StoryEditor

Firmám hrozia tvrdé tresty

11.09.2007, 00:00
Zhabanie majetku alebo pokuta od milióna až do pol miliardy korún. Takto by v budúcnosti mali vyzerať tresty pre firmy zapletené do trestnej činnosti. Navrhuje ich rezort spravodlivosti Štefana Harabina (za ĽS-HZDS) v novele Trestného zákona. Vzťahovať sa majú na právnické osoby, ktorých činnosť sa bude spájať s nedovolenou výrobou omamných látok, obchodovaním s ľuďmi, vydieraním, praním špinavých peňazí či založením teroristickej skupiny.

Zhabanie majetku alebo pokuta od milióna až do pol miliardy korún. Takto by v budúcnosti mali vyzerať tresty pre firmy zapletené do trestnej činnosti. Navrhuje ich rezort spravodlivosti Štefana Harabina (za ĽS-HZDS) v novele Trestného zákona. Vzťahovať sa majú na právnické osoby, ktorých činnosť sa bude spájať s nedovolenou výrobou omamných látok, obchodovaním s ľuďmi, vydieraním, praním špinavých peňazí či založením teroristickej skupiny. Trest navrhne prokurátor po začatí trestného stíhania voči neznámemu páchateľovi. "Sankcie sa majú ukladať právnickým osobám, ktoré prostredníctvom fyzických osôb spáchali trestné činy," vysvetľuje hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči. V rámci vyšetrovania však nebude potrebné zistiť, kto spáchal trestný čin. O konečnej sankcii rozhodne súd.
(Ne)prijateľná sankcia
Toto opatrenie pripravilo ministerstvo ako "kompromisné riešenie" problematiky trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. Je totiž jednou z požiadaviek Európskej únie. "Ak by sme ju nesplnili, hrozí nám konanie pred Európskym súdnym dvorom," upozorňuje exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). Podľa Združenia sudcov Slovenska návrh ministerstva zodpovedá medzinárodným záväzkom Slovenska. "Až samotná prax ukáže, ako sa úplne nový inštitút uplatní," vyhlásila šéfka združenie Jarmila Sopková Maximová.
Podľa Slovenskej advokátskej komory je však navrhované ochranné opatrenie ako sankcia rovnako neprijateľné ako predchádzajúce návrhy exministra Lipšica, ktorý chcel trestať firmy až po ich likvidáciu. "Ak má štát záujem postihnúť určité konanie, nie sme proti. Trestné právo sa však má vzťahovať iba na fyzické osoby," vyhlásil tajomník komory Andrej Popovec.
Riziko pre podnikateľov
Podnikatelia vnímajú novelu ako riziko pre podnikateľské prostredie. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina upozorňuje -- návrh rozširuje aj možnosti pre trestanie štatutárov podnikov. Podľa neho novela používa vágne formulácie. "Umožnilo by sa napríklad trestanie podnikateľov za investovanie do stratového obchodu, alebo úkony nad rámec obvyklého
podnikateľského rizika, ktoré spôsobia úpadok." Podnikanie je pritom podľa Kičinu o riziku a ochote podstúpiť ho. "Niektoré projekty vyjdú, niektoré nie -- podľa návrhu by mali byť neúspešné projekty trestným činom."
Nové pravidlá kritizuje aj podnikateľský Klub 500. "Náš právny poriadok upravuje dostatok sankcií v obchodnom a správnom práve, ktoré sa dotýkajú právnickej osoby ako takej," tvrdí Marek Lukáčik z Klubu 500. Ako dodal, za každým konaním firmy je konkrétny človek, napríklad pozícia konateľa, prokuristu. "Ak bol spáchaný trestný čin, nie je preto možné zjednodušovať situáciu pri dokazovaní a jednoducho konštatovať, že je možné postihnúť právnickú osobu." 
Problém s ústavou?
Ak by bolo možné v rámci ochranného opatrenia uložiť trest do pol miliardy korún bez toho, aby firma mala práva obvineného, môže podľa Lipšica naraziť aj na Ústavu SR. "Každý, kto je trestne stíhaný, má právo vypočúvať svedkov proti sebe, predvolávať vlastných svedkov, zúčastnená osoba, ktorej môže byť zhabaná vec, takéto práva nemá." Exminister kritizuje aj paletu trestov. "Mal by tam byť zákaz účasti na verejných súťažiach, zákaz dostávania dotácií, nútená správa až zrušenie právnickej osoby. Toto je úplne nevhodné čiastkové riešenie." Opatrný voči novele sú zatiaľ aj koaliční poslanci. "Neviem si predstaviť, ako by sa toto opatrenie uplatňovalo v právnom štáte," vyhlásil šéf brannobezpečnostného výboru NR SR Rudolf Pučík (SNS). Členka Ústavnoprávneho výboru NR SR Jana Laššáková ho zatiaľ nechcela komentovať.

Za čo sa budú trestať firmy:
-- nedovolená výroba omamných a psychotropných látok a obchodovanie s nimi
-- obchodovanie s ľuďmi
-- vydieranie
-- sexuálne zneužívanie
-- legalizácia príjmov z tresnej činnosti
-- falšovanie, pozmeňovanie, neoprávnená výroba peňazí, alebo verejnej listiny
-- založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a teroristickej skupiny
-- teror
-- prijímanie úplatku
-- prevádzačstvo
-- kupliarstvo
-- výroba a šírenie detskej pornografie
-- ohrozovanie mravnosti
-- terorizmus a jeho podpora
Zdroj: MS SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 06:11