StoryEditor

Kampaň sa vyostrila vďaka maďarskej karte

03.04.2009, 11:45
Prvé kolo prezidentských volieb 21. marca 2009 neprinieslo výraznejšie prekvapenia. Do druhého kola podľa očakávaní postúpil úradujúci prezident Ivan Gašparovič a kandidátka s podporou všetkých troch opozičných strán Iveta Radičová.

Percentuálny rozdiel ani nie deväť hlasov bol však nižší, ako sa očakávalo. Obaja kandidáti po oficiálnych výsledkov okamžite pokračovali v kampani. Volebná účasť totiž nebola vysoká, k urnám prišlo iba niečo nad 43 percent oprávnených voličov. Kandidáti robili všetko preto, aby presvedčili výraznú časť nerozhodnutých voličov. Témami, ktoré sa pred druhým kolom rozoberali, boli interupcie, vznik Slovenskej republiky a politici vytiahli aj povestnú maďarskú kartu. Práve naposledy menovaná téma vniesla do pokojnej kampane niekoľko ostrých vyhlásení, na čo reagovala aj zahraničná tlač.

Letáky a autonómia
Koncom minulého týždňa sa na južnom Slovensku v okresoch Galanta, Komárno a Šamorín našli falošné letáky s fotografiou Ivety Radičovej, logom SDKÚ-DS a textom v maďarčine. Na letáku stálo, že ak budú maďarskí spoluobčania hlasovať za Radičovú, ona bude podporovať ich túžbu po autonómii. Hneď v ten deň zvolal volebný tím Ivety Radičovej tlačovú konferenciu, na ktorej sa od letákov dištancoval. O deň neskôr si SNS objednala inzerát v regionálnej tlači na podporu Ivana Gašparoviča s textom: "Chceme za prezidentku človeka, ktorý získal podporu SMK za prísľub autonómie alebo človeka, ktorý obhajuje záujmy Slovenska? Slováci, poďme voliť Ivana Gašparoviča za slovenského prezidenta." Prezident Gašparovič v každej televíznej debate vyčítal Radičovej, že ju podporuje SMK a najmä Pál Csáky a Miklós Duray, ktorí podľa jeho slov podporujú autonómiu maďarskej menšiny.

Ďalšou témou v kampani bolo rozdelenie Československa. Zásluhy si za to pripisoval úradujúci prezident, ktorý zas kritizoval Radičovú pretože sa v roku 1991 zúčastnila podpisovej akcie za zachovanie spoločného štátu Čechov a Slovákov. Práve túto aktivitu jej vyčítala aj SNS. Podľa prvej podpredsedníčky strany Anny Belousovovej Radičová nemá právo byť prezidentkou, keďže bola proti vzniku samostatného štátu. Radičová jej oponovala tvrdením, že sa v podpisovej akcii aktivizovala za to, aby sa v tejto otázke uskutočnilo referendum a o forme štátu rozhodli občania.

Pokojné duely
Posledné televízne duely pred sobotou sa niesli v stále pokojnejšom duchu a k žiadnej ostrejšej výmene názorov medzi kandidátmi nedošlo. Radičová podľa politológa Grigorija Mesežnikova vynechala šancu poukázať na chyby Ivana Gašparoviča, keď ju na to priamo vyzval moderátor. "Vôbec nešlo o to, aby sa voči nemu vymedzovala agresívne alebo konfrontačne. Mala skôr pomenovať to, čo podľa mňa trápi značnú časť jej voličov. Myslím si, že ak by sa nevyhla možnosti kriticky pomenovať niektoré epizódy v činnosti Ivana Gašparoviča, tak tým svojich kmeňových voličov nestratí." Politológ si v rozhovore pre HNonline netrúfol tipnúť na sobotňajšie výsledky. Ako povedal, "šance Gašparoviča sú vyššie, ale či sa tie šance naozaj využijú, neviem."


Čo povedali o maďarskej menšine:
Ivan Gašparovič - "Maďarskú kartu ste otvorili vy, pani kandidátka. Vy ste prijali, aby vás v týchto voľbách podporovala strana SMK, najmä jej predstavitelia, ortodoxní zástancovia autonómie a zrušenia Benešových dekrétov.“
Iveta Radičová - "Prezident, ktorý používa maďarskú kartu, vnáša nepokoj medzi občanov, rozdeľuje spoločnosť, podľa prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej nie je a nemôže byť prezidentom SR.“

Čo povedali o interupciách:
Ivan Gašparovič - "v zásade som jednoznačne proti."
Iveta Radičová - "Je to niečo hrozivé, čo si ani neviem predstaviť." (Dodala však, že žena má právo sa slobodne rozhodnúť)

Čo povedali na adresu svojho súpera:
Gašparovič - "Ja čo si najviac vážim, to je žena a proti ženám som nikdy nebojoval, nikdy som ženám nerobil problémy.“
Radičová - "Pre mňa je slušnosť v politike to najdôležitejšie a občan sa má rozhodnúť podľa toho, čo mu núkame dnes, do budúcnosti, a to, ako pozná minulosť kandidátov, nechám na plnej zodpovednosti občanov, lebo viem, že sú rozumní a že zhodnotia.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 23:26