Podľa Novockého niektorí predstavitelia justície zlyhali. Pozitívne je však to, že orgány činné v trestnom konaní odhaľujú korupciu na vysokých miestach v súdnictve.TASR
StoryEditor

Prípad Kuciak u nás nemá obdobu

22.09.2020, 00:00
Má na starosti zastupovanie Slovenska pred novou Európskou prokuratúrou a bol prokurátorom v procese Kuciakovej vraždy. Juraj Novocký hovorí, že ho oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera prekvapil.

Vymenovali vás za zástupcu Slovenska pred Európskou prokuratúrou. Čo vás čaká v najbližšom období?
Je pre mňa veľká česť byť zástupcom Slovenska pred Európskou prokuratúrou. Začiatky takejto inštitúcie nebudú jednoduché. Musíme sa vyrovnať s jej vznikom a položiť jej reálne základy. Dali nám kompetencie a právomoci, ale bude na nás dať im reálny obsah. Od začiatku musíme fungovať na sto percent. Kým začneme v novembri fungovať, musíme nastaviť základné pravidlá. Zatiaľ máme sídlo v Luxemburgu a 22 kolegov.


Prečo iba 22 prokurátorov, keď Úniu tvorí 27 štátov?
Do projektu sa zatiaľ zapojilo 22 štátov EÚ. Nepristúpilo päť štátov, Poľsko, Maďarsko, Švédsko, Dánsko a Írsko. Rozhodnutie o nezapojení bolo skôr politické rozhodnutie vlád ako odborné stanovisko. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, napríklad sa očakáva, že čoskoro by malo oznámiť svoje zapojenie do činnosti Európskej prokuratúryŠvédsko.


Ktoré kompetencie na seba preberie Európska prokuratúra?
Bude úplne novým orgánom EÚ zodpovedným za vyšetrovanie a trestné stíhanie vo všetkých trestných veciach týkajúcich sa zneužitia prostriedkov Únie vrátane súvisiacich trestných činov ako korupcia alebo pranie špinavých peňazí. Každý štát má pridelených národných delegovaných prokurátorov. Slovensko ich má päť. Tí budú vykonávať priamo dozor v prípravnom konaní a zastupovať obžalobu pred súdom. Mojou úlohou je vykonávať dohľad nad ich činnosťou.


Rozoberme si to na drobné.
Ak niekto odhalí zneužívanie prostriedkov Európskej únie a podá trestné oznámenie na Slovensku, toto oznámenie nám národné orgány budú povinné ihneď postúpiť. Aby Európska prokuratúra vedela, že sa podalo také trestné oznámenie, a rozhodla, či patrí do jej pôsobnosti. Tá ho postúpi delegovaným prok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:05