StoryEditor

Mičovský o pokuse o úplatok: Miera trpezlivosti dotyčnej firmy bola prekročená

16.09.2020, 18:51
Autor:
TASRTASR
Podľa štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Martina Fecka sa s úplatkom asi ozvali tí, ktorým šliapli po otlakoch.

Údajný pokus o podplatenie štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka sa týkal zákazky, ktorú šéf tohto rezortu Ján Mičovský (OĽANO) stopol. Vyhlásil to minister na stredajšom brífingu pred budovou parlamentu.

Mičovský skonštatoval, že po svojom nástupe do funkcie stopol veľa obstarávaní a zákaziek s úmyslom dať ich preveriť.

"Zdá sa, že to bol rozumný krok, pretože aj táto zákazka bola jedna z tých, ktorá bola zastavená, a zdá sa, že miera trpezlivosti dotyčnej firmy bola prekročená a rozhodla sa urobiť ten špinavý krok, ktorý nie je v našej krajine výnimočný," priblížil.

Nespokojní, že nedostali zákazku 

Hlavným cieľom tejto vlády je podľa Mičovského ukázať, že Slovensko sa dá spravovať možno s chybami, ale čestne a poctivo, no zdá sa, že mnohí ľudia tomu nechcú uveriť. Preto si dovolili prísť ponúkať úplatok, keďže boli nespokojní s tým, že nedostali zákazku.

Minister verí, že orgány činné v trestnom konaní dotiahnu prípad do úspešného konca. Poďakoval tiež policajtom, že si robia svoju službu tak, ako sa od nich očakáva.

Podľa Fecka sa s úplatkom asi ozvali tí, "ktorým šliapli po otlakoch". Keďže ide iba o podozrenie a spis je živý, nechcel prípad viac konkretizovať.

Akcia Contract 

Polícia obvinila v rámci protikorupčnej akcie s krycím názvom Contract dvoch mužov, ktorí sa mali pokúsiť podplatiť Fecka. Ten s políciou spolupracoval, k odovzdaniu úplatku nedošlo, informoval o tom dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému mu mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu alebo 60-tisíc eur v hotovosti," uviedol Slivka s tým, že obvinení sa mali skutku dopustiť ako spolupáchatelia.

Prípad sa týka Centrálneho údajového repozitára Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v rámci projektu "Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP - komplexný projekt pre manažment údajov" v hodnote takmer 1,5 milióna eur.

Obvineným Petrovi Ch. a Miroslavovi S. podľa polície hrozí v prípade dokázania viny za podplácanie trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti na sedem až 12 rokov.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:05