StoryEditor

Aký bol končiaci sa rok? Väčšina tvrdí, že priaznivý

26.12.2007, 23:00

Skepsa, negativizmus a beznádej sú za nami. Väčšina ľudí sa prestáva sťažovať na svoj život a po dlhom čase priznáva, že sa má dobre. Dokazuje to exkluzívny prieskum, ktorý pre HN vypracovala agentúra Focus začiatkom decembra. Takmer dve tretiny respondentov uviedli, že odchádzajúci rok 2007 bol pre nich priaznivý. Za skôr priaznivý ho označilo 60 percent ľudí, veľmi priaznivý je pre štyri percentá. "Prekvapuje ma vysoká miera spokojnosti ľudí," hovorí sociológ Focusu Martin Slosiarik. Ľudia sa podľa neho konečne dokázali spätne pozrieť na uplynulý rok bez toho, aby sa v prevažnej miere len sťažovali alebo nadávali. "Zdá sa, že makroekonomické ukazovatele sa začali odrážať aj na domácnostiach, ich peňaženkách a celkovej životnej úrovni." Naopak, nespokojnosť uviedla len tretina opýtaných. Veľmi nepriaznivý rok bol pre osem percent ľudí. "Tých úplných extrémov je pomerne málo," hovorí Slosiarik.

Spokojné sú už aj mimobratislavské regióny
Podľa sociológa je dobrým znamením aj to, že spokojnosť nevyjadrujú len ľudia z Bratislavského kraja, ale aj z ostatných častí Slovenska. Takto zmýšľajúcich obyvateľov bolo totiž najviac v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Pochádzajú najmä z väčších obcí s počtom obyvateľov 2- až 5-tisíc. Slosiarik tvrdí, že pod tento stav sa mohli podpísať rozvoj investícií či výstavba diaľnice v Žilinskom kraji. "Efekty týchto zlepšení života občanov sa začali prejavovať." Nespokojný je však naďalej východ Slovenska. Najviac ľudí negatívne hodnotiacich uplynulý rok bolo v Košickom kraji. Bývajú hlavne v stredných mestách, kde žije 20- až 50-tisíc obyvateľov.

Vek a peniaze rozhodujú
Aj mladosť, dosiahnuté vzdelanie, pracovné zaradenie či dostatok peňazí sa prejavili v náladách ľudí. Rok 2007 vnímajú priaznivo najmä ľudia od 18 do 34 rokov, respondenti so stredoškolským vzdelaním s maturitou a s vysokoškolským vzdelaním, ale aj tvoriví odborní pracovníci, podnikatelia, živnostníci či študenti. Najspokojnejší sú ľudia s príjmom nad 30-tisíc korún. Na život si, naopak, najviac sťažujú ľudia v pokročilom veku - nad 55 rokov, ale aj respondenti so základným a stredoškolským vzdelaním bez maturity či dôchodcovia a nezamestnaní. Sú to predovšetkým ľudia, ktorých čistý príjem dosahuje 10-tisíc korún, ale aj tí, ktorí majú príjem v rozmedzí 10- až 14-tisíc korún.

Maďari sú nespokojní
Negatívny rok bol pritom pre občanov maďarskej národnosti, a tým pádom aj voličov SMK. Slosiarik za tým vidí najmä fakt, že sa zhoršila pozícia SMK po tom, čo je mimo vlády. "Ľudia s tým stále nie sú zmiernení." Navyše, často podľa neho dochádza k napätej situácii a rôznym konfliktom medzi slovenskou a maďarskou národnosťou. "Darí alebo sa im nedarí rovnako ako Slovákom, len svoje postavenie vnímajú negatívne z hľadiska spoločenského, politického," upozorňuje sociológ. Bývalý predseda SMK, dnes poslanec parlamentu za maďarskú koalíciu Béla Bugár hovorí, že príčinou môže byť viac vecí. "Stále chodia negatívne správy, že sa pripravujú zmeny, ktoré sa v určitých smeroch dotknú maďarskej menšiny." Ako posledný príklad uviedol zmeny školstve, predtým to boli varovné správy o obmedzení vysielania menšinového Rádia Pátria. Bugár však pripomína, že rovnako sa pod to mohli podpísať aj vnútrostranícke problémy. Práve v tomto roku prišiel o post predsedu SMK a vystriedal ho Pál Csáky, ktorý si do vedenia strany priviedol svoj tím ľudí.

KDH má vieru, Smer jazyk
Výraznú spokojnosť s uplynulým rokom deklarovali voliči KDH a Smeru-SD. Podľa Slosiarika priaznivci Smeru cítia, že politike premiéra Roberta Fica, ale aj samotnej strane sa darí. V prípade priaznivcov KDH zas náladu ľudí ovplyvňuje viera. "Voliči KDH sú v prevažnej miere hlboko veriaci ľudia, ktorí vnímajú svet vyrovnanejšie, ktorí sú vnútorne zmierení. Možno sa u nich prejavuje aj sviatočná predvianočná nálada." Poslanec KDH Pavol Abrhan si však myslí, že prvotný dôvod je v niečom inom. "KDH dlho hľadalo svoju tvár v rámci opozície a myslím si, že sa nám podarilo ustáliť sa a veci dostatočne odkomunikovať na verejnosti." Podpredseda Smeru-SD a vlády Dušan Čaplovič zasa za optimizmom svojich voličov vidí priaznivý ekonomický vývoj, ktorý po nástupe ich vlády podľa neho pocítili aj ľudia v zaostalejších regiónoch. "Myslím si tiež, že je to vec jazyka a schopnosti prihovárať sa občanom."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:19