StoryEditor

SMK: Európska pravica vyhrala na Slovensku eurovoľby

07.06.2009, 11:02
Autor:
TASRTASR
Strana Maďarskej koalície (SMK) prešla za posledné obdobie troma testami, v ktorých obstála. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásil predseda strany Pál Csáky.
Prvým boli prezidentské voľby, ďalším primátorské v Dunajskej Strede a tretím testom sobotňajšie hlasovanie do Európskeho parlamentu (EP).

Predsedníctvo SMK, ktoré zasadalo v sobotu (6. júna) večer, ho podľa jeho slov hodnotí ako úspešné. "Našim cieľom bolo udržať náš potenciál v EP," reagoval na predbežné výsledky na Slovensku, na základe ktorých si jeho strana udržala dva posty v európskom parlamente. 

Csáky upozornil, že tri členské strany Európskej ľudovej strany pošlú do EP viac poslancov ako Smer-SD, čím európska pravica vyhrala eurovoľby. "Myslím si, že je to dobré znamenie," konštatoval a zároveň vyzval SDKÚ-DS a KDH na užšiu spoluprácu. Poznamenal, že sa týmto rysuje alternatívny potenciál k Smeru-SD. Domnieva sa, že takáto aliancia troch strán má šancu vyhrať aj budúcoročné parlamentné voľby.

"Zdá sa, že Smer-SD nevie mobilizovať tak svojich voličov, aby na prvý pohľad fantasticky vyzerajúce prieskumy verejnej mienky, ktoré hovoria o viac ako 40-percentnej podpore, mohla pretransformovať do reálnej podpory,"
zdôraznil Csáky.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 04:39