Človek v ohrození, n.o.
StoryEditor

Európsky súd rozhodol o Rómoch z Moldavy. Od štátu dostanú odškodné 20-tisíc eur

01.09.2020, 15:12
Autor:
ČTKČTK
Polícia raziu nedokázala poriadne vysvetliť a úrady doposiaľ sťažnosti na zlé zaobchádzanie zo strany policajtov odmietali.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu priznal odškodnenie dvom slovenským Rómom, ktorí sa na neho obrátili kvôli kontroverznému policajnému zásahu z júna 2013.

Podľa súdu bol v ich prípade porušený zákaz mučenia alebo neľudského zaobchádzania a zákaz diskriminácie.

Už tretí rok pritom pokračuje proces s niekoľkými Rómami pobitými pri tejto razii kvôli krivej výpovedi a svedectvám.

Neprimeraný zásah 

V rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorá leží neďaleko Košíc, 19. júna 2013 zasahovali desiatky policajtov. Jeden z mužov, ktorý sa neskôr obrátil na súd v Štrasburgu, vypovedal, že ho spútali, vytiahli pred dom, bili obuškami, kopali a použili proti nemu elektrošoky.

Polícia uviedla, že bol podozrivý zo spáchania trestného činu súvisiaceho s výtržníctvom. Pretože sa nechcel nechať odviesť, použili proti nemu donucovacie prostriedky, ako sú hmaty, chvaty, údery, kopy a putá.

Znalecký posudok o rok neskôr konštatoval, že muž pri zásahu utrpel zlomeninu rebra a dostal obuškom ranu cez chrbát. Podobné to bolo v prípade druhého Róma.

Polícia to nedokázala vysvetliť 

Portál aktuality.sk píše, že polícia tvrdí, že išlo o bežnú pátraciu akciu, a to napriek tomu, že sa jej zúčastnilo aj 15 členov rýchle zásahovej jednotky, a zostali po nej zranení ľudia aj zničený majetok.

Polícia raziu nedokázala poriadne vysvetliť a úrady doposiaľ sťažnosti na zlé zaobchádzanie zo strany policajtov odmietali.

Naopak ombudsmanka Mária Patakyová poukazovala na to, že sa polícia dopustila porušenia ľudských práv. Nejasnosti okolo kontroverzného zásahu prerástli do jednej z najväčších káuz vlády bývalého sociálnodemokratického premiéra Roberta Fica a pôsobenia niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Rozsudok potešil viaceré organizácie 

Agentúra SITA napísala, že na Európsky súd pre ľudské práva sa kvôli tomuto prípadu obrátilo celkom desať obetí policajnej razie. Dvom z nich má stáť vyplatiť odškodnenie vo výške 20-tisíc eur pre každého, má tiež uhradiť súdne trovy.

Rozsudok štrasburského tribunálu, ktorý je orgánom Rady Európy, privítali ľudskoprávne organizácie. Podľa Lýdie Šuchovej z občianskeho združenia Equity, ktorého cieľom je pomáhať znevýhodneným skupinám obyvateľstva, "prináša dlho očakávanú spravodlivosť pobitými obyvateľom Moldave nad Bodvou".

"Po siedmich rokoch boja so štátom, kedy sa z obetí stali vinníci, svitá nádej, že súčasné súdne procesy s poškodenými skončia a tí si budú môcť vydýchnuť," uviedla.

Pre prezidentku Zuzanu Čaputovou rozsudok potvrdzuje pochybnosti, aké zásah v Moldave nad Bodvou od začiatku sprevádzal.

"Občania potrebujú polícii dôverovať, a preto je nutné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenie z nezákonného konania policajtov," povedala prezidenta.

01 - Modified: 2023-12-09 16:11:12 - Feat.: - Title: V Moldave nad Bodvou budú opäť miestne občianske hliadky 02 - Modified: 2022-10-31 09:42:42 - Feat.: - Title: Primátor Moldavy nad Bodvou svoj post obhájil, primátor Medzeva nie 03 - Modified: 2022-09-21 10:42:31 - Feat.: - Title: Nemecká polícia podnikla razie v bytoch ruského oligarchu. Podozrieva ho z porušovania sankcií 04 - Modified: 2022-09-18 13:17:57 - Feat.: - Title: V závode v Moldave pribudlo vybavenie na úpravu bojovej techniky 05 - Modified: 2022-07-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Rozsudok z kauzy policajnej razie na Rómov motivoval ďalšie obete, ako sa brániť. Štát zásah obhajoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:41