StoryEditor

Štát opäť zaútočil na súkromnú poisťovňu Penty

08.12.2008, 23:00

Zdravotná poisťovňa Dôvera údajne obrala svojich poistencov o peniaze. Tvrdí to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Akcionár Dôvery, finančná skupina Penta, mala namiesto platenia zdravotnej starostlivosti svojim poistencom, peniaze vyplatiť pre seba. Podľa predsedu úradu Richarda Demoviča sa tak malo stať po tom, ako Dôvera požiadala úrad o zníženie základného imania o 1,9 miliardy korún. Penta tieto tvrdenia odmieta s tým, že zo strany úradu ide o nepochopenie rozdielu medzi základným imaním a peniazmi na zdravotnú starostlivosť.
Hrušky s jablkami?
Demovič vyhlásil, že suma takmer dve miliardy korún pochádza z verejného zdravotného poistenia a skončila v súkromných vreckách. "Boli to prostriedky, ktoré mali byť výhradne určené na úhradu zdravotnej starostlivosti a na rozvoj zdravotníctva," tvrdí Demovič. Rozhodnutie akcionára komentoval aj minister zdravotníctva Richard Raši. "Osobne ma mrzí, že v súčasnosti, keď každá koruna pomáha zachraňovať životy a zdravie, práve tieto prostriedky niekto vyberie znížením imania." Raši je tiež presvedčený, že tieto prostriedky patrili pacientom a na liečbu ochorení. A to aj napriek tomu, že definícia a aj odborníci o základnom imaní hovoria niečo iné.
Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institute, základné imanie tvorí úhrn zdrojov vložených do podniku jeho vlastníkmi. "V prípade Dôvery ide o zdroje akcionárov, nie o verejné zdroje, ktoré sa používajú na financovanie zdravotnej starostlivosti." Samotný akcionár vyjadrenie úradu považuje za nepochopenie toho, čo sú peniaze na úhradu zdravotnej starostlivosti a čo je základné imanie spoločnosti. "Zisk, ktorý dosiahla Dôvera, akcionár v roku 2007 vložil do zvýšenia základného imania, nerozhodol sa použiť ho na dividendy alebo na spotrebu," vysvetlil hovorca Penty Martin Danko. Znížiť základné imanie v tomto roku sa rozhodol preto, lebo nebol vytvorený priestor na rozvoj individuálneho zdravotného poistenia. Aj naďalej po znížení základného imania je jeho výška trojnásobná, viac ako výška požadovaná zákonom.
Zákon Dôvera neporušila
Rozhodnutie Penty nie je pritom v nijakom prípade v rozpore so súčasne platnými zákonmi. Potvrdil to aj samotný Demovič. Problém vidí inde. Rozhodnutie, ktoré vydal jeho podriadený, neprebehlo podľa neho štandardne. "Rozhodnúť o dvoch miliardách korún za tri dni je podľa môjho názoru veľká frajerina," vyhlásil na margo konania svojho zamestnanca. Podľa Demoviča mal úradník o takejto zmene informovať aj jeho. Sám predseda úradu by však so žiadosťou poisťovne o zníženie základného imania nemohol naložiť inak ako jeho podriadený. Zákon totiž nepozná inú možnosť, len vydanie súhlasu, ak sú splnené všetky zákonom stanovené podmienky. Predseda úradu však nepriamo potvrdil, že by rozhodnutie vydal s časovým oneskorením. "Celé by sme to hlbšie mohli prediskutovať, možno by sme oveľa viac pátrali po zdroji tých prostriedkov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:10