StoryEditor

"Hra" s policajným Buldogom sa skončila

21.01.2009, 23:00

Najväčšia odpočúvacia kauza tejto vládnej koalície odchádza do stratena. Vojenský prokurátor zastavil trestné stíhanie v súvislosti s policajným zariadením Buldog. Podľa prokuratúry nebol porušený zákon. Šlo o kauzu, kde exminister vnútra Vladimír Palko podozrieval policajného viceprezidenta Michala Kopčika zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď mal s Buldogom neoprávnene narábať.

Verdikt: boli to len testy
Podľa zástupcu hlavného vojenského prokurátora Kamila Polčana má odôvodnenie zastavenia tohto prípadu šesť strán. "Policajti v podstate zariadenie v inkriminovanom období iba testovali. Bolo to na jednom mieste a len skúšali, čo to obnáša," povedal. Ako dodal, pri narábaní s prístrojom neboli získané také informácie, ktoré by bolo možné zneužiť. "Ak by sa tak stalo, prokurátor by skutok hodnotil inak," vyhlásil Polčan. Podľa zistení HN sa prokuratúra počas vyšetrovania zaoberala aj tým, či bolo zariadenie schopné odpočúvať a zaznamenávať telefonáty. To sa tiež nepotvrdilo.

S Buldogom po meste
Podnet na prokuratúru podal ešte minulý rok bývalý minister Palko (vtedy za kresťanských demokratov). "Nemyslím si o tom nič. Orgány činné v trestnom konaní to posúdili. Predpokladám, že viceprezident Kopčik sa poučil a už nebude behať s Buldogom po meste," reagoval na záver vyšetrovania. Policajný viceprezident Kopčik tvrdí, že takýto verdikt prokuratúry očakával. "Celý postup bol zákonný a v súlade s predpismi."

Je presvedčený, že technické zariadenie Boldog slúži len na lokalizovanie telefónov, a nie na odpočúvanie. Palko políciu na čele s Kopčikom podozrieval z nasadenia prístroja na viaceré mobily, na základe čoho bolo získaných 75 údajov o polohe zameraných telefónov. Malo sa tak stať v šiestich prípadoch v budove policajného prezídia. Kopčík mal podľa neho mal ešte v apríli pred očami ministra vnútra Roberta Kaliňáka otestovať, či prístroj Buldog dokáže aj odpočúvať.

Dnes nezávislý poslanec Palko o zastavení trestného stíhania nevedel. Podľa neho bolo potrebné upozorniť na nezodpovedné zaobchádzanie so zariadením. "Predpokladám, že sa prijali opatrenia na to, aby sa to už nikdy nezopakovalo," dodal.

Kauza sa rozrástla o poslancov
Kauza pôvodne vzišla z anonymného listu, ktorý koloval v parlamente. Ten upozorňoval na nelegálne odpočúvanie telefónov niektorých poslancov. Odpočúvaný mal byť aj poslanec za Smer Ján Richter, ktorý zároveň pôsobí aj ako podpredseda branno-bezpečnostného výboru NR SR. "Toto zariadenie je skôr určené na dohľadávanie mobilných telefónov. O tom som od začiatku vedel. Som len rád, že sa mi tieto veci potvrdili, hoci som nikdy neveril, že by som mal byť na nejakom zozname odpočúvaných ľudí," reagoval. Za celým prípadom skôr vidí Palkovu snahu o zviditeľnenie sa.

"Ak by bolo v predmetnej veci vznesené obvinenie konkrétnej osobe, vnímal by som to ako dôkaz amatérskej činnosti. Bol by to aj signál, aby určité osoby zásadne zmenili svoje povolanie," reagoval ďalší z poslancov, ktorý mali byť na zozname odpočúvaných osôb, poslanec za SNS a predseda branno-bezpečnostného výboru NR SR Rudolf Pučík.

Definitívne uzavreté
Exminister obrany Martin Fedor a poslanec za SDKÚ-DS verdikt prokuratúry prijíma, má však isté pochybnosti o použití zariadenia. "Zjavne vyšetrovanie nedokázalo potvrdiť ani vyvrátiť, či bolo dotyčnými naozaj len skúšané alebo naostro používané. Či je toto tvrdenie pravdivé, to sa dá len ťažko posúdiť." Prokuratúra uviedla, že proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania by mohol podať sťažnosť obvinený alebo poškodený. Tým pádom, že takéto osoby podľa nej neexistujú, rozhodnutie prokurátora je právoplatné. Petra Nagyová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:42