StoryEditor

Paška urýchlil rokovanie o povinnom reinvestovaní zisku ZP

19.10.2007, 13:40
Autor:
TASRTASR

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška dnes presunul rokovanie o novele zákona zdravotných poisťovniach (ZP) pre pracovnú cestu ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča na skorší termín. Rozprava by sa tak mala začať v utorok 23. októbra o 14.00 h.
Ostro sledovaná novela zavádza povinné reinvestovanie zisku ZP do zdravotníckeho systému. Zároveň obsahuje prísnejšie pravidlá pre hospodárenie ZP, keď znižuje objem finančných prostriedkov z povinného verejného zdravotného poistenia na správu ZP zo štyroch na tri percentá.
Opozícia novelu odmieta, podporila preto "petíciu za zachovanie plurality zdravotných poisťovní," a chce, aby ju Paška nechal prerokovať v pléne ešte pred schválením novely. Petíciu však predseda parlamentu poslal na prerokovanie do Ústavnoprávneho výboru (ÚV) a Výboru pre zdravotníctvo Národnej rady SR.
"Použijeme všetky štandardné politické nástroje, aby sme Pašku prinútili, požiadali, poprosili prerokovať najprv petíciu," povedal pre TASR predseda zdravotníckeho výboru a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Preto zvolal schôdzu svojho výboru na utorok o 13.00 h. O hodinu neskôr by mala byť prichystaná spoločná správa oboch výborov. Práve v tom čase by mal parlament začať rokovať o novele.
"Problém je v tom, že nevieme prijať gestorskú správu, kým to neprerokuje ÚV," objasnil Novotný. Štyria opoziční členovia ÚV už v stredu 17. októbra požiadali o jeho okamžité zvolanie a do týždňa by mal zasadnúť. "Predpokladám, že výbor bude v pondelok alebo utorok," uviedol Novotného stranícky kolega a podpredseda ÚV Peter Miššík.
Paška sa zatiaľ nerozhodol, či rokovanie o petícii zaradí pred rokovanie o novele, ktorej sa petícia dotýka. Podľa jeho hovorcu Jozefa Plška predseda parlamentu poskytne presnejšie informácie až vtedy, keď bude vypracovaná gestorská správa.
Opozícia chce o petícii v pléne diskutovať aj v prípade, že novela zákona už bude schválená. "Je to tak závažná zmena, že je to potrebné," dodal Miššík.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 03:42