StoryEditor

Opozícia: Po Paškovi príde na rad Jureňa

19.11.2007, 23:00
Najskôr príde na rad predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), po ňom bude nasledovať minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Taký je scenár najbližšieho odvolávania predstaviteľov koalície z dielne opozície.

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k Jureňovi plánuje opozícia podať hneď potom, čo v pléne prerokujú vyslovenie nedôvery Paškovi. Včera podali do parlamentu návrh na odvolanie Pašku. Mimoriadna schôdza s týmto jediným bodom programu sa má uskutočniť ešte pre začatím riadnej schôdze, ktorá bude budúci utorok. Paška čelí kritike opozície kvôli snahe o neprimeraný zásah do schválnej novely zákona o sociálnom poistení. Kvôli chybe poslancov v pléne boli schválené dva protichodné pozmeňujúce návrhy. Predseda parlamentu chcel najskôr prezidentovi predložiť "poupravený" materiál - bez návrhu poslankyne SDKÚ-DS Ivety Radičovej - no neskôr názor zmenil a prezidentovi poslal komplexný materiál.
"Veľký škandál čachrov s pozemkami"
Jureňa sa zas na rokovanie o vyslovení nedôvery v parlamente dostane kvôli problematickým prevodom pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde. Aj keď námestník fondu Branislav Bríza už svoj post dobrovoľne opustil, opozícia je presvedčená, že zodpovednosť nesie aj samotný minister. "Všetci traja sme sa jednoznačne zhodli, že ide o tak veľký škandál čachrov s pozemkami, že diskvalifikuje ministra na výkon tejto funkcie," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Predseda KDH Pavol Hrušovský zas tvrdí, že aj keď zákon porušený nebol, boli porušené základné elementárne pravidlá slušnosti, zodpovednosti morálky a etiky v politike. "Je smiešne až trápne, aby úradník, ktorý určite nekonal z vlastnej iniciatívy, ale na pokyn politikov, odišiel z funkcie a tým sme považovali celý prípad za skočený." Minister Jureňa reagoval na ich snahu krátko - "je legitímnym právom opozície."
Minimálne šance
Veľké šance, že sa im podarí niekoho odvolať, však nedávajú ani samotní lídri opozície. "Nedokážem na to odpovedať," priznáva Dzurinda. "Cítim skepsu, lebo sa mi zdá, že ekonomické záujmy a kšefty sú prioritou nielen pre HZDS, SNS ale aj pre Smer." Dzurinda pripustil, že pokusy o odvolávanie robia aj kvôli verejnej mienke.
Opozícia vždy podľa politológa Petra Horvátha skúšala svoju momentálnu silu snahami o odvolávanie. "Dáva svojim voličom posolstvo, že sledujú vládu a upozorňujú na prešľapy." Nič iné podľa neho ani robiť nemôžu. "Opäť to vyvolá búrlivú diskusiu v parlamente, ale nemá to reálnu šancu." Opozícia už dva krát neuspela - nepodarilo sa jej odvolať ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) ani ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú (Smer-SD).

Top udalosti:
- Jureňa sa začiatkom roka dostal do sporu a aktivistami a ochrancami prírody, ktorí protestovali proti ťažbe kamalitného dreva v Tichej a Kôprovej doline. Ochranárov označil za platených komparzistov. Nakoniec ťažbu zakázala inšpekcia životného prostredia.
- konflikt mal kvôli novele zákona o lesoch, ktorá hodnotí jazdu na bicykli alebo koni v lese mimo vyznačenej trasy ako priestupok
- Ministrovi pôdohospodárstva Miroslavovi Jureňovi (ĽS-HZDS) sa aj vďaka otvorenému lobingu ĽS-HZDS v koalícii podarilo vybojovať viac peňazí z rozpočtu pre rezort pôdohospodárstva. Koalícia odsúhlasila navýšenie o 500 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:58