StoryEditor

Vodič bude môcť v obci zrýchliť

Chystané zníženie maximálnej rýchlosti v obciach na 50 kilometrov za hodinu paradoxne umožní vodičom na viacerých úsekoch pridať plyn.

Z ciest by totiž mali zmiznúť niektoré obmedzenia rýchlosti - hoci sa dnes cez obec môže ísť najviac 60 km/h, výnimkou nie sú zóny s maximálnou rýchlosťou 40 km/h. S tým je však koniec. "Keď bude v obci maximálna povolená päťdesiatka, štyridsiatka už bude zbytočná," povedal pre HN policajný viceprezident Stanislav Jankovič. To všetko by mal so sebou priniesť nový cestný zákon, ktorý má platiť už od januára budúceho roka.

Medzi dnes povolenou rýchlosťou 60 km/h a chystanou 50 km/h je totiž značný rozdiel v brzdnej dráhe - aj pokiaľ ide o reakčný čas vodiča. Pri ďalšom znižovaní rýchlosti však podľa generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomíra Palčáka už rozdiel nie je taký veľký.

Bude sa zrýchľovať
Šéf ústredného automotoklubu Juraj Smrečan je tiež presvedčený, že štyridsiatky musia z ciest zmiznúť. "Samozrejme, je to stále o vodičovi, ako pochopí znižovanie rýchlosti." Podľa Jankoviča by mali po novom v obciach pribudnúť aj úseky, kde bude maximálna povolená rýchlosť vyššia ako doteraz. Tak preto bude znieť aj odporúčanie polície pre správcov ciest. Teoretickým príkladom by mohla byť Einsteinova ulica v bratislavskej Petržalke. "Dopravní inžinieri by však najprv museli posúdiť, či vodič stihne včas znížiť rýchlosť," upozorňuje policajný viceprezident. Zvyšovanie rýchlosti na niektorých úsekoch odporúčali rezortu aj odborníci. Dôvod? Znížením rýchlosti chcú primárne zvýšiť bezpečnosť. "Dôležitým faktorom z dopravného hľadiska je však aj plynulosť. A tam, kde je minimálna možnosť stretnutia s ľahko zraniteľnými účastníkmi premávky, je potrebné umožniť aj vyššiu rýchlosť," vysvetľuje Palčák. Ako dodal, do úvahy pripadá sedemdesiatka aj osemdesiatka.

Cez Prahu sedemdesiatkou
Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Rudolf Pučík (SNS) takýto návrh víta. "Nemusíme obmedzovať premávku tam, kde netreba, pretože k dopravnej nehode dôjde niekedy aj z toho dôvodu, že je v niektorých úsekoch nezmyselne znížená rýchlosť." Podobný krok museli urobiť aj v susednej Českej republike, kde päťdesiatka platí už dlhšie. Rýchlosti zvyšovali najmä na hlavných ťahoch mestom, kde sú chodníky, rovné úseky a štvorpruhová cesta. Inde zasa posúvali značky obcí. "Napríklad prejazdové úseky Prahou sú upravené na sedemdesiatku a určite sa tým zlepšila aj plynulosť premávky," povedal Jozef Tesařík z riaditeľstva správy dopravnej polície Českej republiky.

Otázniky nad zákonom
Zníženie maximálnej rýchlosti v obci je súčasťou nového zákona o premávke na pozemných komunikáciách z dielne rezortu vnútra. Platiť by mal od budúceho roka. Podľa Smrečana ho však ešte bude potrebné doladiť. "Namiesto brutálnych finančných sankcií potrestať vodiča múdrosťou, poslať ho späť do autoškoly." Okrem toho sú pripravení pripomienkovať aj viac možností, kedy môže policajt zadržať vodičský preukaz. "To odobratie vodičáka je úplne zbytočný akt. Len to zahltí policajtov prácou a budú chýbať na cestách, úplne stačí zákaz činnosti," spresňuje Smrečan. Ako dodáva, treba aj celoplošne termínom limitovať povinnosť zimných pneumatík. Podľa ministerského návrhu by sa totiž mala vzťahovať len na situácie, keď je na ceste súvislá vrstva ľadu alebo snehu. Navrhovaný zákaz fajčenia, jedenia a pitia za volantom vidí ako zníženie komfortu vodiča. "Viem, že aj združenie prepravcov ČESMAD má k tomu výhrady."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:47