StoryEditor

Vláda -- od vzniku až po pád

28.11.2007, 23:00

2. júl 2006
Predsedovia Smeru--SD Robert Fico, ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a SNS Ján Slota podpísali koaličnú dohodu.
4. júl 2006
Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu na čele s Robertom Ficom. Smer získal spolu 11 kresiel, SNS troch, ĽS-HZDS dvoch. Eurosocialisti vyjadrili v liste Ficovi znepokojenie zo zloženia novej slovenskej vlády.
24. júl 2006
Maďarská vláda bola šokovaná vyhláseniami Jána Slotu, ktorý pre české Lidové noviny povedal, že závidí Čechom, že na základe Benešových dekrétov vyhnali Nemcov a vyhli sa problémom, aké má Slovensko s Maďarmi.
26. júl 2006
Fico uviedol, že nevie o žiadnom probléme medzi Slovenskom a Maďarskom. List maďarskej ministerky zahraničných veci, v ktorom vyzvala vládu, aby sa dištancovala od výrokov Slotu, nepovažuje za dôležitý.
31. júl 2006
Vláda schválila svoje programové vyhlásenie.
4. august 2006
Vláde vyslovilo dôveru 80 zo 135 prítomných poslancov. Za vyhlásenie nehlasoval z koalície líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a ďalší štyria poslanci. Vláda zrušila poplatky v zdravotníctve.
26. august 2006
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány žiadal potrestanie mužov, ktorí mali v Nitre prepadnúť študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú (polícia prípad vyšetrovala ako útok, neskôr ale obvinil študentku z krivej výpovede - pozn.red.). Premiér Fico odkázal, že Maďarsko nemusí vyzývať Slovensko, aby konalo proti extrémizmu.
27. september 2006
Minister spravodlivosti Štefan Harabin vyhlásil, že je jednoznačne za zrušenie Špeciálneho súdu. Neskôr pripravil aj zákon, vďaka Smeru-SD však súd prežil.
2. október 2006
Predsedníctvo Strany európskych socialistov rozhodlo o pozastavení členstva Smeru-SD kvôli vládnej koalícii z SNS.
10. október 2006
Maďarský premiér Gyurcsány po rokovaní predsedov vlád V4 vo Visegráde náhle zrušil plánované rokovanie s Ficom. Dôvodom sú rozdielne názory na účasť extrémistov, nacionalistov a populistov vo vláde.
18. október 2006
Vláda rozhodla, že 99 slovenských vojakov sa vráti vo februári z Iraku domov.
2. marec 2007
Vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch došlo k mohutným výbuchom, pri ktorých zomrelo osem ľudí. Minister obrany František Kašický (Smer-SD) ponúkol funkciu, premiér Fico ho podržal.
13. apríl 2007
Vládna koalícia podržala na mimoriadnej schôdzi NR SR ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorého chcela opozíciaodvolať pre jeho mediálne výroky o využívaní čiernych peňazí v štátnych podnikoch.
28. jún 2007
NR SR definitívne schválila vládnu novelu Zákonníka práce.
6. september 2007
Opozícii sa nepodarilo v NR SR odvolať ministerku práce Vieru Tomanovú po kauze neziskovky Privilégium, ktorá získal 2-miliónovú dotáciu od rezortu práce. Privilégium, v ktorom Tomanová v minulosti pracovala, malo dlhy voči štátu.
12. november 2007
Denník SME zverejnil informáciu o spornom predaji reštituovaných pozemkov vo Vysokých Tatrách, ktorých hodnota je údajne jeden a pol miliardy korún. Podľa medializovaných informácií ich získala firma GVM, ktorej spolumajiteľ Milan Bališ sa pozná s Vladimírom Mečiarom, za podhodnotenú cenu -- 13 miliónov korún. Fico vyzval ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby okamžite odvolal námestníka pozemkového fondu Branislava Brízu (nominanta ľudovcov), inak stratí jeho dôveru.
13. november 2007
Líder ĽS-HZDS Mečiar pohrozil, že ak Fico "siahne" na Jureňu, HZDS vysloví nedôveru premiérovi. Smer-SD zareagoval, že na svojej požiadavke trvajú aj za cenu rozpadu vládnej koalície.
15. november 2007
Bríza rezignoval na post námestníka fondu. Vyhlásil, že je to jeho slobodné rozhodnutie a Mečiar ho k tomu nenútil. Ľudovci vzápätí zopakovali, že vymeniť by sa malo celé vedenie fondu vrátane človeka zo Smeru-SD na poste generálneho riaditeľa -- Miloslava Šebeka. Fico Mečiarovi odkázal, že na to nevidí žiadny dôvod.
19. november 2007
Koaličná rada za účasti troch zástupcov z každej strany bola nečakane prerušená odchodom premiéra Fica. Jureňa naďalej nemá jeho dôveru. Smer-SD naopak nechcel akceptovať požiadavku ĽS-HZDS na odvolanie ďalších ľudí z fondu.
22. november 2007
Fico oficiálne vyzval Jureňu, aby odstúpil z funkcie -- inak na druhý deň sám navrhne prezidentovi jeho odovlanie. HZDS sa postavilo za svojho ministra.
23. november 2007
Premiér navrhol prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi odvolanie Jureňu z funkcie. Republikové predstavenstvo HZDS rozhodlo, že strana ostane v koalícii, hoci líder ľudovcov Mečiar bol údajne za odchod z vlády.
27. november 2007
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) prežil opozičné odvolávanie kvôli chybám pri prijímaní novely sociálneho zákona .HZDS, SNS ani Smer nehlasovali. Prezident oficiálne odvolal Jureňu z funkcie a vzápätí vymenoval za novú ministerku pôdohospodárstva doterajšiu ústarednú tajomníčku HZDS Zdenku Kramplovú.
28. november 2007
Na mimoriadnej Koaličnej rade vyvrcholil spor medzi Ficom a Mečiarom. Líder HZDS z rady odišiel a novinárom povedal, že Fico chce ľudovcov vytlačiť z koalície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 18:50