StoryEditor

Deficit v plnení protipovodňového programu je vyše 6 mld. Sk

24.07.2007, 16:24
Autor:
SITASITA

Hoci povodne spôsobili za posledných 10 rokov na Slovensku škody za vyše päť miliárd korún a zabili 51 ľudí, štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) nedostal zo štátneho rozpočtu od roku 2000 na protipovodňové opatrenia žiadne finančné prostriedky. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede generálny riaditeľ SVP Peter Nemčok s tým, že deficit v plnení protipovodňového programu je vyše šesť miliárd korún. "Nedostávame peniaze nielen na investície, ale ani na bežnú údržbu vodohospodárskych zariadení. Táto vláda sľúbila, že protipovodňová ochrana bude jej prioritou, ale zatiaľ to tak nevyzerá. V štátnom rozpočte na tento rok opäť nie sú na protipovodňovú ochranu finančné prostriedky, hoci to zákon o ochrane pred povodňami predpokladá," uviedol Nemčok. Pripomenul, že predchádzajúca vláda v roku 2000 prijala Program protipovodňovej ochrany do roku 2010, ten sa však pre nedostatok financií vôbec neplnil, rovnako ako jeho aktualizovaná verzia z roku 2002.
Keďže v rozpočte nie sú na ochranu pred povodňami vyčlenené prostriedky, ohrozené je aj plnenie Programu protipovodňovej ochrany na roky 2007 až 2013. V ňom si SVP naplánoval 201 investičných akcií s predpokladanými nákladmi vyše osem miliárd korún. Z toho 4,4 miliardy by mali predstavovať zdroje Európskej únie, príspevok zo štátneho rozpočtu by mal byť 2,7 miliardy.
Ako ďalej uviedol Nemčok, štát navyše porušuje zákon o vodách, keď SVP neuhrádza náklady na zabezpečenie plavebných podmienok na Dunaji, ktoré sú ročne priemerne 150 miliónov korún. "Náš podnik to robí z obmedzených vlastných zdrojov, na úkor iných potrebných činností, napríklad opráv a údržby rozsiahleho vodohospodárskeho majetku," dodal Nemčok.
Vedenie SVP pripravuje legislatívnu iniciatívu na zmenu zákona o vodách tak, aby sa spresnili kompetencie vodohospodárov nielen ako správcov tokov, ale aj ako správcov povodí. Ako uviedol ekonomický riaditeľ SVP Štefan Borušovič, voči poľnohospodárom alebo voči lesníkom, ktorí spravujú horné toky, nemajú totiž žiadne kompetencie. "Máme obmedzené možnosti konať voči tým subjektom, ktoré nedodržujú kritériá hospodárenia s vodou v povodí, konkrétne spôsob hospodárenia na pôde, spôsob hospodárenia v lesoch či využívanie vôd v priemyselných podnikoch," povedal Borušovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:14