StoryEditor

Budaj: Vstup SR do Schengenu možno prirovnať k Nežnej revolúcii

22.12.2007, 16:30
Autor:
TASRTASR
Slovensko hovorí dobrý deň, Európa, povedal dnes Ján Budaj, jeden z predstaviteľov Nežnej revolúcie na podujatí Cez Devín do Schengenu, ktoré sa konalo pri príležitosti vstupu Slovenskej republiky do schengenského priestoru.

"Je to dokončenie dlhého procesu, za ktorým stáli ľudia, ktorí sa stavali proti režimu už v päťdesiatych rokoch," konštatoval Budaj pre TASR. "Práve tu v Devíne umrel nejeden z utečencov, ktorý sa odmietal vzdať slobody pohybu," dodal. To, že dnes nepotrebujeme pri vstupe do Rakúska ani pas, považuje za veľký pokrok.

Budaj si pamätá na časy po Nežnej revolúcii takto: "V novembri 1989 sme prišli do Hainburgu, pričom v strede rieky vtedy kotvila loď s Karlom Krylom, ktorý spieval o práve získanej slobode." Vstup Slovenska do Schengenu vníma ako rovnako dôležitú udalosť.

Na podujatí, ktoré zorganizovala Mestská časť Bratislava-Devín a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko sa zúčastnila aj starostka mestskej časti Devín Ľuba Kolková, vicestarosta Hainburgu Paul Pagacs, starosta Eldelstalu Gerald Handing, starosta Bad Deutsch Altenburgu Jozef Gittel a starosta Wolfstahlu Gerhard Schödinger.

Verejnosť mohla bezplatne absolvovať plavbu do Hainburgu na výletnej lodi Kriváň. Program spestrilo vystúpenie Ľudovej hudby bratov Kuštarovcov a folklórneho súboru Lipa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 14:33