StoryEditor

Matovič prosí zdravotníkov, aby testovali celý víkend. Ponúka prémiu 500 eur

29.10.2020, 15:05
Premiér sa poslednú chvíľu snaží motivovať zdravotníkov, aby sa zúčastnili na celoplošnom testovaní na koronavírus.

Máme ich málo, určite nedokážeme vybaviť všetkých našich obyvateľov. Hlasy zo zúfalých samospráv, ktoré organizačne pripravujú víkendové plošné testovanie, zneli Slovenskom celý štvrtok.

Mestá a obce síce dokázali nájsť dostatok administratívnych pracovníkov aj dobrovoľníkov, kameňom úrazu sa však ukázali zdravotníci. Ešte ráno ich chýbalo asi dve- až tritisíc, čo potvrdil podvečer aj premiér Igor Matovič.

Faktom tiež je, že väčšina z prihlásených prejavila ochotu pomáhať iba v jeden deň testovania, teda buď v sobotu alebo v nedeľu. Aby zmenili názor a odrobili oba dni, prišiel predseda vlády s extra motiváciou v podobe príplatku 500 eur.

Za víkend tak zdravotník zarobí minimálne 700 eur, plus bonusy za každého pozitívne odhaleného pacienta. Priemerne by tak mohlo ísť až o 1 100 eur. Úvaha uložiť lekárom pracovnú povinnosť, čo umožňuje aktuálny núdzový stav, sa napokon nenaplnila. Podľa informácií HN bol proti práve premiér, ktorý sa obával politických dosahov.

Treba aspoň dvoch

Minister zdravotníctva Marek Krajčí už skôr povedal, že minimálny počet zdravotníkov na jednom odbernom mieste sú dvaja, ideálny až štyria. Okrskov po Slovensku bude päťtisíc, pričom štátu sa prihlásilo na výpomoc 14-tisíc zdravotníkov. Treba však rátať s tým, že neprídu všetci a niektorí neprejdú koronatestami, ktoré musia absolvovať. Na Orave a v Bardejove takto neprešlo osem percent personálu. Prečo štát napokon k mobilizácii nepristúpil, Matovič jasne nepovedal. Naznačil však, že by tým mohla utrpieť kvalita výterov.

​Zákon pritom hovorí, že v čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas uložiť pracovnú povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti.

„Podľa nášho právneho názoru pod legálny pojem zdravotná starostlivosť spadá aj diagnostikovanie osôb na prítomnosť ochorenia COVID-19 počas celoplošného testovania, ktorého prvé kolo sa má uskutočniť nadchádzajúci víkend,“ uviedol pre HN Andrej Guba, vedúci advokát kancelárie SOUKENÍK – ŠTRPKA. V prípade, že by zdravotník neposlúchol, hrozila by mu pokuta do 3 300 eur.

Mobilizácia však nebude a samosprávy sa tak musia spoľahnúť, že vidina odmeny na zdravotníkov zaberie. Inak majú problém. Ešte počas štvrtka situácia vôbec nevyzerala optimisticky. V Prešove vyrátali, že im to nevychádza. Za predpokladu stopercentnej účasti obyvateľstva by tam totiž malo byť otestovaných viac ako 80-tisíc ľudí. Jedno odberné miesto z plánovaných 66 pritom zvládne otestovať maximálne 30 až 35 ľudí, čo by znamenalo, že každý okrsok nestihne otestovať približne 200 ľudí.

„Potrebovali by sme preto viac odberných miest, sme však limitovaní,“ skonštatoval Vladimír Tomek, hovorca mesta. Nedostatok ľudí hlásil aj Trenčín. „Nemáme pokryté všetky odberné miesta zdravotníckym personálom, ktorý je spôsobilý vykonávať odbery,“ vysvetlila Erika Ságová, hovorkyňa primátora Trenčína s tým, že na výzvy zareagovalo vyše 60 záujemcov, ale väčšina skôr pomocných zdravotníkov.

Ideálny stav nebol ani v bratislavských mestských častiach. Ich starostovia sa obávali, že musia pristúpiť k minimalistickému riešeniu, čo sú dvaja zdravotníci na jedno odberné miesto. Ideálny počet je pritom dvojnásobný.

Problémy na severe

Bardejovský mestský úrad si naposledy takýto chaos zažil presne pred týždňom. Vtedy sa im úspešne podarilo prejsť pilotným testovaním, teraz to musia zopakovať. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová sa obáva, že najväčšie problémy čakajú práve tieto oblasti, pretože tu chýbajú zdravotníci v nemocniciach.

Už dlhšie k nim patrí aj tá bardejovská, ktorá má 90 zamestnancov v karanténe. Štefan Hij z mestského zastupiteľstva však predpokladá, že sa mestu podarí úspech z pilotného testovania zopakovať a spolieha sa na rezort obrany a zdravotníctva, že dokáže zabezpečiť dostatok zdravotníkov. „To, že chýbajú v nemocnici, neznamená, že budú chýbať aj v odberných miestach,“ dodal.

Podľa informácií Lazorovej navyše robia riaditelia nemocníc problémy zamestnankyniam, ktoré sa chcú do víkendovej akcie zapojiť. „Hoci sa kolegyne hlásia do odberných centier ako dobrovoľníčky, tak im niektorí riaditelia robia prekážky, že po víkende budú musieť nastúpiť do päťdňovej karantény,“ vysvetlila.

Pandémia koronavírusu 22:11 "Nebudem do skončenia druhej vlny žiadne rozhodnutia Igora Matoviča, ktoré sú súčasťou plánu, kritizovať," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík v relácii TV Joj Na hrane o premiérovom rozhodnutí dať príplatok zdravotníkom za testovanie počas celého víkendu. 21:28 Veterinári budú môcť robiť vizuálnu kontrolu odobratej vzorky Veterinárni lekári budú môcť počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať. Podmienkou je dôkladne si pozrieť inštruktážne video. Informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Vedenie Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vo štvrtok kritizovalo odmietanie veterinárov v zdravotníckych tímoch. Rezort zdravotníctva oceňuje snahu a záujem o zapojenie veterinárnych lekárov do celoplošného testovania. 21:06 Zubní lekári budú môcť robiť odbery z nosohltana 20:31 Vyše 500 zdravotníkov siete Agel sa zapojí do plošného testovania Vyše 500 zdravotníkov súkromnej nemocničnej siete Agel sa zapojí do celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Pomáhať budú v odberných tímoch. Informovala hovorkyňa Agel SK Martina Pavliková. "Na základe podrobného zistenia našich možností, ochoty a záujmu môžem konštatovať, že pomoc pri celoplošnom testovaní sa najbližší víkend rozhodlo poskytnúť celkovo 520 našich kolegov z 12 nemocníc,“ uviedol predseda predstavenstva Michal Pišoja.

19:24 V Česku pribudlo do večera 6968 infikovaných, rastie počet obetí ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:34