StoryEditor

Pacient bude platiť viac

15.08.2007, 00:00
Súkromné zdravotné poisťovne žiadajú zvýšiť finančnú spoluúčasť pacienta na krytí zdravotnej starostlivosti. Poisťovne s tým opäť prichádzajú zhruba týždeň po tom, čo vláda rozhodla, že poisťovne si nebudú môcť nechávať zisk - peniaze budú musieť vrátiť do zdravotníctva.

Zavažujú odchod z trhu
Predstava súkromných poisťovní je takáto: mal by sa zúžiť rozsah zdravotnej starostlivosti, ktorá je hradená z povinného zdravotného poistenia a pacient ju má zadarmo. Liečbu chorôb, ktoré by zo zoznamu vypadli, by si pacient mohol pripoistiť v rámci nepovinného individuálneho zdravotného pripoistenia. Ak vláda nevytvorí širší priestor na takéto pripoistenie, akcionári súkromných poisťovní zvážia zotrvanie na našom trhu. "Neprichádzali do tohto prostredia za podmienok, kde im niekto povie, čo musia urobiť so ziskom. Určite by začali zvažovať odchod z trhu," potvrdil pre HN výkonný prezident Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.
Citlivý prístup
Zmeny vo financovaní pritom avizuje aj samotné ministerstvo zdravotníctva - vláda do dvoch rokov vypracuje katalóg zdravotných výkonov. V nich bude špecifikovať diagnózy, ktoré budú čiastočne alebo plne hradené poistencami. "Ku každej diagnóze budeme pristupovať veľmi citlivo," povedala pre HN hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Ministerstvo však chce zabrániť tomu, aby si ťažko chorí a ekonomicky neaktívni občania plne hradili zdravotnú starostlivosť.
Medzi plnú úhradu alebo spoluúčasť pacienta by mali byť podľa poisťovní zaradené ochorenia, ktoré sú časté, no nie finančne náročné - napríklad zápaly horných dýchacích ciest, bežné infekčné ochorenia, jednoduché úrazy. Nepredpokladateľné ochorenia závažného charakteru by mali byť kryté povinným zdravotným poistením. "Všetko závisí od ekonomickej sily obyvateľstva krajiny, ale postupne k takémuto systému dospejeme. Potom bude nutné zamyslieť sa aj nad článkom 40 ústavy o bezplatnej zdravotnej starostlivosti," tvrdí Kováč.
Miliardová hrozba trvá
Súkromné poisťovne naďalej hrozia medzinárodnými žalobami, ktorými chcú ich akcionári po zákaze ziskov chrániť svoje investície. Štát by to mohlo vyjsť draho. "Spolu by sa to pohybovalo na úrovni 30 miliárd korún," konštatoval Kováč.
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič ustupuje od niektorých vládnych zámerov s poisťovňami. Vládu chce požiadať, aby zrušila úlohu, ktorú dostal ešte v máji - vytvoriť projekt jednej verejnoprávnej poisťovne zlúčením Všeobecnej zdravotnej a Spoločnej zdravotnej poisťovne. Valentovič dnes tvrdí, že by to porušilo "stabilitu systému výrazným posilnením neštátnych poisťovní". Ministerstvo sa obáva, že by nemalo veľa času na odolávanie protitlaku súkromných poisťovní.
Prezident Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák tvrdí, že ministerstvo pracuje nekoncepčne a podlieha politickým a lobistickým tlakom. Rezortu navyše chýbajú podľa združenia ekonomické argumenty. Ministerstvo to odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 11:38