StoryEditor

Kramplová skončila, nejasnosti ostali

19.08.2008, 00:00
Zmeny vo vláde. Premiér Robert Fico prišiel včera o ďalších dvoch ministrov - pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú a životného prostredia Jaroslava Izáka. Ich nástupcovia tvrdia, že od straníckych lídrov nedostali žiadne povinné úlohy.
Komentár HN
Koalícia Fico – Slota na obzore

Hruštička nám teda definitívne padá z rodného stromu HZDS, ale všetko nasvedčuje, že nie na holú zem, lebo premiér Fico po obratnom manévre nastavuje svoj "košík“.

Dvaja členovia vlády odvolaní v jeden deň. Minister životného prostredia Jaroslav Izák (SNS) a ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) včera museli nedobrovoľne opustiť ministerské kreslá. Izáka dal odvolať premiér Robert Fico, Kramplovej sa o odchod postaral jej stranícky šéf Vladimír Mečiar.

Otáznik nad tendrom
Kým Izákov odchod má jasné dôvody - podozrenia zo straníckeho klientelizmu pri dotáciách, nad Kramplovej koncom stále visí otáznik. Podľa oficiálnych vyjadrení ministerke malo "zlomiť krk“ údajne netransparentné verejné obstarávanie na harmonizáciu informačných systémov medzi ministerstvom a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Či existuje aj iný dôvod, prečo musela z funkcie odísť, nevie ani ona sama. Rovnako vraj nerozumie ani tomu, prečo sa víťaz tendra - firma Columbex International - nepozdával šéfovi ľudovcov. "To je otázka na neho,“ odpovedala včera Kramplová na otázku, prečo ju Mečiar požiadal, aby zmluvu s Columbexom zrušila. Za veľkú chybu považuje exministerka aj to, že si strana nevydiskutovala sporné veci. "Potom už nebola možnosť to viacej rozdebatovať,“ vysvetľovala Kramplová, že Mečiar ju vôbec nekontaktoval. Odpovede od Mečiara sa nedočkali dodnes ani novinári. Líder HZDS s médiami už od prepuknutia kauzy - teda vyše dvoch týždňov - nekomunikuje.

Viac svetla do skutočných dôvodov jej odchodu by malo vniesť grémium strany, ktoré sa bude zaoberať práve situáciou okolo už bývalej ministerky. "Republikové politické grémium ĽS-HZDS bude zvolané vo štvrtok 21. augusta a v piatok sa uskutoční tlačová konferencia, na ktorej budeme informovať o záveroch rokovania grémia,“ informovala médiá hovorkyňa strany Monika Zakáriásová. Viac strana nechcela včera povedať.

Na Kramplovej odvolanie už nereaguje ani podpredseda HZDS a bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. "Nechcem a nebudem to komentovať,“ povedal pre HN ešte v nedeľu. Včera už nezdvíhal telefón. Ani ďalší z podpredsedov strany Peter Sika sa k situácii nechcel vyjadrovať. "Som na dovolenke a ešte týždeň budem.“ Rovnako mlčí aj podpredseda Milan Urbáni, ktorý podľa denníka Plus 1 deň mal zohrať v spomínanom tendri údajne významnú úlohu a rovnako z pozície hospodára strany by mal vysvetľovať aj kauzu sporných darov HZDS. Podľa politológa Michala Horského Urbáni sa zatajuje, pretože vie, že aj jemu horí pod nohami. "Pán Urbáni si zachraňuje chrbát.“ Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že strana bude chcieť vyvodiť dôsledky aj voči nemu, preto je radšej ticho. "Kto nič nepovie, nič nepokazí.“

Príde o ďalší post?
Kramplovej tiež stále hrozí, že okrem ministerskej príde aj o stoličku ústrednej tajomníčky strany - práve pre kauzu dary. "Dúfam, že zatiaľ som aj ústredná tajomníčka,“ reagovala Kramplová po odvolaní z postu ministerky. V HZDS sa hovorí o tom, že vo štvrtok na zasadnutí grémia sa rozhodne o jej ďalšom pôsobení v strane. Horský je presvedčený, že politicky už Kramplová nebude znamenať nič. "Zbavia ju politického vplyvu a moci, čiže aj funkcie tajomníčky, ale nečakám, že ju budú tlačiť k múru,“ narážal politológ na to, že si exiministerku strana nemôže dovoliť vylúčiť. "Kramplová by mohla prehovoriť o všetkom, čo vie - a to si strana neželá.“ To, že ani ona nemá záujem skončiť v HZDS nadobro, potvrdila podľa Horského včera. "Jej vystúpenie u pána prezidenta bolo už len zabalením celého problému. Domnievam sa, že z toho mračna už nezaprší.“

Koľko stratili ministrov:
Tretia vláda Vladimíra Mečiara (1994 - 1998)        5
Prvá vláda Mikuláša Dzurindu (1998 - 2002)         9
Druhá vláda Mikuláša Dzurindu (2002 - 2006)     10
Vláda Roberta Fica (2006 - ?) zatiaľ                     5
Zdroj: HN

O ktorých ministrov doteraz prišiel predseda vlády Robert Fico

Miroslav Jureňa, minister pôdohospodárstva (ĽS-HZDS)
27. novembra 2007
– navrhol ho odvolať premiér Robert Fico
– dôvodom bola politická zodpovednosť za kauzu okolo podozrivých prevodov pozemkov vo Veľkom Slavkove
– nahradila ho poslankyňa ĽS-HZDS Zdenka Kramplová

František Kašický, minister obrany (Smer-SD)
30. januára 2008
– sám podal demisiu
– rozhodol sa odstúpiť pre kauzu neúmerne predražených tendrov na upratovanie v rezorte obrany
– nahradil ho štátny tajomník rezortu obrany Jaroslav Baška (Smer-SD)

Ivan Valentovič, minister zdravotníctva (Smer-SD)
3. júna 2008
– sám podal demisiu
– rozhodol sa odstúpiť z osobných dôvodov, jeho kolegovia spomínali ako dôvod aj zdravotné problémy
– nahradil ho riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Richard Raši

Jaroslav Izák, minister životného prostredia (SNS)
18. augusta 2008
– podal demisiu na žiadosť premiéra
– dôvodom bola kauza sporného prerozdeľovania dotácií spriazneným osobám z jeho rezortu
– nahradil ho poslanec SNS Ján Chrbet

Zdenka Kramplová, ministerka pôdohospodárstva (ĽS-HZDS)
18. augusta 2008
– navrhol ju odvolať predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar
– dôvodom bolo údajne netransparentné verejné obstarávanie v jej rezorte a kauza sporných darov pre ĽS-HZDS
– nahradil ju bývalý tieňový minister ĽS-HZDS Stanislav Becík

zdroj: HN

Prečítajte si aj:
Mečiar mi nedával žiadne podmienky

Rozhovor. Nový minister pôdohospodárstva, nominant ĽS-HZDS Stanislav Becík pre HN.

Kto vás oficiálne oslovil s ponukou na ministerský post z ĽS-HZDS?
Oficiálne ma oslovil pán predseda ĽS-HZDS. Samozrejme, že som sa vyjadril kladne, s tým, že tam idem ako poľnohospodár, ako roľník, nejdem ako politik. Čiže aby sa odo mňa hneď neočakávali rozhodujúce opatrenia, ktoré by nemuseli byť vždy najlepšie, pretože sa s celou problematikou musím oboznámiť.

Čo od vás ako ministra očakával pán Mečiar?
Čestné slovo. Povedal mi, že sa tento post uvoľnil a že či by som ho bol ochotný prijať, že som pôdohospodársky odborník. Ja som po zvážení povedal, že tento post prijímam.


Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Izák aj Kramplová stihli podpísať polročné odmeny

Jaroslav Izák a Zdenka Kramplová stihli ešte pred svojím odvolaním z ministerských funkcií rozdať zamestnancom svojich rezortov polročné odmeny. Úradníci dostali peniaze za prvý polrok – pridelené boli za plnenie mimoriadnych úloh, za kvalitnú prácu či za prácu nad rámec služobných povinností. Kým ministerstvo životného prostredia nemá problém povedať, akú priemernú odmenu vyplatilo, rezort pôdohospodárstva s odvolaním sa na príslušný zákon konkrétne čísla nezverejňuje.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 01:59