StoryEditor

Čaplovič: Úžerníkom treba ísť po krku

17.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Úžerníkov, ktorí vyslovene vyciciavajú rómsku národnostnú menšinu, bude treba v spolupráci s ministerstvom vnútra odhaľovať a ísť im po krku. Na bilančnej tlačovej besede to vyhlásil podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič s tým, že "ak sa tohto vredu nezbavíme, tak rómsku národnostnú menšinu zo svojich problémov nevyliečime". Rómsku problematiku má riešiť aj Návrh strednodobej koncepcie rozvoja rómskej národnostnej menšiny, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.
Podľa slov Čaploviča sa osobitná pozornosť v rámci rómskej problematiky venuje štandardizácii ich jazyka, kde je potreba zvyšovať identitu rómskej národnostnej menšiny na celom území Slovenska, ale osobitne na juhu. "Tam prišlo k asimilácii rómskej národnostnej menšiny menšinou maďarskou." To podľa neho vedie k strate jazyka, k strate komunikácie a k strate historicity. "Dnes sa musíme pokúšať o to, aby sme prinavrátili Rómom históriu, ich kultúru a tradície a predovšetkým ich maximálne zapojili do života spoločnosti."
Pripomenul, že v roku 2007 poskytol Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske menšiny v rámci dotácií na sociálne a kultúrne potreby rómskej komunity 42,3 milióna korún. Spolu bolo podaných 457 žiadostí o dotácie, úrad vyhovel 170 žiadateľom.
Financie prioritne smerovali na riešenie havarijných situácií, ako je zásobovanie pitnou vodou, zabezpečenie náhradného ubytovania po požiari či narušenie statiky domu. Na zásobovanie pitnou vodou bolo vynaložených 3,3 milióna korún pre 16 miest a obcí. Náklady na náhradné bývanie predstavovali 5,2 milióna korún. Išlo buď o poskytnutie unimobuniek, nákup starších domov, alebo rekonštrukciu budov.
Značná časť dotácií, 19,8 milióna korún, bola poskytnutá na podporu školských alebo mimoškolských vzdelávacích aktivít. Tie realizovali školy alebo občianske združenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:55