HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Haščák žiada od štátu ospravedlnenie alebo odškodné. Až do výšky 17 miliónov eur

28.03.2022, 15:04
Jaroslav Haščák žiadosť o predbežné prerokovanie nároku adresoval v piatok minulý týždeň ministerstvu spravodlivosti.

Bývalý spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sa rozhodol uplatniť si voči štátu nárok na náhradu škody. Tá mu mala byť spôsobená nezákonným obvinením v decembri 2020 a následným väzobným stíhaním.

Odvoláva sa pritom na dva verdikty Najvyššieho súdu ako na rozhodnutie generálneho prokurátora, ktoré podľa jeho názoru jednoznačne konštatovali nezákonnosť a neopodstatnenosť postupu orgánov činných v trestnom konaní.

Haščák žiadosť o predbežné prerokovanie nároku adresoval v piatok minulý týždeň ministerstvu spravodlivosti. Informoval o tom jeho právny zástupca Peter Kubina. Suma sa môže vyšplhať až na takmer 17 miliónov eur.

"Jaroslav Haščák žiada ministerstvo spravodlivosti, generálnu prokuratúru a ministerstvo vnútra o verejné ospravedlnenie za spôsobenú ujmu. Uplatňuje si taktiež peňažné nároky v celkovej predpokladanej výške 13 496 724 eur až 16 829.724 eur pozostávajúce z ušlého zisku, trov trestného konania a peňažnej satisfakcie za spôsobenú nemajetkovú ujmu," priblížil Kubina.

Advokát Kubina

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré médiám sprostredkoval Haščákov právny zástupca v tejto veci. Je ním advokát Peter Kubina. Verejnosť si jeho mená spája najmä so zastupovaním kajúcnikov v mediálne známych kauzách, ako sú Boris Beňa či Bernard Slobodník.

​Obhajuje tiež obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. „Prevzal som toto právne zastupovanie, pretože sa plne stotožňujem s dôvodmi, pre ktoré sa náš klient rozhodol žiadať od štátnych orgánov náhradu,“ uviedol Kubina.

Zdôraznil, že samotné obvinenie Jaroslava Haščáka bolo postavené len na výňatku z internetového spisu Gorila, ktorý hovorí o údajnej spravodajskej informácii Slovenskej informačnej služby bez toho, aby bol dôkazne overený jej obsah, pôvod a nebola ani len vypočutá údajná autorka tejto informácie.

Vyšetrujúce orgány podľa Kubinu nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by expríslušník tajnej služby Ľubomír Arpáš vyniesol nahrávky Gorila či čokoľvek iné zo SIS a poskytol to priamo alebo nepriamo Jaroslavovi Haščákovi. Rovnako nepredložili dôkazy o takzvanom fiktívnom zmluvnom vzťahu medzi spoločnosťami Identita a Barkont či o neprimeranosti odmeny pre Ľubomíra Arpáša.

Za rovnako neopodstatnené a neakceptovateľné považujem v zhode s Najvyšším súdom aj dôvody, pre ktoré bol Jaroslav Haščák vzatý do kolúznej väzby. Samotná skutočnosť, že on sám, respektíve spoločnosť s jeho majetkovým podielom, vlastní médiá alebo prevádzkuje web, kde zverejňuje stanoviská ku kauze Gorila, alebo že uplatňuje svoje procesné práva, rozhodne nemôžu založiť dôvody kolúznej väzby,“ tvrdí Peter Kubina.

Odškodné v miliónoch eur

Advokát dodal, že v najbližších týždňoch bude rezortu spravodlivosti a Generálnej prokuratúre doručená žiadosť o predbežné prerokovanie nároku vrátane návrhu na ospravedlnenie sa Jaroslavovi Haščákovi.

Ak by uvedené štátne inštitúcie tento návrh akceptovali, predišli by tak pripravovanej žalobe o náhradu škody.

​Tá by sa podľa Kubinu v tomto prípade mohla vyšplhať k niekoľkým desiatkam miliónov eur.

V prípade uplatnenia náhrady škody v peniazoch bude táto zahŕňať jednak priame náklady spojené s obhajobou a právnym zastupovaním Jaroslava Haščáka, ako aj stratu spojenú s tým, že klient nemohol, respektíve musel prestať vykonávať svoju prácu v pozícii managing partnera investičnej skupiny Penta v dôsledku nezákonného obvinenia a väzobného stíhania,“ vysvetlil Kubina.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:33