StoryEditor

Slovensko je pripravené podporiť sankcie proti Lukašenkovmu režimu, vyhlásil Heger

24.05.2021, 13:40
Autor:
TASRTASRredred
Lídri Európskej únie budú v pondelok diskutovať o prípadných sankciách proti Bielorusku.

Premiér Eduard Heger označil vynútené pristátie dopravného lietadla v Minsku za neakceptovateľné. 

Uviedol to po zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti. Výbor prijal stanovisko Slovenska, ktoré bude premiér tlmočiť na summite v Bruseli. 

"Je pre nás neakceptovateľné donútiť lietadlo pristáť v Minsku a zadržať opozičného predstaviteľa pod falošnou zámienkou," povedal Heger. 

Premiér tvrdí, že v prípade spoločnej reakcie Európskej únie sú na stole viaceré možnosti. "Sme pripravení podporiť všetky možnosti, vrátane sankcií," dodal. 

Ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo chargé d'affaires Bieloruska v Bratislave. Bieloruskému diplomatovi bol tlmočený ostrý protest vlády v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku v nedeľu.

"Rezort diplomacie vyjadril zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie," uviedol hovorca ministerstva Juraj Tomaga.

Ako tiež doplnil, rezort požiadal o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky.

Rovnako žiada o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov.

Podľa ministerstva zahraničných vecí vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že "bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín".

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:07