StoryEditor

Pirošíková: Vývoj v prípade novinára Martina Kleina považujem za nešťastný

05.10.2007, 17:51
Autor:
TASRTASR

Zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu Marica Pirošíková považuje vývoj v prípade novinára Martina Kleina za nešťastný. Reagovala tak na fakt, že Najvyšší súd SR nerešpektoval rozsudok ESĽP o nevine novinára a 14. júna 2007 potvrdil verdikt košického súdu, ktorý Kleinovi udelil peňažný trest 15.000 korún.
ESĽP totiž 31. októbra 2006 rozhodol, že odsúdením novinára Kleina za trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ktorého sa dopustil svojimi výrokmi v článku "Sedí sokol na javori, Larry Flynt a sedem faciek pokrytcovi" uverejnenom v roku 1997 v týždenníku Domino efekt, došlo k porušeniu Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a priznal Kleinovi 6000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a 5210 eur ako náhradu trov a výdavkov.
Podľa Pirošíkovej je rozsudok ESĽP pre štát a jeho orgány záväzný. "Prednostné postavenie Dohovoru uznáva bez všetkého aj Ústavný súd SR," uvádza vo vyhlásení Pirošíková.
V prípade Klein pritom podľa nej z rozsudku ESĽP nevyplýva žiaden legislatívny problém. "Pokiaľ by tomu tak malo byť, ESĽP by bol vo svojom rozsudku vyhlásil, že odsúdenie pána Kleina nebolo v súlade zo zákonom. ESĽP videl problém v tom, ako boli príslušné ustanovenia Trestného poriadku aplikované v praxi, nie v rozpore s Ústavou SR alebo Dohovorom."
Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR má Klein možnosť podať návrh na obnovu konania. Tá sa povolí, ak rozsudkom ESĽP nedošlo k odstráneniu negatívnych dôsledkov porušenia Dohovoru. Dôvodom je to, že SR Kleinovi ešte nevyplatila nemajetkovú ujmu, ktorú mu priznal ESĽP.
V spomínanom článku nazval Klein arcibiskupa Jána Sokola "obluda", za čo ho katolícke organizácie zažalovali za hanobenie presvedčenia veriacich.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:23