StoryEditor

Výbuch v Novákoch otriasol aj vládou

27.12.2007, 23:00

V piatok druhého marca, niekoľko minút pred pol piatou popoludní, otriasla mestom Nováky a okolím séria výbuchov. Vo Vojenskom opravárenskom podniku totiž explodovalo niekoľko druhov munície. Na mieste vznikol približne 20-metrový kráter. Silná tlaková vlna vybila ľuďom okná na kilometre ďaleko. Na niekoľko hodín spôsobila výpadok elektrického prúdu i telefonického spojenia.
Šťastie Vendelína Belinu
V areáli podniku zasahovalo sto hasičov z viacerých krajov, ale aj záchranári, policajti a vojaci. Pri explózii zahynulo osem ľudí a desiatky ďalších boli zranené. "Prvá detonácia nás veľmi vyľakala, avšak nebola až taká silná ako ďalšie dve, ktoré po nej v krátkom časovom rozpätí nasledovali," spomína na nešťastie zamestnanec podniku Vendelín Belina. Podľa neho nastala neuveriteľne silná tlaková vlna, ktorá rúcala všetko, čo je prišlo do cesty.
"Múry budov sa rozpadávali, vo vzduchu lietali veľké kusy betónu, kontajnery, sklo. Po chvíli to ustalo a ja som videl len obrovský kráter, čo tam ostal po výbuchu." To, že katastrofu prežil, považuje Belina za zázrak.
Ešte v ten večer prišli na miesto nešťastia premiér Robert Fico, ministri Robert Kaliňák, František Kašický a Jaroslav Izák -- vznikol krízový štáb. Pyrotechnici v priestoroch podniku zlikvidovali muníciu, ktorú našli rozptýlenú výbuchom v blízkosti jeho epicentra.
V okolí sa nachádzalo množstvo rozbušiek z mín a delostreleckých granátov, ktoré mohli už pri prudšom náraze alebo náhodnom zakopnutí vybuchnúť. Polícia začala vyšetrovať podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia.
Už o niekoľko dní sa objavili prvé informácie o tom, že v podniku bolo príliš veľa munície. Na viacero nedostatkov upozornil aj minister Kašický. Zároveň vyšlo najavo, že silný výbuch v podniku nastal už v januári 2006. O tri mesiace po tragédii boli z trestného činu obvinení piati údajní vinníci marcovej nehody -- medzi nimi aj bývalý šéf podniku Jozef Berák a jeho nástupca Ján Lasab. Vyšetrovanie totiž ukázalo, že v podniku boli zanedbané civilné aj vojenské predpisy.
Ministrov spolužiak
"Obvinení ako vedúci zamestnanci boli povinní prijímať opatrenia na vylúčenie ohrozenia života a zdravia a odstraňovať nedostatky zistené kontrolou. Žiadne opatrenia na odstránenie rizikového stavu v podniku neprijali," uviedla vtedy trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Hlaváčová.
Podľa informácií prokuratúry vyšetrovanie pokračuje a mohlo by byť uzavreté do marca budúceho roka. Ak sa ich vina na výbuchu preukáže, hrozí im 4- až 10-ročné väzenie. Berák aj Lasab prišli o miesto v súvislosti s výbuchom. Podniku dnes šéfuje bývalý spolužiak ministra vnútra Roberta Kaliňáka, Peter Trgiňa.
Tragédia vo Vojenskom opravárenskom podniku otriasla aj vládou. Minister obrany Kašický ponúkol svoju demisiu premiérovi Ficovi a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Minister síce odmietol priamu zodpovednosť, ale neskrýval, že "tragická udalosť, pri ktorej došlo k strate na ľudských životoch, značným materiálnym a ekonomickým škodám, sa stala v rezorte obrany".
Vo funkcii sa však udržal, mohol totiž rátať s jednoznačnou podporou premiéra Fica. "Nikdy nepodám návrh na odvolanie ministra Kašického. Bola by to veľká škoda, keby opustil svoju funkciu."
V čase výbuchu bolo v podniku 25 zamestnancov. Výbuch nastal počas piatkovej popoludňajšej zmeny, keď býva v službe menej ľudí ako obvykle. Ak by nastal ráno, podľa niektorých zamestnancov mohlo byť obetí ešte viac. Explózia nastala v hale, kde sa zneškodňuje munícia. Niekoľko obetí bolo dlhodobo nezvestných. Totožnosť poslednej sa podľa vzorky DNA podarilo zistiť až v júli. "Môže sa tak uzatvoriť proces odškodňovania všetkých pozostalých," vyhlásil vtedy Kašický.
Okrem peňazí z rezortov obrany, sociálnych vecí a odborov pre nich vláda uvoľnila po milióne korún. Výroba v podniku sa už obnovila, okrem civilnej pre automobilový priemysel začali opäť likvidovať muníciu.

Mesto smrti
Nováky v poslednom období získali nelichotivé označenie "mesto smrti". Ešte vlani 16. novembra tu zavalilo v bani asi 2-tisíc ton vody, piesku a štrku štyroch baníkov. Z 200-metrovej hĺbky sa podarilo ujsť siedmim baníkom. Na druhý deň našli prvé telesné pozostatky prvej z obetí -- 41 ročného Jozefa Néčeya.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 01:28