StoryEditor

Prezidentka vymenovala nového ústavného sudcu. Na miesto po Mamojkovi zasadne Šorl

30.09.2020, 10:17
Autor:
TASRTASR
Zuzana Čaputová očakáva od nového sudcu nezávislé prijímanie rozhodnutí podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

Novým sudcom Ústavného súdu sa stal Robert Šorl, ktorého zvolila za kandidáta spolu s Miloslavom Babjákom Národná rada.

V stredu ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka v príhovore ocenila, že vymenovaním Šorla je Ústavný súd personálne kompletný, teda má všetkých 13 sudcov.

"Obaja kandidáti, ktorých zvolila Národná rada, dostali hlasy poslancov koalície i opozície a boli zvolení v prvom kole voľby. Verím, že takýto priebeh výberu kandidátov na uvoľnené sudcovské posty sa stane na Slovensku tradíciou, aby samotný proces výberu a voľby garantoval všetkým uchádzačom nielen rovnaké podmienky a prístup k významnej sudcovskej funkcii, ale aj dôstojný priebeh tohto procesu," skonštatovala.

Čaputová hovorí rozhodujúcej úlohe

Od nezávislého orgánu ochrany ústavnosti môžno podľa prezidentky právom očakávať, že nezotrvá iba pri izolovanej interpretácii zákonov a ich súladu s ústavou, ale bude dbať na to, aby ústavné princípy prenikali a prežarovali celý právny poriadok.

"Slovenská republika potrebuje ústavný súd, ktorý je si vedomý svojho postavenia a svojej misie a je dostatočne sebavedomý, aby ju presadzoval nielen v spolupráci, ale aj v konfrontácii s ďalšími aktérmi verejného života," uviedla v príhovore.

Prezidentka tiež pripomenula, že ústavný súd zohráva rozhodujúcu rolu pri modernizácii nášho právneho poriadku.

Od nového sudcu i jeho kolegov očakáva nezávislé prijímanie rozhodnutí podľa najlepšieho vedomia a svedomia, s pocitom zodpovednosti voči republike a jej občanom.

Mamojka sa vzdal funkcie

Na ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie.

Zanikla mu na konci mája. Z postu ústavného sudcu sa rozhodol odísť po medializovaných informáciách o jeho kontakte s Marianom Kočnerom.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:03