Fakultná nemocnica v TrenčíneTASR/J. Krošlák
StoryEditor

Nemocnice prestávajú stíhať. Nemáme inú možnosť, ako tvrdý lockdown, upozorňujú odborníci

30.12.2020, 17:00
Okrem nových prípadov deň za dňom pribúdajú nové rekordy v hospitalizovaných a v počtoch obetí.

V júli bol denný nárast nakazených koronavírusom v jednotkách nových prípadov za deň. Vtedy sme si na Slovensku ani nevedeli predstaviť, že do konca roka sa toto číslo môže vyšplhať nad štyritisíc. Ale stalo sa.

Okrem nových prípadov deň za dňom pribúdajú nové rekordy v hospitalizovaných a v počtoch obetí. A nemocnice prestávajú stíhať. Žiaľ, nemáme inú možnosť než tvrdý lockdown, požiadať o pomoc zahraničných zdravotníkov či zvážiť výstavbu poľných nemocníc,“ píše vo svojom statuse vedec Pavol Čekan.

Pridáva s k nemu aj lekár Peter Visolajský, podľa ktorého sú nemocnice na hranici svojich síl. A v prípade niektorých predpokladá, že budú naplnené pacientmi už o niekoľko dní.

Situácia výrazne eskaluje v Nitre, kde musela fakultná nemocnica poslať piatich pacientov do Zlatých Moraviec, štyroch do Trnavy a siedmich do špecializovanej nemocnice na Zobore. „Snažíme sa hospitalizovať každý jeden prípad, ktorý prichádza. Ľudí, ktorí sú stabilizovaní, sa snažíme presmerovať na iné zdravotnícke zariadenia,“ povedala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Ako dodala hovorkyňa, reprofilizovaných majú 220 lôžok, čo je už strop. V nočných zmenách má nemocnica 20 až 30 príjmov, čo môže podľa Kubinca spôsobiť v krátkom čase kolaps zariadenia.

Personál je vyťažený aj v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. V súčasnosti majú hospitalizovaných 258 pacientov s koronavírusom a stále pribúdajú noví. „Pri ďalšom náraste počtu hospitalizovaných pacientov budeme musieť pristúpiť k ďalšiemu obmedzeniu odkladnej zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa Eva Kliská s tým, že pacientov, najmä seniorov, posiela nemocnica na doliečenie do Malaciek.

​Na vyhrotenú situáciu upozorňuje aj konzílium odborníkov. To vo svojom liste konštatuje, že ak vláda v opatreniach nepritvrdí, môže byť v nemocniciach k 11. januáru až 4 500 pacientov. To by znamenalo takmer dvojnásobný nárast oproti súčasnosti. Ministerstvo zdravotníctvo však vidí situáciu inak ako experti.

Podľa nich sú príliš pesimistickí a k rovnakému dátumu očakáva rezort podľa analýzy Inštitútu zdravotných analýz tri až 3,5 tisíca hospitalizovaných. Ale prísnejšie reštrikcie chce presadiť už skôr než pôvodne plánovaného 10. januára.

Krajčí predpokladá, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, keď je umožnená aj limitovaná školská dochádzka. Plus cesta do zamestnania na základe negatívneho testu, nie staršieho ako sedem dní.

„Javí sa preto, že zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predložím aj na vládu,“ povedal šéf rezortu. A reakcie politikov? Predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že sprísňovanie opatrení je plne v rukách odborníkov a jeho strana bude zmeny v nariadeniach rešpektovať. SaS by zas podľa hovorcu Ondreja Šprláka uvítala zatvorené kostoly a zrušenie vlakov zadarmo pre seniorov.

HN

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:00