StoryEditor

Monika Beňová: SNS a HZDS Ficovi vyhovujú

09.10.2007, 00:00
Europoskankyňa a radová členka Smeru-SD Monika Flašíková-Beňová pre HN:

V európskom parlamente ju akceptujú, no napriek tomu sa jej nepodarilo presvedčiť európskych socialistov, aby Smeru otvorili opäť dvere. Je členkou pracovnej skupiny európskych socialistov, ktorá riešila vzťah tejto strany k jej materskému Smeru-SD. Pomohla tak vytvoriť priestor na ďalšiu diskusiu Smeru s frakciou a jej predstaviteľmi. Nebojí sa povedať, čo si o veciach myslí. Na domácej straníckej pôde je preto niekedy nežiaducou osobou. Práve preto už dlho nie je vo vedení Smeru, vrátiť sa tam nechystá. Europoslankyňa Monika Flašíková.


Čo hovoríte na rozhodnutie európskych socialistov, ktorí sa rozhodli odložiť opätovné prijatie Smeru-SD?
Záujem o Smer ako sociálnu demokraciu tu rozhodne je a teraz prichádza fáza hlbších, vecnejších a častejších diskusií, kde určite aj eurosocialisti majú svoje predstavy, aké aktivity by mal Smer realizovať.
Dva dni pred rozhodnutím eurosocialistov o vrátení členstva ste hovorili o tom, že pre Smer by bolo najlepšie, ak by došlo k jeho odkladu. Prečo?
No kvôli tomu, čo sa udialo asi v horizonte dvoch týždňov pred rozhodovaním predsedníctva (NR SR schválila deklaráciu o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov, Ján Slota vyhlásil, že šéf SMK Pál Csáky je zhnité lajno, pozn. red.). Ak by sa rozhodovalo o návrate členstva, mohli by sa niektoré strany z niektorých štátov postaviť proti nám nie optimisticky. Vznikla by diskusia, ktorej záverom by bolo aj tak len zachovanie súčasného stavu, preto sme zvolili radšej takýto postoj.
Je pre frakciu eurosocialistov naozaj problémom iba koaličný partner Ján Slota?
Skutočne tým hlavným nedostatkom vo vzťahu k Smeru je práve pôsobenie a výroky Jána Slotu a niektoré aktivity, ktoré SNS prezentuje, či už na pôde parlamentu alebo aj prostredníctvom svojich vlastných tlačových konferencií. Naozaj nikto nespochybňoval smerovanie Smeru ako sociálnodemokratickej strany. Nezaznela žiadna výčitka, čo sa týka politiky strany Smer ako takej. Z informácií, ktoré mám ja, je to len otázka doriešenia vystupovania Jána Slotu na verejnosti.
Je známe, že za Smer komunikujete s členmi frakcie iba vy. Prečo?
- Nechcem hovoriť o tom, kto koľko robí v našej strane v súvislosti s touto agendou. Kto ako pôsobí a vystupuje, to je naozaj naša vnútrostranícka záležitosť. Ja isté výhrady mám aj som ich už pomenovala.

Monika Beňová priznáva, že aj Smer-SD robí chyby. Problémom je podľa nej najmä mediálna stratégia strany. Snímka: Samuel Vanko

Nečakajú eurosocialisti nejaký signál aj od ľudí zo Slovenska?
Ťažko povedať. Mňa sa nikto nepýtal, že prečo Fico nerobí toto alebo toto. Pre mňa bolo dôležité, aby sa tá diskusia vôbec začala. Vznikol priestor na stretávanie a vysvetľovanie si pozícií. To som si dala za úlohu ja. To ako komunikujú ostatní, je viac-menej ich vec. To, čo potrebujem prerokovať, komunikujem s podpredsedami s Vladom Maňkom, Pavlom Paškom a Robom Kaliňákom. O každom stretnutí, ktoré som mala na úrovni našej frakcie, stretnutí informovala týchto troch podpredsedov.
Znamená to, že s Robertom Ficom nekomunikujete?
Nemyslím si, že pán premiér má čas komunikovať s každým členom. Ja som radová členka strany, takže zatiaľ sme si nenašli čas na osobné stretnutie a tie informácie, ktoré považujem za dôležité, sa snažím komunikovať prostredníctvom podpredsedov.
Čas na stretnutie a komunikáciu chýba na oboch stranách alebo iba na jednej?
Ja by som bola rada, keby sa takéto stretnutie uskutočnilo, pretože je celý rad vecí, ktoré je najlepšie, keď si ľudia povedia medzi sebou z očí do očí. Pán premiér asi zatiaľ ešte nemá čas.
Neuvažujete o návrate do vysokej politiky Smeru?
Nie, neuvažovala som o návrate ani o tom neuvažujem.
Čo by mal Smer v súčasnom zložení robiť, aby si zlepšil svoju pozíciu?
Pre Smer je pozícia vo vláde v takej veľkej sile nová skúsenosť. Na prvý pohľad paradoxne byť najsilnejšou opozičnou stranou má svoje výhody. Zatiaľ čo najsilnejšia koaličná strana so sebou nesie aj celý rad nevýhod, pretože musí už realizovať konkrétne rozhodnutia a opatrenia, ktoré nemusia vždy každému konvenovať. Takže aj táto nová pozícia v politickom priestore chce nejaký čas na to, aby sa niektoré témy a otázky vykryštalizovali.
Naznačujete, že Smer robí chyby?
Ak mám hovoriť konkrétne o Smere, a nie o politike, ktorá sa prostredníctvom niektorých konkrétnych ministrov prezentuje ako vládna politika, najslabším článkom je mediálna komunikácia. Chýba väčšia schopnosť vysvetliť jednoznačne a na konkrétnych argumentoch, prečo s tým-ktorým rozhodnutiam prichádzam. Ako to chcem realizovať, prečo ho považujem za dôležité.
Prečo v tom vidíte problém?
Je to asi tou novou pozíciou. Pamätám si, keď sme boli opozičnou stranou, robievali sme tlačové konferencie dvakrát do týždňa. Dnes sú už predstavitelia Smeru vo vláde viac skúpi na informácie. Aj čo sa týka samotného procesu rozhodovania. Urobí sa nejaké rozhodnutie, pán minister vyjde na tlačovú konferenciu, oznámi - bude to takto. O dva dni sa z nejakých dôvodov toto rozhodnutie zmení na celkom iné. To sú slabé miesta.
Európski socialisti hovorili o nových tvárach, ktoré by viac akceptovali princípy sociálnej demokracie. Potrebuje ich Smer?
Sú tam nové tváre, zo súčasných Marek Maďarič je novou tvárou, pán Kašický vstúpil do Smeru, aj pán minister Počiatek. Ja by som však chcela vidieť, že v sociálnodemokratickej strane dostávajú priestor aj ženy viac ako nové tváre.
Môžete konkretizovať?
Pani doktorka Müllerová je poslankyňou, ale zaslúžila by si väčší priestor, ale sú tam aj iné kolegyne, ktoré majú potenciál byť na vrchole pyramídy Smeru.
Robert Fico už niekoľkokrát naznačoval, že byť predsedom strany aj predsedom vlády naraz je ťažké. Viete si predstaviť iného predsedu Smeru?
To rozhodnutie je na ňom samotnom. Viem si však predstaviť, že v budúcnosti dôjde k výmene aj na poste predsedu strany. Mala by to byť osoba, ktorá má dobré vzťahy s okresnými a krajskými štruktúrami. Mala by mať prirodzený rešpekt.
Poznáte takého?
Myslím si, že je tam viac takých ľudí, ktorí tieto kritériá spĺňajú. Mená si nechám radšej pre seba, aby som niekomu významne nepoškodila.
Hovorí sa už aj o budúcich voľbách a nových stranách na politickej scéne. Má podľa vás nejaká nová strana šancu uchytiť sa?
Ak by som to brala čisto z politologického hľadiska, tak to spektrum politických strán a hnutí je u nás stále veľmi silno v prospech konzervatívnej línie, pretože SMK, KDH, SNS, HZDS to sú všetko strany, ktoré sú viac-menej konzervatívnymi stranami. Som presvedčená o tom, že ľavicový priestor má na dlhý čas vyárendovaný Smer. Neviem si predstaviť, že by dokázala vzniknúť teraz strana, ktorá by bol schopná zaujať natoľko, aby odviedla ľavicových voličov. Viem si predstaviť stranu liberálneho charakteru.
Nepotrebuje Smer do ďalších volieb stranu, ktorá by vyhovovala jeho agende?
- Ja si nemyslím, že súčasné zloženie vládnej koalície Robertovi Ficovi nevyhovuje. Jemu práveže vyhovuje. Pretože Smer má také dominantné postavenie vo vládnej koalícii, že viac-menej vie určovať témy a smerovanie vlády. Sú to pre predsedu vlády zvládnuteľnejší partneri.

Kto je Monika Flašíková-Beňová
V politike začínala so Smerom. V roku 1999 stála pri jeho zrode, zároveň sa stala jeho podpredsedníčkou. Spolu so Smerom si v roku 2002 sadla do Národnej rady SR, odkiaľ o dva roky odišla do Bruselu, kde dodnes stranu zastupuje v Európskom parlamente. Súčasne je podpredsedníčkou bratislavského VÚC. V minulosti netajila záujem stať sa prvou ženou v prezidentskej funkcii. Po voľbách v roku 2006 prišla o funkcie, v Smere-SD je už len radovou členkou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 11:55