StoryEditor

Vyše 50 odborníkov prišlo na seminár Humanitárne právo a ozbrojené sily

24.10.2007, 10:29
Autor:
TASRTASR

Vyše 50 odborníkov zo Slovenska, Českej republiky, Rumunska, Litvy a Veľkej Británie sa stretlo v Častej-Papierničke na odbornom seminári, ktorého hlavnou témou je výmena skúseností a šírenie poznatkov z medzinárodného humanitárneho práva. Podujatie pod názvom Humanitárne právo a ozbrojené sily organizuje Úrad právnych služieb Ministerstva obrany SR (ÚPS MO SR) a koná sa v dňoch 22. až 25. októbra.
Na seminári sa zúčastňujú aj experti zo Slovenského Červeného kríža, Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) a Úradu právneho poradcu generálneho tajomníka NATO.
"Jedným z cieľov podujatia je získanie a odovzdanie skúseností z praktickej implementácie medzinárodného humanitárneho práva a spôsobov šírenia osvety medzi odbornou, ale aj širokou laickou verejnosťou," uviedla organizátorka akcie Oľga Sršňová z ÚPS MO SR.
"Na stretnutí tiež informujeme medzinárodné fórum o úrovni a stave v tejto oblasti na Slovensku. Získali sme tiež množstvo poznatkov, veľa nových podnetov máme napríklad z výučby humanitárneho práva a prípravy právnych poradcov, ktorí sa zúčastňujú na plnení úloh v zahraničných operáciách. Práve tí sú často pravou rukou veliteľa pri riešení konkrétnych reálnych situácií," dodala Sršňová.
Spoluprácu so Slovenskou republikou a aktívny prístup zodpovedných inštitúcií vyzdvihol aj Richard Desgagne z Medzinárodného výboru Červeného kríža a regionálny právny poradca právneho oddelenia ICRC so sídlom v Budapešti. "V oblasti spolupráce s ozbrojenými silami sa náš cieľ trochu zmenil. Aj naďalej školíme príslušníkov ozbrojených síl v otázkach medzinárodného humanitárneho práva, avšak pozornosť v súčasnosti zameriavame predovšetkým na aktualizáciu informácií a vedomostí právnych poradcov v ozbrojených silách na základe aktuálnych poznatkov z ozbrojených konfliktov z celého sveta. Na národnej úrovni tak realizujeme podobné zamestnania priebežne v jednotlivých krajinách. Budúci rok plánujeme pripraviť školenie v oblasti právnej pomoci špecializovanej na medzinárodné humanitárne právo pre českých a slovenských kolegov," vysvetlil Desgagne.
ÚPS MO SR organizuje každoročne semináre na rôzne témy. Okrem teoretickej prípravy pripravuje aj zamestnania zamerané na praktický výcvik aplikácie humanitárneho práva v praxi. Ide o riešenie konkrétnych situácií v teréne. Účastníci majú možnosť vyskúšať aplikovanie svojich teoretických vedomostí v modelových situáciách. Pri organizácií podobných aktivít ÚPS MO SR úzko spolupracuje so Slovenským Červeným krížom, ICRC a so vzdelávacími centrami v zahraničí, ktoré sa tejto problematike venujú na teoretickej i praktickej úrovni.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 09:23