StoryEditor

Novela rokovacieho poriadku: Patová situácia trvá

01.12.2004, 23:00
Zákon o rokovacom poriadku bude platiť pravdepodobne v pôvodnej verzii. Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil novelu tohto zákona, ktorá umožňovala aj zriadenie kontroverzných vyšetrovacích výborov, späť do parlamentu a opozícia už nedokáže prelomiť jeho veto.

Na to by potrebovala totiž 76 hlasov, ktoré však nemá šancu získať. Zhodla sa na tom včera vládna koalícia aj opozícia. Kameňom úrazu zostávajú vyšetrovacie výbory, ktoré si presadila opozícia, a väčšina vládnych poslancov preto novelu ako celok odmietla. Parlament napokon vrátenú novelu iba prerokoval.
Rovnejší medzi rovnými
Prezidentské veto malo prozaický dôvod - polovicu členov výboru by mali tvoriť iniciátori jeho vzniku, z ich radov má potom vzísť aj predseda výboru. To sa však hlave štátu nepáči, podľa Gašparoviča by mali mať všetci poslanci rovnaké možnosti členstva vo výboroch. Zriaďovanie týchto výborov by malo vyplývať z pomerného zastúpenia politických subjektov v NR SR. Tibor Cabaj (ĽS-HZDS) oponuje - výbor by sa mal zaoberať medializovanými kauzami, a preto by mali jeho základ tvoriť poslanci so skutočným záujmom tieto otázky preverovať. "Výbory, kreované na základe pomerného princípu, sa dali zriaďovať aj podľa pôvodného znenia zákona." Cabajova stranícka kolegyňa Katarína Tóthová pripomenula, že prijatie Gašparovičovho návrhu by znamenalo jediné: vo výboroch bude mať väčšinu koalícia, a tá zahrá všetky kauzy "do stratena". Za novelu hlasovala z vládnej koalície iba ANO. Šéf poslaneckého klubu liberálov Ľubomír Lintner mieni zriadenie vyšetrovacích výborov podporiť znovu. "Vyšetrovacie výbory sú nástrojom na kontrolu vlády a ak majú byť účinné, majú v nich pôsobiť hlavne ich iniciátori."
Problémy s eurovýborom
Podľa Petra Miššíka (SDKÚ) však prípadné neprijatie novely ako celku neohrozí fungovanie Výboru NR SR pre záležitosti EÚ. Ako dodal, pravidlá fungovania eurovýboru, ktoré obsahuje novela, sa dajú upraviť uznesením NR SR. "Zároveň platí aj ústavný zákon o vzťahoch medzi vládou a parlamentom, ktorý vytvára základný rámec pôsobenia eurovýboru." Naopak, obavy o ďalšiu činnosť eurovýboru má v tejto súvislosti Smer. O vrátenej novele rokovacieho poriadku bude parlament hlasovať dnes.

Pôvodné hlasovanie
Kreovanie výborov - prítomných 139 poslancov, za 80 - ĽS-HZDS, Smer, KSS, väčšina ANO a nezávislých
proti alebo sa zdržali - SDKÚ, KDH a SMK
Zákon ako celok - prítomných 136 poslancov, za 69 - ĽS-HZDS, Smer, KSS, ANO
proti alebo sa zdržali - SDKÚ, KDH, SMK, väčšina nezávislých
Čo rieši novela zákona:
- fungovanie eurovýboru
- postavenie nezávislých poslancov - znemožňuje im vytvárať poslanecké kluby
- kreovanie osobitných vyšetrovacích výborov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:45