StoryEditor

Kašický preveril vojakov, ktorí pôjdu do Afganistanu

10.11.2007, 12:25
Autor:
SITASITA
Minister obrany SR František Kašický dnes skoro ráno neplánovane navštívil Vojenský výcvikový priestor Turecký vrch, kde prebieha záverečné sústredenie 60 vojakov, ktorí začiatkom decembra odídu do Afganistanu.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela. Ženijná jednotka vystrieda jednotku na letisku v Kandaháre. Kašický preveril ich streleckú, odbornú i logistickú pripravenosť. Ako pripomenul Gemela, v predchádzajúcom období minister obrany zistil viaceré nedostatky pri príprave vojakov do zahraničných misií. Tie sú už odstránené. Vojaci pôjdu do misie so zbraňami, ktoré majú teraz pridelené a zastrieľané, nedostanú druhé. Sú vybavení termobielizňou a kvalitnou obuvou. Majú spätnú väzbu od vojakov, ktorí už v Afganistane boli a sú v aktívnom spojení s vojakmi, ktorí v Afganistane v súčasnosti pôsobia. Výcvik a ich príprava sa výrazne kvalitatívne zlepšili, informoval ďalej Gemela.

Minister Kašický sa zaujímal aj o praktickú aplikáciu novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá začala platiť 1. júla. Konkrétne ho zaujímalo, či vojaci dostávajú príplatok za vyvedenie, čo mu vojaci potvrdili.

Cieľom výcviku vojakov vyslaných do Afganistanu je zdokonaliť a prehĺbiť praktické návyky a vedomosti pri práci so stavebnou technikou, ženijným materiálom a muníciou a pri vykonávaní odmínovania terénu. Vojaci sa zameriavajú napríklad na plnenie úloh jednotky pri presune v neprehľadnom teréne, v prípade napadnutia, poskytovanie prvej pomoci a činnosti pri evakuácii osôb. Sústredenie ženijnej jednotky vyslanej do Afganistanu sa začalo 31. októbra a potrvá do 15. novembra, dodal hovorca ministerstva obrany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 01:08