Kým kongenéry existujú v malých množstvách v šumivých bielych vínach, za opicu zo šampanského môžu bublinky. "Oxid uhličitý v šampanskom spôsobuje, že sa alkohol vstrebáva do krvného obehu rýchlejšie," hovorí Waterhouse.Pixabay
StoryEditor

Oslava na Silvestra? Ak nakazený koronavírusom pije alkohol, bude mať ťažší priebeh, varuje Okruhlica

31.12.2020, 14:29
Autor:
TASRTASR
Na mýty o alkohole a jeho vplyve na nový koronavírus upozornila aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Oslava príchodu Nového roka alkoholom by mala byť len symbolická, v ideálnom prípade by si mali ľudia pripiť nealkoholickým nápojom. Dôvodom je zvýšené riziko ohrozenia zdravia počas pandémie. Upozornil na to Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Alkohol výrazne vplýva na myslenie, úsudok a rozhodovanie sa. Následkom je menej opatrné správanie sa. "Oslabuje tiež imunitnú ochranu pred infekciou ochorenia COVID-19. Ak sa niekto nakazil a konzumuje alkohol aj v menšom množstve, potom priebeh ochorenia bude ťažší," varoval Okruhlica.

Alkohol tiež zvyšuje riziko akútneho respiračného stresu, ktorý je najzávažnejšou komplikáciou ochorenia COVID-19 a končí často smrťou. "To sú silné dôvody, prečo v tomto období pandémie nekonzumovať alkohol," poukázal Okruhlica.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala v súvislosti s karanténou a pitím alkoholu počas nej viaceré odporúčania. Upozornila tiež na mýty o alkohole a jeho vplyve na nový koronavírus.

WHO varovalo, že pitie alkoholu neničí vírus, skôr naopak, zvyšuje zdravotné riziká u nakazených ľudí. Rovnako nie je pravdou, že alkohol zabíja vírus vo vzduchu.

Tiež nedezinfikuje ústa, hrdlo a neposkytuje žiadnu ochranu pred ochorením COVID-19. Má zničujúci efekt na imunitný systém, teda neposilňuje odolnosť voči vírusu.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:41