StoryEditor

Prilba na bicykli nie je frajerina. Chráni aj život

26.06.2009, 08:36
Bicykel a leto patria k sebe. Tieto prázdniny však bicyklujúce deti budú musieť vymeniť šiltovky za prilby.
Tie už od februára tohto roka pre všetkých do 15 rokov prikazuje nový cestný zákon – a to tak v meste, ako aj  v obci či mimo nej.

Prilba na hlave môže cyklistovi pri kolízií zachrániť život. Športový riaditeľ Slovenského zväzu cyklistiky Juraj Zeman sa už stretol s viacerými aj ťažšími úrazmi a ochranu hlavy považuje za nevyhnutnú súčasť výbavy. „Hlava je pre cyklistu najzraniteľnejšia. Ak sa zraní hlava, je to už ťažký úraz. Preto je prilba opodstatnená.“ Chránenie hlavy je najmä na frekventovaných cestách dôležité. Pre dieťa sa dá zaobstarať kvalitná prilba už od 20 eur (600 korún), najkvalitnejšie kúpite aj za stovku „Tie lepšie sú ľahučké, majú dobré vetranie a dá sa na to veľmi ľahko zvyknúť,“ hovorí Michal Havlík z cyklistického obchodu.

Jedine s doprovodom
Na verejné komunikácie však podľa zákona môže ísť len dieťa nad 10 rokov a aj to iba v doprovode minimálne 15-ročnej osoby. „Ale dieťa do 12 rokov by sa malo úplne vyhnúť frekventovaným cestám,“ upozorňuje záchranár Samuel Hruškovic. Ak idú rodič s dieťaťom na bicykloch na frekventovanú cestu, dospelý by mal ísť prvý. „A ísť vysunutý trochu vľavo, aby dospelý dieťa chránil. Ak je cyklista trošku drzejší, že je viac vysunutý do cesty, tak šofér v aute je nútený spomaliť, obchádzať menšou rýchlosťou alebo sa mu lepšie vyhnúť,“ radí záchranár.

Aj v prípade, že rodič vezie dieťa na svojom bicykli v sedačke, musí mať prilbu. „Aj pri rýchlosti 11 km/h a páde si môže človek spôsobiť smrteľné zranenie a dieťa je ešte zraniteľnejšie a pád na obrubník alebo na nejaký kameň môže mať tragické následky,“ varuje Hruškovic. Dodáva, že ak vezie rodič dieťa na bicykli v sedačke, je dôležité, aby si kúpil kvalitnú, čo už dnes nie je problém, lebo všetky by mali byť štandardizované.

Byť videný
Nielen prilba na hlave, ale aj reflexné prvky na oblečení môžu predísť úrazom na cestách. Aj tie sú na cestách povinné. Zeman z cyklistického zväzu dáva zákonu za pravdu. „My používame nalepovacie reflexné pásy najmä v zimných mesiacoch. Je to fantastická vec, pretože vás je vidieť už z diaľky.“ Takéto reflexné pásy sa dajú kúpiť už od 10 eur (300 korún). Podobné opatrenia platia aj pri kolieskových korčuliach s tým, že dieťa by sa malo na nich pohybovať len na vyhradených miestach s prilbou na hlave.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:59