Reuters
StoryEditor

Trump zaviedol ďalšie sankcie voči Iránu. Eskaluje vypäté vzťahy

19.11.2020, 07:15
Autor:
TASRTASR
Administratíva Donalda Trumpa týmto krokom eskaluje už aj tak napäté vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom pred tým, ako sa prezidentského úradu ujme Joe Biden.

Spojené štáty v stredu zaviedli sankcie voči iránskemu ministrovi pre tajné služby Mahmúdovi Alavímu a údajnej charitatívnej nadácii. Informovala o tom agentúra AFP.

Administratíva dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa týmto krokom eskaluje už aj tak napäté vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom pred tým, ako sa prezidentského úradu v januári budúceho roka ujme Joe Biden, približuje AFP.

​Sankcie na iránskeho ministra pre tajné služby USA uvalili pre obvinenia z porušovania ľudských práv. Americká vláda tvrdí, že jeho úrad je zodpovedný za násilie páchané na politických väzňoch v Iráne.

Americké ministerstvo financií tiež informovalo o zmrazení všetkých ziskov od spoločností či jednotlivcov z USA pre organizáciu Foundation of the Oppressed (Nadácia utláčaných).

Oficiálne ide o charitatívnu nadáciu na pomoc chudobným, Spojené štáty ju však podozrievajú z toho, že funguje ako záštita pre aktivity iránskeho najvyššieho duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího.

Uvalenie ďalších sankcií prichádza týždeň po tom, čo iránsky prezident Hasan Rúhání povedal, že Irán je pripravený spolupracovať s novozvoleným prezidentom USA Joeom Bidenom a "využiť každú príležitosť" na zrušenie amerických sankcií voči Teheránu.

Podľa iránskeho prezidenta je jeho krajina pripravená s USA rokovať za dodržania podmienky, že Biden znovu pristúpi k jadrovej dohode z roku 2015 a zruší sankcie, ktoré na Irán uvalila vláda prezidenta Trumpa.

Prezident Trump od dohody Teheránu so svetovými veľmocami jednostranne odstúpil v roku 2018. USA odvtedy znovu zaviedli voči Iránu tvrdé sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku, ťažko postihnutú súčasnou pandémiou koronavírusu. Teherán sa začal v tejto situácii postupne odkláňať od jednotlivých ustanovení dohody, ktorá obmedzovala iránsky jadrový program výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:19