StoryEditor

Krajniak: O dávku v hmotnej núdzi zatiaľ požiadalo 264 ukrajinských občanov

09.03.2022, 08:40
Autor:
TASRTASR
Minister podotkol, že presné štatistiky síce ešte nemá, ide však prevažne o ženy s deťmi, prípadne o seniorov.

O dávku v hmotnej núdzi zo slovenského systému sociálneho poistenia zatiaľ požiadalo 264 ukrajinských občanov z tých, ktorí tu požiadali o štatút dočasného útočiska. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) počas brífingu pred stredajším rokovaním vlády.

"Zatiaľ požiadalo o dávky v hmotnej núdzi spomedzi tých, ktorí požiadali o dočasné útočisko, 264 ukrajinských občanov. Pre porovnanie, na Slovensku v januári čerpalo pomoc v hmotnej núdzi 57.332 ľudí," okomentoval Krajniak.

Minister podotkol, že presné štatistiky síce ešte nemá, ide však prevažne o ženy s deťmi, prípadne o seniorov.

Vojna na Ukrajine (9.3.2022) 23:44 Civilisti môžu používať zbrane proti ruskej armáde Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje civilistom na Ukrajine používať zbrane proti ruskej armáde a je platný počas celého obdobia stanného práva. 23:42 Johnson prisľúbil sprísnenie sankcií Britský premiér Boris Johnson sľúbil Zelenskému v telefonáte sprísnenie sankcií pre Rusko.

23:32 Rusko sa "nemusí báť" použiť aj chemické zbrane Rusko môže pripraviť scénu na použitie chemických zbraní. Americkí a britskí predstavitelia na brífingu 9. marca uviedli, že existuje „dobrý dôvod“ na obavy, najmä vzhľadom na to, že Rusko používa takéto zbrane v Sýrii. Informuje o tom agentúra The Kyiv Independent.
23:17 Zelenskyj: To, čo sa deje teraz, je genocída Ukrajincov „Zvrhnutie bomby na pôrodnicu – to je jasný dôkaz, že to, čo sa teraz deje, je genocída Ukrajincov. Európania, nemôžete povedať, že nevidíte, čo sa deje. Musíte sprísniť sankcie, kým Rusko neprestane pokračovať vo svojej zbesilej vojne,“ uviedol prezident Zelenskyj. 23:11 Evakuácia žien z Mariupoľskej pôrodnice
Zdroj: Twitter NEXTA
​Zranená žena čakajúca na odvoz z bombardovanej nemocnice. 
Zdroj: Twitter NEXTA
​Niektoré pacientky museli do bezpečia evakuovať na ležadlách. 
22:48 USA plánujú postihnúť aj na Rosatom Spojené štáty zvažujú sankcie na ruského štátneho dodávateľa paliva a technológie pre jadrové elektrárne Rosatom, uviedla agentúra Bloomberg. 22:47 Viac ako milión detí muselo nájsť útočisko za hranicami Ukrajiny Z Ukrajiny do susedných krajín utiekol od začiatku ruskej invázie viac ako jeden milión detí. Uviedol to Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF).
Zdroj: AP
​Dieťa sedí na kolenách svojej mamy vo vlaku vychádzajúceho z Ľvovej železničnej stanice. 
22:33 Humanitárne koridory zachránili desaťtisíce ukrajinských životov Humanitárnymi koridormi bolo zatiaľ evakuovaných zhruba 48-tisíc Ukrajincov. Povedal pomocník ukrajinského prezidenta. 22:19 Pentagón nesúhlasí s poskytnutím bojových lietadiel NATO Ukrajine Pentagón uviedol, že je proti akémukoľvek plánu, aby členské krajiny NATO poskytli bojové lietadlá Ukrajine. Išlo by podľa neho o veľké riziko. 22:17 Z Kyjevskej oblasti utekajú ľudia, na cestách sú dlhé kolóny Z Kyjevskej oblasti utekajú pred ruskou agresiou tisíce ľudí, čo má za následok tvorenie niekoľkokilometrových kolón áut. Oblastný predstaviteľ pre americkú stanicu CNN uviedol, že ľudia sa snažia pred bojmi ujsť najmä z oblastí severne a severozápadne od Kyjeva. 22:13 Rusi sľubujú občanom okupovaného územia pasy Rusi údajne sľubujú ruské pasy občanom okupovaného Berdianska. Správy boli odvysielané v miestnom rozhlase spolu s prísľubom odpísania všetkých dlhov za domáce služby pre obyvateľov prístavného mesta. 22:10 Do Turecka pricestoval aj Kuleba Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba pricestoval do Antalye na rokovania so Sergejom Lavrom. 22:08 WHO: Na Ukrajine doteraz došlo k 18 útokom na zdravotnícke zariadenia Svetová zdravotnícka organizácia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila informácie o 18 útokoch na zdravotnícke zariadenia, samotných zdravotníkov a sanitky, pri ktorých zahynulo desať ľudí a 16 utrpelo zranenia. Správu priniesol britský denník The Guardian.
​Zdravotníci sa snažia vojsť do budovy v Charkove, ktorú zasiahli ruské rakety. 
21:56 Ruskí vojaci pravdepodobne okrádajú domácich Reportér Kyiv Independent zdieľal video, kde majú ruskí vojaci kradnúť sliepky.  21:51 Rusko príde aj o HBO Mediálna holdingová spoločnosť WarnerMedia, ktorá zahŕňa HBO a Warner Bros. pozastavuje vysielanie, licencovanie a vydávanie filmov a hier v Rusku .
Logo spoločnosti HBO. 
21:45 Opozícia vyzýva, aby sa Nemecko vzdalo ruského plynu Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU vyzvala nemeckú vládu, aby ukončila odber ruského plynu plynovodom Nord Stream 1. Podľa predsedu poslaneckej frakcie konzervatívcov Friedricha Merza by krok znamenal "novú kvalitu" protiruských sankcií, informovala dnes agentúra DPA. 21:42 Približne 1 300 civilistov malo prísť o život v Mariupoli V meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny údajne prišlo od začiatku ruskej invázie o život približne 1 300 civilistov. Informovala o tom americká stanica CNN. Viceprimátor mesta Sergej Orlov v stredu informoval, že v priebehu utorka potvrdili 1 207 obetí. Orlov sa pre CNN vyjadril, že skutočný počet obetí môže byť troj- až štvornásobne vyšší. "Nedokážeme spočítať, koľko ľudí zahynulo na uliciach pri bombardovaní a delostreleckej paľbe," dodal viceprimátor Mariupoľa. 21:26 Bombardovanie detskej nemocnice si nevyžiadalo žiadnu obeť Detská nemocnica v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny bola dnes terčom ruského náletu a pod troskami sa nachádzali aj deti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počet zranených či mŕtvych nespresnil. Podľa gubernátora Doneckej oblasti si útok vyžiadal 17 zranených, žiadne deti medzi nimi podľa neho nie sú. Prezident zásah označil za zverstvo a vyzval medzinárodné spoločenstvo na okamžité vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. 21:21 Ruské veľvyslanectvo vo Vilniuse je odteraz na Ulici ukrajinských hrdinov Litovské hlavné mesto Vilnius v stredu premenovalo ulicu, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Urobilo tak na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu.
Zdroj: TASR/AP
​Protesty v hlavnom meste Litvy. 
21:13 Strata kontaktu s ukrajinskými jadrovými elektrárňami Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu hlási, že stratila diaľkový prenos dát zo svojich bezpečnostných systémov v jadrových elektrárňach v Záporoží a Černobyle. Dôvod prerušenia nie je jasný. 21:10 Rusko používa termobarické zbrane a zrejme aj nenavádzané bomby Ruská invázna armáda používa na Ukrajine "termobarické zbrane" s rozsiahlymi ničivými účinkami. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, podľa ktorého nasadenie takýchto zbraní potvrdilo samotné Rusko, informovala televízia Sky News. Spojené štáty majú okrem toho podozrenie, že ruské sily na ukrajinskom území používajú aj nenavádzané bomby, ktoré usmrcujú civilistov a ničia civilnú infraštruktúru. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa. 20:50 Lavrov priletel do Turecka o deň skôr Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov priletel do tureckej Antalye, povedal svedok Reauters. Lavrov doletel do Turecka deň pred plánovaným štvrtkovým stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Kulebom. 20:17 Trussová vyzvala štáty G7 na zákaz dovozu ruskej ropy a plynu Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v stredu vyzvala všetky štáty skupiny priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), aby zakázali dovoz ropy a plynu z Ruska.  "Musíme pridať v sankciách," vyhlásila Trussová na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Dodala, že okrem zákazu dovozu ropy a plynu z Ruska je potrebné aj úplné odstrihnutie ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. 20:15 Ako sa dá podľa Zelenského vyriešiť vojenský konflikt Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild povedal, že konflikt možno vyriešiť iba priamym dialógom s ruským prezidentom Putinom na základe vzájomného kompromisu.
Zdroj: Twitter NEXTA
​Ukrajinský prezident s novinárom pri rozhovore. 
20:09 Možné ruské straty Rusko za 2 týždne bojov stratilo 56 lietadiel a 82 helikoptér. Čísla zverejnili ukrajinské ozbrojené sily. Ukrajinské straty neboli zverejnené. 20:05 Poľský senát prijal uznesenie o členstve Ukrajiny v Únii Poľský Senát jednomyseľne prijal uznesenie o členstve Ukrajiny v EÚ v zrýchlenom konaní. „Ukrajinskí vojaci bránia svoju krajinu, bránia celú Európu,“ píše sa v rezolúcii. Informovala o tom agentúra The Kyiv Independent.  19:59 Mimo ohrozenia by malo byť ďalších 40-tisíc Ukrajincov Ukrajina počas dneška evakuovala 40-tisíc ohrozených civilistov, problémy však zostávajú v Kyjeve, Charkove a Mariupole, uviedol ukrajinský činiteľ. 19:47 Sumár dnešných vojenských operácií - vyjadrenie Ozbrojených síl Slovenska
  • Ruské jednotky sa snažili upevniť svoje pozície a preskupiť sily, s dôrazom na obliehaní prístavu Mariupyľ, mykolaivsky a zaporižsky smer, ako aj pri príprave dobytia Černihiva a mesta Sumy.
  • Bol zlikvidovaný výpad ruských jednotiek k mestu Voznesensk.
  • Bojová činnosť bola indikovaná do mesta Izjum, ktoré stále majú pod kontrolou ukrajinské sily.
  • Naďalej boli ostreľované mesta Černihiv, Mariupyľ, Mykolajiv, Sumy a Kyjiv.
  • Hlásený bol výskyt síl patriacich čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktoré patria k ruským formáciám vnútornej bezpečnosti Rosgvardia a súkromnej vojenskej spoločnosti Liga (bývalá Wagner group) na západnom okraji Kyjeva, čo môže naznačovať, že ruská armáda má problémy s zhromaždením dostatočnej konvenčnej bojovej sily na začatie útoku na hlavné mesto Kyjev.
  • Ruské sily pri Kyjeve dosiahli obmedzené územné zisky a pripravili tak priestor, aby pokračovali v pokuse obkľúčení na západ.
  • Evakuácia obyvateľov bola umožnená z Buče a Irpeňa, mestečiek na západ od Kyjeva.
  • Ministerstvo obrany Ruskej federácie potvrdilo, že na Ukrajine sú nasadení aj vojaci povinnej vojenskej služby, avšak v najbližších dňoch budú vyvedení na vlastné územie.
  • Údajne z dôvodu bojovej činnosti bola prerušená dodávka elektrickej energie do vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne a mala by byť v najbližšom čase obnovená.
  • OSN zverejnila informáciu, že v dôsledku vojnovej agresie proti Ukrajine už zahynulo 516 civilných osôb a 908 ich bolo zranených.
19:26 Žiadosť o európsku stopku voči bohatým Rusom Europoslanci vyzvali Európsku komisiu, aby do roku 2025 zakázala režimy občianstva pre investorov a okamžite zastavila vydávanie zlatých pasov bohatým Rusom. 19:25 Blinken: Putin má v pláne týrať Ukrajinu, utrpí však porážku Putin má v pláne týrať Ukrajinu, povedal šéf diplomacie USA Blinken. Je vraj presvedčený, že Rusko bez ohľadu na vojenskú silu utrpí strategickú porážku.
Zdroj: Reuters
​Anthony Blinken. 
18:53 Francúzsko vytvorí útočisko pre 10-tisíc vojenských utečencov Francúzska vláda počíta s vytvorením ubytovacích kapacít pre 10-tisíc utečencov z Ukrajiny, ktorá čelí invázii ruských vojsk. Povedal to dnes vládny hovorca Gabriel Attal. Francúzsko podľa neho skúma aj ďalšie otázky, ako je napríklad prijímanie ukrajinských detí do francúzskych škôl a pripravuje sa na to, že vojna na Ukrajine nebude mať skorý koniec. 18:36 Ruská inflácia zlomila sedemročný rekord Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Rusku vo februári zrýchlilo na 9,15 percenta z januárových 8,73 percenta. Inflácia tak bola najvyššia za sedem rokov, oznámil dnes ruský štatistický úrad. Ceny pritom porastú aj naďalej, a to kvôli prepadu kurzu rubľa spôsobeného sankciami západných krajín kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, upozornila agentúra Reuters. 18:33 Premiér vyzýva na zastavenie šírenia proruských dezinformácií 18:18 Orbán: Maďarsko sa nemôže pridať k energetickým sankciám voči Rusku Maďarsko sa nemôže pripojiť k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska. Vyplýva to z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného v stredu na Facebooku. "V centre snáh sa nachádza dosiahnutie mieru, avšak musíme sa venovať aj riešeniu následkov pre hospodárstvo," napísal maďarský premiér. 17:54 Johnson: Len málo vecí je ešte viac skazenejších Britský premiér Boris Johnson napísal, že je len málo vecí ešte viac skazenejších ako zacielenie na zraniteľných a bezbranných ľudí, potom čo Ukrajina obvinila Rusko z bombardovania detskej nemocnice v prístavnom meste Mariupoľ. 17:52 Mimo svojej krajiny sa musia spoliehať na hotovosť alebo kryptomeny Bezprecedentné sankcie proti ruským bankám zavedené kvôli ruskej invázii na Ukrajinu doliehajú na ruských turistov v zahraničí. Mnohí z nich sa preto začali spoliehať výhradne na hotovosť či kryptomeny. Informuje o tom dnes agentúra Reuters. 17:49 Útočisko našli za nepriateľskými hranicami Ruské ministerstvo obrany hlási, že od 24. februára bolo z Ukrajiny do Ruska evakuovaných takmer 180-tisíc ľudí. 17:45 Rutte: Vzdanie sa ruských surovín je pre Úniu iracionálne Okamžité upustenie od dovozu ruskej ropy a plynu je pre krajiny Európskej únie iracionálne, uviedol premiér Holandska Mark Rutte. Informovala agentúra Nexta. 
Mark Rutte
Zdroj: Reuters
​Holandský premiér Mark Rutte. 
17:41 O život doteraz prišlo viac ako 500 ľudí, počet však môže byť oveľa vyšší Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva dnes uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zdokumentoval smrť 516 civilistov, z toho 37 detí. Zranených bolo 908 civilných osôb. Skutočný počet obetí bude podľa neho zrejme oveľa vyšší. Pracovníci OSN podľa úradu potrebujú mnohokrát niekoľko dní na to, aby počty obetí zaznamenali. Úrad zverejňuje iba tie údaje o civilných úmrtiach a zraneniach, ktoré sám nezávisle overil. Bilancia napríklad nezahŕňa mestá Volnovacha, Mariupoľ či Izium, kde sa odohrávajú prudké boje a panuje tu podozrenie na stovky civilných obetí. 17:37 Z ruského trhu odchádzajú ďalšie západné podniky Svoje aktivity v Rusku v dôsledku vojny na Ukrajine obmedzujú ďalšie západné podniky. Nadnárodný výrobca cigariet Philip Morris International (PMI) dnes napríklad uviedol, že pozastavil plánované investície v Rusku a svoje výrobné aktivity tam chce obmedziť. Britský konkurent Imperial Brands ohlásil dokonca zastavenie všetkých svojich aktivít v Rusku, vrátane výroby v továrni vo Volgograde. Obmedzovanie činnosti v Rusku oznámila aj švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé či americká mediálna firma WarnerMedia. 17:24 Scholz nesúhlasí s dodaním stíhačiek z krajín NATO na Ukrajinu Nemecký kancelár Olaf Scholz nesúhlasí s dodaním stíhačiek MiG-29 z krajín NATO na Ukrajinu. Povedal to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.  Scholz vyhlásil, že podporuje poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci a zbraňových systémov na Ukrajinu. "Musíme veľmi opatrne zvážiť, aké konkrétne kroky podnikneme. A tie určite nezahŕňajú dodávky bojových lietadiel," dodal.
Zdroj: AP/TASR
​Nemecký kancelár Olaf Scholz. 
17:19 Rusi priznali, že na Ukrajinu poslali aj brancov. Putin to poprel Aj keď to ruské zákony zakazujú, do boja na Ukrajinu boli vyslaní aj branci - vojaci, ktorí boli odvedení do armády na základe brannej povinnosti.  Prezident Vladimir Putin prítomnosť odvedencov na Ukrajine podľa tlačových agentúr poprel a uviedol, že bojov sa zúčastňujú iba profesionálni vojaci, ktorí majú podpísanú zmluvu s ruskou armádou. 17:05 Kyjev sa obracia s diplomatickou žiadosťou na Nemecko Kyjev sa obrátil na nemeckého kancelára so žiadosťou o pomoc pri zorganizovaní stretnutia medzi Putinom a Zelenským, uviedol zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta. Informuje o tom agentúra Nexta.  16:53 Ukrajina zakázala vývoz pšenice, obáva sa nedostatku potravín Ukrajina zakázala vývoz pšenice do zahraničia v súvislosti s rastúcimi obavami o zabezpečenie potravín pre svojich obyvateľov, ktorí už dva týždne čelia ruskej invázii. Ukrajinská pšenica je kľúčová pre svetové dodávky potravín. Informovala o tom TASR na základe stredajšej správy agentúry AFP. Viaceré ukrajinské mestá sú odrezané od dodávok elektrickej energie a zápasia aj s nedostatkom potravín a liekov. Najhoršie je na tom Mariupoľ, kde nefunguje kúrenie, tečúca voda, kanalizácia ani telefónne siete. Mestské orgány vyhlásil 16:40 Zelenskyj opäť vyzýva na uzavretie leteckej zóny nad Ukrajinou Ukrajinský prezident Zelenskyj po bombardovaní v meste Mariupol opäť vyzýva na uzavretie leteckej zóny nad svojou krajinou.
16:29 Rusko musí uprednostniť domáce dodávky obilia, vyhlásil ukrajinský premiér Rusko musí uprednostniť dodávky obilia domácim pekárňam pred exportnými trhmi. Vyhlásil to v stredu premiér Michail Mišustin, keď predstavil nové opatrenia na podporu domácej ekonomiky, ktorá čelí medzinárodným sankciám pre inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Rusko a Ukrajina sú kľúčovými exportérmi pšenice. Vojenský konflikt ohrozuje globálnu produkciu obilia aj dodávky jedlých olejov a hnojív, čo spôsobuje raketový rast cien komodít a odráža tiež krízu na energetických trhoch.

16:21 Na kyjevskom Majdane prebehol improvizovaný koncert symfonického orchestra Členovia kyjevského symfonického orchestra usporiadali v stredu improvizovaný koncert za mier na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa to v čase, keď sa ruské invázne sily z rôznych smerov približujú k ukrajinskej metropole a panujú obavy, že sa na ňu chystajú zaútočiť. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice BBC. Na koncerte na centrálnom kyjevskom námestí známom tiež pod názvom Majdan, ktoré sa stalo hlavným dejiskom ukrajinských protivládnych protestov v rokoch 2013 a 2014, hudobníci zahrali viacero skladieb vrátane ukrajinskej hymny či časti Beethovenovej Ódy na radosť, ktorá tvorí základ pre hymnu Európskej únie. Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach sa na koncerte zúčastnilo niekoľko desiatok divákov, pričom niektorí z nich mávali ukrajinskými vlajkami. 16:16 Putina čakajú problémy Potopila Napoleona a Hitlera, teraz narazí aj Putin. Presun ruských vojsk bude v polovici marca komplikovať rozmŕzajúca pôda, po ktorej zostanú len masy bahna. 16:14 Rusi zasiahli detskú nemocnicu v Mariupole Pri ruskom nálete na Mariupoľ utrpela zásah detská nemocnica a pôrodnica, podľa miestnej polície bolo ranených a zabitých mnoho žien, píše Unian. 16:07 Zostrelenie ruského vrtuľníka (video) 15:59 Británia posiela na Ukrajinu ďalšie protitankové strely, možno dodá aj protiletecké Britská vláda zvažuje plán poslať ukrajinskej armáde popri tisícoch protitankových striel tiež protiletecké strely. V britskom parlamente to dnes povedal minister obrany Ben Wallace. Podľa agentúry Reuters by prípadná dodávka protileteckých zbraní Starstreak predstavovala významný posun v snahe Británie podporiť Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. Londýn najskôr Ukrajincom zaslal 2-tisíc protitankových striel NLAW, ktoré pomáhali brzdiť postup ruských jednotiek. Podľa Wallaca počet doručených striel tohto typu po dnešku dosiahne 3 615. "A budeme doručovať ďalšie," povedal. Čoskoro tiež podľa médií začne preprava malého počtu protitankových striel Javelin. 15:49 Prečo Lukašenko zatiaľ nevstúpil do otvorenej vojny s Ukrajinou Napriek početným predpovediam sa režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zatiaľ nepripojil k agresii Ruska proti Ukrajine. Síce ju plne podporuje, zároveň ale hľadá zámienky, aby sa bieloruská armáda nemusela vojny zúčastňovať. Uviedol to ukrajinský list Ukrajinska pravda. Po protestoch z roku 2020 je politické pole v susednom Bielorusku takmer pusté. Aj za týchto podmienok však bieloruská spoločnosť dokázala, že je schopná zasiahnuť. Minulý týždeň vypukla v celej krajine "železničná vojna", pri ktorej bola fakticky ochromená vlaková doprava. Stalo sa tak v dôsledku útokov na železničnú infraštruktúru a jej vyradenia z prevádzky. Lukašenkovmu režimu sa zatiaľ nepodarilo v "železničnej vojne" úplne zvíťaziť. Ukazuje sa tak, že Lukašenko nie je ochotný plniť bezo zvyšku príkazy Kremľa a hľadá medzeru, ktorá by mu umožnila vyviaznuť z konfliktu s čo najmenšími stratami. 15:36 Na západe dostali ženy kvety a na východe bombardovanie
​V krajinách Sovietskeho zväzu bol Medzinárodný deň žien veľký sviatok. Len čo 8. marca každý muž vstal z postele, rozbehol sa do prvého kvetinárstva. Každú jemu blízku ženu musel totiž stoj čo stoj obdarovať kyticou, nech sa deje čokoľvek. Sovietski muži to mali zakódované v DNA. Tak ich vychovali. Aj tri desaťročia po páde ZSSR sú ulice ukrajinských miest na západe krajiny plné kvetov. Pred kvetinárstvami naozaj stoja rady mužov všetkých vekov. Babičky a deduškovia predávajú malé kytičky uvité z toho, čo záhradka dala.  Viac si prečítajte v reportáži Adama Záhorského z ukrajinského mesta Černivci.
15:30 Vážna situácia v Mariupole Zástupca starostu Mariupoľu Sergej Orlov hovorí, že mesto je pod „neustálym ruským ostreľovaním“. Informoval, že 1 170 ľudí už bolo zabitých, 47 mŕtvych bolo dnes pochovaných v masovom hrobe. Obyvatelia sú bez vody, tepla, elektriny či plynu, pijú sneh a pália palivové drevo. "Je to stredovek," opísal Orlov, "Putin má v úmysle mať Ukrajinu bez Ukrajincov. Je to čistá genocída. Útok, ktorý vedie Rusko, nie je jednoducho zradný. Je to vojnový zločin. Útočia na nás letectvom, granátmi, viacerými raketami," pokračoval zástupca starostu. 15:23 Briti zvažujú darovanie protivzdušných rakiet Británia zvažuje darovanie vysokorýchlostných protivzdušných rakiet Starstreak Ukrajine, aby jej pomohla pri obrane jej neba, oznámil britský minister obrany Ben Wallace. "Veríme, že tento systém zostane v rámci definície obranných zbraní, ale umožní ukrajinským silám lepšie brániť svoje nebo," povedal minister. 15:14 Rusi zadržali 400 ľudí, tvrdí ukrajinská armáda Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters velenie ukrajinskej armády. Obyvatelia juhukrajinského regiónu protestujú proti ruskej invázii už niekoľko dní. "Kvôli zúrivému odporu obyvateľov Chersonu sa okupanti snažia zaviesť administratívno-policajný režim, kvôli ktorému boli do Chersonskej oblasti dopravené jednotky ruskej gardy. Tie nezákonne zadržali už viac ako 400 občanov Ukrajiny," cituje ukrajinský generálny štáb agentúra Interfax-U. 15:12 Briti dodajú ďalšie zbrane Britský minister obrany Ben Wallace v stredu uviedol, že Británia zvyšuje svoje dodávky zbrojných systémov Ukrajine v „reakcii na ďalšie akty agresie zo strany Ruska“. Británia teraz dodala Ukrajine 3 615 protitankových zbraní a čoskoro dodá aj malú zásielku protitankových rakiet Javelin, povedal poslancom v parlamente. 15:06 Aktuálny stav bojov na Ukrajine
Zdroj: Twitter/Ministry of Defence
14:58 Naď hovorí o najväčšom kroku pre obranu Slovenska od jeho vzniku Vytvorenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na Slovensku je najväčším krokom pre obranu Slovenska od jeho samostatnosti, myslí si minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "V prvom rade je to o doplnení spôsobilostí. Bavíme sa o protivzdušnej obrane, elektronickom prieskume, posilnení pozemného prieskumu aj o posilnení našich pozemných síl," priblížil Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Naď predpokladá, že parlament odsúhlasí prítomnosť vojakov NATO bezproblémovo. Po rozhodnutí zákonodarcov by mali vojaci s technikou začať prichádzať v najbližších týždňoch. Na prelome mesiacov marec a apríl by už podľa neho mala byť podstatná časť bojovej skupiny u nás. Na Slovensku majú zostať, dokedy to bude potrebné. 14:52 Rutte sa vyslovil proti prerušeniu dodávok z Ruska Holandský premiér Mark Rutte sa vyslovil proti zákazu importu ruskej ropy a zemného plynu do EÚ, pre členské krajiny bloku by to podľa neho bolo neudržateľné. "Musíme hovoriť o našich zraniteľných miestach čo sa týka našej závislosti na ruskej rope a ruskom plyne. Nezastával by som sa v tejto chvíli odrezania našich dodávok ropy a plynu z Ruska, nie je to možné, pretože tie dodávky potrebujeme a to je nepríjemná pravda," povedal Rutte pri tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "Ale môžeme urobiť viac pre to, aby sme rozbehli zelenú agendu, aby sme dekarbonizovali našu ekonomiku," dodal. 14:21 Úroveň radiácie v Záporoží je v norme Úrovne radiácie okolo ukrajinskej jadrovej elektrárne Záporožie sú v normále zatiaľ čo sa vykonávajú opravy na bloku poškodenom od boja s ruskými jednotkami, uviedol Petro Kotin, vedúci jadrovej firmy Energoatom. 14:07 Izrael: Moskva dala Kyjevu konečnú ponuku na ukončenie krízy Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to denník The Jerusalem Post , podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotňajšom rokovaní premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 14:04 Česká vláda schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko Vláda Českej republiky v stredu schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde bude väčšina z nich pôsobiť v mnohonárodnej jednotke Severoatlantickej aliancie, ktorú bude viesť česká armáda. Menšia časť vojakov bude na Slovensku pomáhať so zvládaním migrácie z Ukrajiny súvisiacej s ruskou inváziou. 13:51 Rukojemníci v Mariupole Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Rusko drží 400-tisíc ľudí v Mariupole ako rukojemníkov. V meste totiž naďalej pokračuje streľba. 13:50 Naď: Verím, že Putin nezaútočí na žiadnu krajinu NATO Verím, že tie zvyšky rozumu, ktoré Vladimirovi Putinovi zostali, nedovolia, aby zaútočil na ktorúkoľvek krajinu NATO, povedal minister obrany Naď. 13:47 Prítomnosť vojakov NATO nie je časovo obmedzená Vojaci NATO tu budú dovtedy, pokiaľ to bude potrebné, povedal minister obrany Jaroslav Naď. "Nie je to časovo obmedzené." 13:44 Naď o vojakoch NATO Vojaci NATO prídu na posilnenie obrany Slovenska ale aj na aktivity súvisiace s článkom 5, povedal Naď. 13:42 Vojaci NATO prídu v najbližších týždňoch V najbližších týždňoch budú postupne prichádzať na Slovensko vojaci NATO. "Je to najväčší krok pre obranu Slovenska od jej vzniku," povedal po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď. 13:31 EÚ pridá na sankčný zoznam ďalších 160 Rusov, potrestá aj bieloruské banky Štáty Európskej únie sa dnes zhodli na uvalení ďalších sankcií kvôli ruskej agresii na Ukrajine. Na sankčnom zozname saobjavia mená 160 ruských politikov a oligarchov. Únia tiež rozšíri vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT aj na bieloruské banky. Oznámila to Európska komisia. Únijné opatrenia sa po niekoľkých predchádzajúcich vlnách sankcií budú vzťahovať na 862 ruských činiteľov a 53 subjektov. 13:27 Kuleba nemá veľké očakávania Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba potvrdil štvrtkové stretnutie so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom na diplomatickom fóre v Turecku. Dal však najavo len malé očakávania, pokiaľ ide o výsledok. "Úprimne však poviem, že moje očakávania od týchto rozhovorov sú malé," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie vo videovyhlásení. „Máme záujem o prímerie, o oslobodenie našich území a tretím bodom je vyriešenie všetkých humanitárnych otázok,“ dodal. 13:18 Zelenskyj nalieha na Západ pre poľské stíhačky Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu západné mocnosti, aby sa bezodkladne rozhodli ohľadom ponuky Poľska dodať jeho krajine bojové stíhačky. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Kedy už padne rozhodnutie? Pozrite sa, sme vo vojne! Opäť vás žiadame, aby ste sa čo najskôr rozhodli. Pošlite nám lietadlá," uviedol Zelenskyj vo videonahrávke. 13:13 Rusko a Čína sa znepokojivo strategicky zbližujú Medzi Pekingom a Moskvou nastalo "znepokojujúce nové strategické zblíženie" a od invázie Ruska na Ukrajinu ešte viac narástlo riziko "veľkého konfliktu veľmocí". V stredu to povedal šéf austrálskej spravodajskej služby Andrew Shearer. 13:08 Slovensko bude vyšetrovať ruské zločiny na Ukrajine Prokurátorka Generálnej prokuratúry začala v utorok trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine. Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami. 13:04 Zelenskyj dostane štátnu cena Alexandra Dubčeka
Zdroj: AP/TASR
​Štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia udelí vláda Slovenskej republiky aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Vplýva to z uznesenia, ktoré vláda v stredu schválila.
12:51 Černobyľská jadrová elektráreň je bez prúdu Černobyľská jadrová elektráreň je bez elektrického prúdu, čo by mohlo viesť k úniku radiácie, pretože bez elektriny nemožno zaistiť chladenie spotrebovaného jadrového paliva. Oznámila to dnes štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne. 12:44 Morawiecki: Rozhodnutie ohľadom stíhačiek musia prijať všetci z NATO Akékoľvek rozhodnutie ohľadom stíhačiek pre Ukrajinu musia prijať spoločne všetci členovia NATO, povedal na návšteve vo Viedni poľský premiér Morawiecki. 12:36 Vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO na Slovensku
Zdroj: AP/TASR
Na Slovensku má pôsobiť do 2 100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Takzvanú posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území Slovenska v stredu odsúhlasila vláda. Odobriť ju ešte musí Národná rada. Slovenskú jednotku má tvoriť do 600 českých, do 200 holandských, do 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov.
12:34 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za takmer 10 miliónov eur Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za takmer desať  miliónov eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom rokovaní. 12:32 Vojenský materiál za takmer 10 miliónov eur Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom rokovaní. 12:27 Kremeľ: USA nám vyhlásili ekonomickú vojnu Kremeľ v stredu oznámil, že Spojené štáty vyhlásili ekonomickú vojnu Rusku a že Moskva bude vážne premýšľať o svojich nasledujúcich krokoch po tom, čo prezident Joe Biden uvalil zákaz na ruskú ropu a ďalší dovoz energie. 12:18 Zvrhnutie ukrajinskej vlády nie je cieľom Ruska Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu oznámila, že Rusko v rokovaniach s predstaviteľmi Kyjeva o riešení konfliktu na Ukrajine dosiahlo pokrok. Takisto zdôraznila, že ruskí vojaci nemajú za cieľ zvrhnúť ukrajinskú vládu.  12:06 OSN odsúdila netrestané represie v Bielorusku Práva desiatok tisíc ľudí v Bielorusku sú porušované v dôsledku nepretržitého útlaku odporcov režimu, a to úplne beztrestne. Upozornil na to dnes vo svojej správe úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. 12:00 Dve tretiny Černihivu sú bez vykurovania a energie Podľa starostu ukrajinského Černihivu sú dve tretiny mesta bez vykurovania a elektrickej energie. 11:56 Borell: Únia pracuje na sankciách voči ďalším Rusom Štáty Európskej únie pripravujú nový balík sankcií, ktoré budú namierené voči približne sto Rusom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rozhodnutie by mohlo byť prijaté už v stredu. Uviedol to šéf európskej diplomacie Josep Borrell. 11:54 Miliardy dolárov pre Európu aj Ukrajinu Americkí zákonodarcovia sa v utorok dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe. 11:50 Núdzová pomoc pre Ukrajinu Medzinárodný menový fond schválil Ukrajine 1,4 miliardy dolárov ako núdzovú pomoc. Krajina ju môže využiť na financovanie výdavkov a posilnenie platobnej bilancie. 11:48 K Varšave sa blíži 200-tisíc ukrajinských utečencov Približne 200-tisíc ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. Radziwill v Rádiu ZET povedal, že na pomoc utečencom bola vyslaná skupina 250 zástupcov varšavských úradov. Pomoc podľa Radziwilla zabezpečujú spoločnosti z oblasti sociálnej starostlivosti, úrady regionálnych vlád a ústrednej vlády i súkromné osoby. 11:44 Sankcie bude môcť uvaliť už aj Nový Zéland Novozélandskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne schválili návrh zákona, ktorý umožní uvaliť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Na rozdiel od mnohých štátov sveta, ktoré už sankcie proti Rusku zaviedli, zákony Nového Zélandu totiž doteraz nedovoľovali uplatniť zásadné a cielené sankcie – krajina mohla uvaliť len tie, ktoré boli schválené na pôde OSN. 11:30 Dodávky ropy na trh Medzinárodná agentúra pre energetiku je pripravená dodať na trh ďalšiu ropu zo svojich rezerv, uviedol jej šéf Fatih Birol. Dodal, že IEA tiež predloží akčný plán na "rýchle zníženie" závislosti od ropy. "IEA sa minulý týždeň rozhodla uvoľniť ropu z našich rezerv, z našich bohatých rezerv. To bola prvá reakcia, ak bude potrebné, môžeme na trh dodať viac ropy," povedal Birol. 11:21 Kanada podporí Ukrajinu Kanada dodá Ukrajine ďalšiu časť vysoko špecializovaného vojenského vybavenia. Oznámil to na svojom účte na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. 11:16 Únia schvália nový sankčný balík Členské štáty Európskej únie schválili nový sankčný balíček zameraný na ruských oligarchov aj bieloruské banky pred dvojdňovým summitom lídrov európskych krajín, ktorý je naplánovaný na štvrtok a piatok vo Versailles, uviedlo Francúzsko. 11:09 Rusko žiada od USA vysvetlenie Rusko od USA žiada, aby svetu vysvetlili, prečo podporujú to, čo Moskva označuje ako vojenský biologický program na Ukrajine, píše Reuters. 11:08 Ukrajinský minister: Nevieme, čo sa deje v Černobyli Ukrajinské úrady nevedia, aké sú úrovne radiácie v jadrovej elektrárni Černobyli, kontakt z elektrárňou totiž stratili po jej obsadení ruskými jednotkami, uviedol minister pre energetiku Herman Haluščenko. Povedal tiež, že Ukrajina nemá kontrolu nad tým, čo sa deje v okupovanej jadrovej elektrárni Záporožie, kde je rozmiestnených asi 400 ruských vojakov. 11:00 Ťaženie Ruska na Ukrajine môže spomaliť "rasputica" Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť "rozhodujúci pokrok", môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén. "Rovnako ako armády Napoleona a Hitlera aj ruské mechanizované divízie budú pravdepodobne spomalené alebo zastavené, keď sa z nespevnených ciest stanú zradné močiare, ktoré miestni označujú termínom rasputica," napísala AFP. 10:52 Fínsko podporí blokádu SWIFTU Fínsko podporí expanziu blokády platobného systému Európskej únie SWIFT, ktorá sa bude vzťahovať na všetky ruské banky kvôli ruskému útoku na Ukrajinu, uviedla v stredu fínska premiérka Sanna Marinová. 10:43 Rusko: Operácia na Ukrajine prebieha podľa plánu Podľa ruského ministerstva zahraničia prebieha operácia na Ukrajine presne podľa plánu a medzi operačnými cieľmi nie je zvrhnutie ukrajinskej vlády. 10:36 V Rusku končí aj Heineken
Spoločnosť Heineken, ktorá vyrába pivo, pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku. Informuje o tom Nexta.
10:31 Čína: Za zvyšovanie napätia na Ukrajine môže NATO Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia pod vedením Spojených štátov. "Kroky NATO pod vedením USA posunuli napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. 10:29 Mariupoľ je bez vody a elektriny Ukrajinské mesto Mariupoľ, ktoré je už dlhšie ako týždeň ostreľované, je bez vody či elektriny. 10:26 Mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu Železničná spoločnosť Slovensko zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu, ktoré budú premávať denne. 10:18 Najmenej desať mŕtvych po ruskom útoku na Severodoneck Najmenej desať ľudí bolo v utorok zabitých pri útoku ruskej armády na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny. Informoval o tom vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram miestny predstaviteľ Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza. Ruská armáda "spustila paľbu" na obytné domy a ďalšie budovy v meste, dodal predstaviteľ. Bezprostredne nespresnil, či išlo o delostrelecký útok. 10:16 USA môžu odstrihnúť čínske firmy od technológií Spojené štáty môžu odrezať čínske firmy, ktoré pomáhajú Rusku, od amerických technológií a vybavenia. Čínske firmy, porušujúce reštrikcie USA na export do Ruska, môžu byť odstrihnuté od amerického vybavenia a softvéru, ktoré potrebujú na výrobu svojich tovarov, povedala americká ministerka obchodu Gina Raimondová v rozhovore pre New York Times. 10:13 Patriot dorazí do dvoch mesiacov Obranný systém Patriot by mal prísť z Nemecka a Holandska do dvoch mesiacov, informoval premiér Heger. 10:10 Ďalšie sankcie môžu byť pre Rusko likvidačné Americká ratingová agentúra Fitch v utorok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o ďalších šesť stupňov, pretože v dôsledku medzinárodných sankcií považuje neschopnosť krajiny splácať svoje záväzky za bezprostrednú hrozbu. "Ďalšie vystupňovanie sankcií a návrhy, ktoré by mohli obmedziť obchod s energiami, zvyšujú pravdepodobnosť politickej reakcie Ruska, ktorá by zahŕňala prinajmenšom selektívne nesplácanie záväzkov pri štátnom dlhu," uviedla v utorkovom vyhlásení agentúra Fitch. 10:10 Heger: Každý, kto vojensky zaútočí, bude ekonomicky izolovaný Premiér Eduard Heger pred rokovaním vlády zopakoval, že sankcie slúžia na to, aby ruský prezident Vladimir Putin pochopil, že takto to ďalej nemôže fungovať. Každý, kto vojensky zaútočí, bude automaticky ekonomicky izolovaný. 10:07 Europoslanci odsúdili Uhríka za slová o Ukrajine
Zdroj: TASR/Branislav Račko
​Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka v pléne Európskeho parlamentu, ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Uhríkove slová si v utorok vyslúžili ráznu reakciu eurokomisárky pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej. Tá pred europoslancami a v češtine, aby jej Uhrík dobre rozumel, upozornila, že Uhrík prirovnal EÚ k Orwellovi a že zakazovaním niektorých médií (Sputnik a Russia Today) pôsobiť v Európe sa zavádza cenzúra.
10:06 Dávky v hmotnej núdzi Minister práce Milan Krajniak pred rokovaním povedal, že o dávky v hmotnej núdzi požiadalo doteraz 264 ukrajinských občanov, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko na Slovensku. 09:54 Česko udelilo už viac ako 90-tisíc víz Česko zatiaľ udelilo vyše 90-tisíc špeciálnych víz Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Reálny počet utečencov môže byť okolo 150-tisíc, povedal český minister vnútra Vít Rakúšan. 09:45 Ukrajina ako inšpirácia pre Taiwan
Zdroj: Reuters
​Vojnu na Ukrajine, ktorú na konci februára rozpútalo Rusko, so zatajeným dychom sleduje celý svet. Starostlivú pozornosť však ukrajinskej obrane pred ruským náporom venujú taiwanskí vojenskí stratégovia. Odpor Ukrajincov im slúži ako príklad pre prípad, že by ostrovný štát napadla Čína.
09:43 V Sume už fungujú humanitárne koridory Podľa starostu ukrajinského mesta Sumy začali civilisti opúšťať mesto v súkromných autách pomocou humanitárneho koridoru. 09:33 Únia má dosť skvapalneného zemného plynu Európska únia nakúpila dostatok skvapalneného zemného plynu, aby bola až do konca zimy nezávislá od dovozu z Ruska, povedala v rozhovore s ARD von der Leyenová. 09:21 Mŕtvi a zranení učitelia pri Mykolajive Ukrajina oznámila, že v oblasti mesta Mykolajiv Rusi zastrelili troch učiteľov a dvoch zranili. Boli na ceste do sirotinca. Podľa predsedu regionálnej rady regiónu bolo ich auto označené ako vozidlo Červeného kríža. 09:19 Súhrn doterajších udalostí dnešného dňa
  • Odísť z Ruska sa rozhodli ďalšie veľké spoločnosti, je medzi nimi napríklad Starbucks, PepsiCo alebo Coca-Cola.
  • Rusko rokovalo s dvoma vysokými predstaviteľmi armády Mali. Malo by ísť o zbrojné dodávky.
  • Veľká Británia uvalila na Rusko ďalšie sankcie, týkajú sa leteckej dopravy.
  • Kyjev potvrdil plánované stretnutie Kulebu s Lavrovom v Turecku.
  • CIA vydala analýzu ruského prezidenta Vladimira Putina, vykresľuje ho v nej ako nahnevaného a izolovaného vodcu.
  • Humanitárne koridory by mali fungovať aj dnes, od ôsmej je vyhlásené prímerie.
  • Rusko oznámilo, že má plnú kontrolu nad jadrovou elektrárňou v Záporoží.
  • USA odmietli poľský návrh na premiestnenie stíhačiek MiG-29 na americkú základňu v Nemecku a odtiaľ ich následne dať Ukrajincom.
09:13 Odhady strát Ruska k 9. marcu Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili orientačné odhady strát Ruska k 9. marcu. 09:10
Zdroj: Alžbeta Harry Gavendová / HN
​Hranicu tadiaľto prekročí denne niekoľko stoviek utečencov z Ukrajiny. Vyšné Nemecké je najznámejší a najväčší hraničný priechod na východe Slovenska. Pozrite si reportáž HN z hraničného priechodu Vyšné Nemecké.
09:06 Ukrajinci si nemajú kde vymeniť hrivny Denník Sme informuje o tom, že Ukrajinci, ktorí prišli na Slovensko, si nemajú kde vymeniť ukrajinské hrivny a úspory sú im na nič. Žiadna z veľkých slovenských bánk túto menu totiž nevymení za eurá. 09:04 Rusko: Sankcie ohrozujú bezpečnosť letov Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sankcie uvalené Spojenými štátmi a Európskou úniou na letectvo ohrozujú bezpečnosť ruských osobných letov, v stredu o tom informovala agentúra RIA Novosti. 08:55 Starbucks, PepsiCo a Coca-Cola v Rusku končia
​​Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia McDonald's zatvoriť v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine všetky svoje reštaurácie v Rusku zareagovali aj ďalšie známe americké značky. Krátko po oznámení McDonald's informovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola.
08:42 Rusko rokovalo s Mali o zbrojných dodávkach Rusko navštívili dvaja vysokí predstavitelia armády Mali. Dôvod ich návštevy nebol oficiálne ohlásený, ale podľa informácií agentúry AFP Malijci rokovali o zbrojných dodávkach. 08:26 Vojna hýbe Európou Vojna rozhýbala Európu k prekvapivým činom. Plyn dostáva stop, uhlie zelenú. Každá ďalšia vypnutá jadrová či uhoľná elektráreň posilňujú závislosť krajiny od ruského plynu.  08:23 Nové sankcie Londýna Londýn uvalil nové sankcie na Moskvu, vláda môže zabavovať všetky lietadlá s väzbou na ruských občanov a zakázala export leteckých technológií do Ruska. 08:17 Blíži sa ruská porážka?
Zdroj: Reuters
Po dvanástich dňoch už celý svet vidí, že Rusom sa nadvládu nad Ukrajinou len tak získať nepodarí. Ruské jednotky síce útočia na opevnené mestá, niekedy sa prebijú aj do ich centier, na obsadenie väčšieho počtu z nich však ruská armáda nemá dostatok síl.
08:07 USA posielajú do Poľska dva systémy Patriot Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe voči USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe Adam Miller. 07:56 Rusko obmedzuje používanie amerických dolárov Rusko po tom, čo naň Západ uvalil sankcie za napadnutie Ukrajiny, obmedzuje používanie amerických dolárov vo svojich rezervách, oznámila agentúra RIA Novosti. 07:53 Kyjev potvrdil stretnutie Lavrova s Kulebom Kyjev potvrdil štvrtkové stretnutie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s jeho ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom na diplomatickom fóre v Turecku a Moskva vychádza z toho, že sa rokovania uskutočnia. 07:46 Ukrajina zakázala vývoz niektorých produktov Ukrajinská vláda zakázala vývoz raže, jačmeňa, pohánky, prosa, cukru, soli a mäsa z krajiny. 07:39 Bojová situácia v posledných hodinách Britské ministerstvo obrany sumarizuje vývoj bojov v posledných hodinách:
  • Boje severozápadne od Kyjeva pokračujú, pričom ruským silám sa nedarí dosiahnuť žiadny významný prielom.
  • Mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol zostávajú obkľúčené ruskými silami a naďalej sú vystavené silnému ostreľovaniu.
  • Zdá sa, že ukrajinská protivzdušná obrana zaznamenala značný úspech proti moderným ruským bojovým lietadlám, čo im pravdepodobne bráni dosiahnuť akýkoľvek stupeň kontroly nad vzduchom.
Zdroj: Twitter/Ministry of Defence
07:26 CIA vykresľuje Putina ako nahnevaného
Zdroj: TASR/AP
​Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za "nahnevaného" izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. Dlhoročný ruský prezident v sebe už mnoho rokov "dusí výbušnú zmes krivdy a ambícií", povedal americkým zákonodarcom riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns.
07:13 Útok na Donbas Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že získalo dokumenty, ktoré dokazujú, že Ukrajina plánovala v marci útok na Donbas. 06:56 Sankčný zoznam sa rozširuje o ďalšie mená Sankčný zoznam Európskej únie sa rozširuje o ďalšie mená. Pribudli spisovatelia či novinári.  Na zozname sa ocitli predovšetkým pre propagandistické tvrdenia, niektorých z nich dokonca odmenil samotný prezident Putin. 06:47 Putin reaguje na Bidena Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, ktorým sa obmedzuje alebo zakazuje dovoz určitých produktov a surovín do Ruska a vývoz komodít tohto druhu z Ruska. Tieto opatrenia budú platiť do konca roku 2022. Putinov výnos prišiel v čase, keď americký prezident Joe Biden v utorok oznámil, že jeho administratíva zakazuje dovoz ruskej energetických surovín – vrátane ropy, zemného plynu a uhlia – v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. 06:40 Lavrov sa dnes v Turecku stretne s ukrajinskou protistranou Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa dnes v Turecku stretne s ukrajinskou protistranou, informovalo ruské ministerstvo zahraničia. 06:29 Koridory by mali fungovať aj počas stredy Podľa ukrajinského guvernéra Sumskej oblasti budú humanitárne koridory, ktoré slúžia na evakuáciu civilistov, fungovať aj v stredu. 06:21 Biden: Ukrajina nikdy nebude Putinovým víťazstvom „Už teraz je jasné, že Ukrajina nikdy nebude Putinovým víťazstvom. Putinovi sa možno podarí dobyť mesto, ale nikdy sa mu nepodarí udržať krajinu,“ napísal americký prezident Joe Biden na Twitteri. 06:13 Plná kontrola nad Záporožskou elektrárňou Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto sily agentúra TASS. 06:05 USA odmietli poľský návrh
Zdroj: TASR/Martin Palkovič
​Spojené štáty v utorok odmietli ponuku Poľska, ktoré vyjadrilo pripravenosť premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na americkú vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich následne, bezodkladne a bezplatne, k dispozícii Ukrajine. Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo svojej reakcii na poľský návrh v noci na stredu uviedol, že je "neudržateľný".

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 04 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:06