StoryEditor

Považuje správu AI o diskriminácii Rómov za účelovú a zavádzajúcu

15.11.2007, 19:23
Autor:
TASRTASR

Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič považuje správu Amnesty International (AI) o diskriminácii rómskych žiakov na Slovensku za účelovú a zavádzajúcu. Chystá sa dokonca proti nej tvrdo protestovať na medzinárodných orgánoch, aby tento, podľa neho povrchný prieskum nebrali o úvahy.
"Ja nie som spokojný so situáciou, o ktorej sa hovorí v správe AI, ale nemôžem súhlasiť, aby päť osád, päť vybraných problémov bolo generalizovaných na celé Slovensko. To je neprípustné a s takýmto hodnotením musím zásadne nesúhlasiť," uviedol pre TASR Čaplovič. Podpredseda vlády považuje za chybu, že si AI účelovo vybralo päť osád na Slovensku, ktoré sú na tom najhoršie. "Sú dediny a školy, kde sa robia chyby a tie sa snažíme odstraňovať, ale sú aj obce, kde sú Rómovia plne integrovaní. To si aj ja môžem vybrať päť najlepších osád a na základe toho povedať, že je tu všetko vynikajúce. Takýto prístup v modernej vede je nemysliteľný," zdôrazňuje Čaplovič.
Vicepremiér kritizuje AI aj za to, že sa neinformovala a nekonzultovala túto problematiku na príslušných orgánoch, ktoré sa tomu venujú, napríklad s ministerstvom školstva alebo Kanceláriou podpredsedu vlády SR. "Správu AI preto nemôžem považovať za určujúcu, vyváženú a slušnú. Navyše čerpali informácie od mimovládok, ktoré v minulosti v tejto oblasti zlyhali," tvrdí podpredseda vlády.
Amnesty International vo svojej správe vyzýva Brusel na vyvíjanie nátlaku na slovenskú vládu, aby sa tá verejne zaviazala k odstráneniu segregácie a pristúpila k príslušným legislatívnym krokom v tejto oblasti. Čaplovič s tým nesúhlasí a ako protiargument použil schválenie novely antidiskriminačného zákona a prípravu školského zákona zavádzajúceho povinnú predškolskú dochádzku, ktorá by mala pomôcť rómskym deťom. "Nech čítajú naše zákonodarstvo, nech netrepú hlúposti, naozaj som na to nahnevaný. Keby viac s nami konzultovali, ten výsledok by bol celkom iný," uzavrel Čaplovič.
Organizácie Amnesty International a Open Society Institute dnes vyzvali Európsku úniu, aby prijala potrebné opatrenia s cieľom ukončiť systematické porušovanie práva rómskych detí na vzdelanie na Slovensku. V správe AI sa konštatuje, že na Slovensku dochádza k veľkej diskriminácii rómskych detí, ktoré sú terčom segregácie najmä v oblasti vzdelávania. Súčasťou tejto diskriminácie je podľa nich neproporčne vysoké umiestňovanie detí do čisto rómskych alebo osobitných škôl. K diskriminácii rómskych detí podľa AI dochádza napríklad v Letanovciach, Hrabušiciach, Jarovniciach a iných obciach.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 21:00