StoryEditor

Korčok vyzval Rusko na okamžité stiahnutie vojsk z Ukrajiny

14.03.2022, 09:50
Autor:
TASRTASR
Ivan Korčok dnes rokoval s izraelským ministrom zahraničia Yairom Lapidom.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) spolu s izraelským partnerom Jairom Lapidom vyzvali Rusko, aby okamžite zastavilo vojnu na Ukrajine.

Požadujú stiahnutie vojsk z ukrajinského územia a začatie politických rokovaní, ktoré budú viesť k mieru. Spoločne odsúdili eskaláciu konfliktu zo strany Ruskej federácie. Korčok o tom informoval na tlačovej konferencii.

"Neexistuje ospravedlnenie pre inváziu na Ukrajine a jej územnej celistvosti a neexistuje ospravedlnenie pre útoky na civilné obyvateľstvo. Táto vojna sa musí skončiť," povedal Lapid. Dodal, že sa s Korčok rozprávali aj o pomoci Izraelčanom na východnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké, ktorí sa snažia utiecť z Ukrajiny.

Izrael podľa Lapida urobí všetko pre to, aby dokázal byť sprostredkovateľom obnovy mieru. Deklaroval, že krajina je najbližším spojencom USA a Európskej únie.

Korčok vyzdvihol praktickú spoluprácu s Izraelom, najmä oblasť obrany. "Izraelské 3D radary budú chrániť slovenský vzdušný priestor. Ide o jeden z najdôležitejších modernizačných projektov našich ozbrojených síl," priblížil šéf slovenskej diplomacie. Spolupráca Slovenska s Izraelom sa podľa Korčoka prehlbuje v oblasti hi-tech ekonomiky. Partnerstvo budujú aj v oblasti výskumu a vývoja, ďalšie projekty sú zamerané na inovácie.

Ministri sa rozprávali aj o holokauste. Nechcú, aby sa tragédia zopakovala. "Slovensko sa vyrovná so svojou časťou zodpovednosti za holokaust s ľútosťou a skutočným odhodlaním potláčať antisemitizmus," poznamenal Korčok. Doplnil, že Slovensko sa zaväzuje chrániť slovenskú židovskú komunitu dnes aj v budúcnosti.

Korčok ocenil diplomatické vzťahy s Izraelom. Pripomenul, že v Jeruzaleme otvorila SR slovenský inštitút. Chce ním podporiť ďalší rozvoj vzťahov medzi krajinami.

Lapid sa v rámci svojej návštevy Slovenska stretne aj s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Obaja ministri spoločne navštívia Pamätník Chatama Sofera v Bratislave, kde sa stretnú aj s predstaviteľmi židovskej komunity a jej organizácií pôsobiacimi v SR.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:54