StoryEditor

Eurokarty sú rozdané. Do Bruselu za nás pôjde Smer

03.06.2009, 00:00
Osem europoslancov pre koalíciu pri absolútnej dominancii Smeru-SD, päť pre opozíciu. Takto sú rozdané karty pred sobotňajšími voľbami do Európskeho parlamentu.

Voliť sa pritom podľa jediného predvolebného prieskumu agentúry Focus chystá len zhruba každý piaty Slovák. Situáciu by nemal zmeniť ani väčší záujem ľudí, skôr naopak. "Vyššia účasť by výraznejšie posilnila Smer,“ hovorí sociológ Focusu Martin Slosiarik. Podľa prepočtov HN na základe spomínaného prieskumu by Smer obsadil šesť z trinástich "eurokresiel“, na ktoré má Slovensko nárok. Po dve by získali SDKÚ-DS a SMK, po jednom ĽS-HZDS, SNS a KDH.

Strany sa podľa expertov so súčasným rozložením síl ani nesnažia niečo robiť. Aj preto by sa už výsledky nemali zásadnejšie líšiť od prieskumu. "Strany sú spokojné s tým, čo majú isté. Nerobia žiadnu kampaň na to, aby získali ďalších voličov,“ hovorí politológ Miroslav Kusý. Zmenu by mohla podľa neho priniesť len nejaká "výrazná akcia“, tú však už analytici pred voľbami neočakávajú.

Politológ takisto nedáva veľkú šancu menej zvučným menám na kandidátkach - tí sa podľa neho ani nesnažia o to, aby ich voliči "prekrúžkovali“ na kandidátke vyššie. "Nerobia nič pre to, aby upútali pozornosť. Sú tam, ale správajú sa pasívne,“ dodal Kusý.

Myslí si, že kandidátom ide o stranu ako celok. Podľa neho takéto správanie spočíva predovšetkým v straníckej disciplíne. "Tá hovorí o tom, že v strane sme sa dohodli na lídrovi straníckej kandidátky a nebudeme robiť nič pre to, aby sme to skomplikovali.“

"Nejde nám o seba“
Aj samotní kandidáti pritom otvorene priznávajú - nejde nám o seba, ale o stranu. Lídrom kandidátky ĽS-HZDS je súčasný europoslanec Sergej Kozlík. Hoci je jedničkou na kandidátke a podľa prieskumu by sa do Bruselu mal dostať opäť, no víťazom sa necíti byť. "Je to otázka tímu. Snažíme sa presadzovať kolegov, medzi ktorými sú aj odborníci,“ hovorí pre HN. Jeho strana si trúfa na dva-tri mandáty.

Ani kandidáti, ktorí by sa podľa prieskumu mali ocitnúť "pod čiarou“, tvrdia, že zbrane neskladajú. Peter Hanulík je sedmičkou Smeru - napriek tomu hovorí, že jeho pozícia je reálna. "Celý mesiac som bol s pánom premiérom. Každý boží deň som bol na niekoľkých stretnutiach s občanmi po celom Slovensku.“ Svoj osud necháva v rukách voličov. "Nikto nevie odpovedať, aká bude volebná účasť. Pri takom počte voličov sa to veľmi ťažko odhaduje.“ Podľa Focusu sa chystá voliť od 16 do 21 percent oprávnených voličov.

Žiadna nervozita?
Strany tvrdia, že čísla z predvolebného prieskumu neznervózňujú. Líder kandidátky KDH Martin Fronc hovorí, že v inom prieskume, ktorý robili prešovské stredné školy, získali viac percent. "Veríme si, že budeme mať minimálne dva mandáty,“ povedal pre HN.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:17