poslancov malo opozičné KDH, najväčšieho absentéra koaličná SNS. Takto stručne by sa dal zhrnúť uplynulý rok v Národnej rade SR, počas ktorého sa poslanci zišli na jedenástich schôdzach.

Pri hlasovaniach v pléne chýbal najčastejšie líder národniarov Ján Slota - vynechal takmer tri štvrtiny z nich. "Viete čo? Túto otázku očakávam od svojich voličov a nie od tých, ktorí ma nevolili," reagoval na negatívnu štatistiku pre HN. Nedávno však tento fakt vysvetľoval tak, že v parlamente síce bol, no nehlasoval. Aj v ďalších poslaneckých kluboch kraľujú rebríčkom absentérov zväčša stranícki lídri. Politológ Peter Horváth to vysvetľuje tým, že sú politicky vyťažení a musia riešiť aj stranícke záležitosti. Upozorňuje však, že by si mali dávať na tieto štatistiky pozor. "Nemusí to vyzerať dobre v očiach voličov, aj keď verejnosť to spravidla akceptuje."

Aktivita bez úspechu
V prepočte na jedného poslanca chýbali na hlasovaniach najčastejšie poslanci opozičného KDH - meno každého z nich nie je pri 380 z viac ako dvoch tisíc hlasovaní. Poslanec KDH Július Brocka však tvrdí - treba rozlišovať, či ide o dôležité hlasovania. "Mnohé z nich sú len formality, a preto nám možno vyskočili takéto štatistiky."
Paradoxne práve klub kresťanských demokratov bol však najaktívnejší pri predkladaní návrhov zákonov alebo noviel. Podpísali sa pod 24 návrhov. Hoci cez koaličnú väčšinu žiaden z nich neprešiel, Brocka je presvedčený, že ich aktivita má zmysel. "Verejnosť je informovaná, že sú aj iné a lepšie riešenia ako vládne návrhy."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 15:24