StoryEditor

Žilinka: Stanovisko Lipšicovho úradu je zákerný útok. So zadržaním kajúcnikov nemám nič spoločné

05.04.2022, 11:00
Autor:
TASRTASR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradzuje voči tvrdeniam, že zasahoval do prípadu exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Je to zákerný a ničím nepodložený útok, ktorý nemá nič spoločné s otvorenosťou. V reakcii na vyjadrenia Úradu špeciálnej prokuratúry o údajnom neštandardnom postupe Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky to na utorkovej tlačovej konferencii uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka, zdôrazňujúci, že jeho úrad koná v súlade so zákonom.

Spolu s ďalšími členmi vedenia generálnej prokuratúry odmietol obvinenia o účelovosti konania úradu, na ktoré sa v stanovisku snažia predstavitelia špeciálnej prokuratúry upozorniť v súvislosti s prípadom trestného stíhania bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského.

Hovorí o nekorektnom informovaní

Okolnosti komunikácie a žiadosti o predloženie vyšetrovacieho spisu, ktoré v tejto súvislosti opisujú prokurátori špeciálnej prokuratúry ako urgencie, ktoré "intenzitou a spôsobom nemajú v iných trestných veciach obdobu", mali podľa predstaviteľov generálnej prokuratúry formu bežnej komunikácie a výslovne organizačný charakter.

"Považujem za absolútne nekorektné, ak podriadená prokurátora informuje takýmto spôsobom o internej komunikácii v procese vybavovania trestnej veci," zdôraznil Žilinka. Konanie prokurátorov špeciálnej prokuratúry a naratív, ktorým naznačujú nadprácu GP v prospech určitej osoby, je podľa Žilinku spôsobom, ako vytvárať tlak, "aby sa rozhodlo určitým spôsobom".

Šéf prokuratúry ďalej tvrdí, že znenie stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry nerešpektuje zákonné právomoci a povinnosti generálneho prokurátora a jeho úradu, navyše nekorešponduje s inou komunikáciou niektorých jej signatárov s generálnym prokurátorom.

Za stanoviskom a vyjadreniami samotného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica vidí jeho vzdor voči nadriadenej inštitúcii. Žilinka zdôraznil, že generálna prokuratúra i v prípade postupu voči špeciálnej prokuratúre koná vždy v súlade so zákonným rozdelením kompetencií.

Neštandardný postup

Nemyslí si, že sa deje vojna v prokuratúre, vzťahy však majú podľa neho jasný rámec. "Je to len o tom, či sa budú dodržiavať, alebo nebudú dodržiavať pravidlá subordinácie a kompetenčnej hierarchie," dodal Žilinka. Vydané stanovisko prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry za rešpektovanie pravidiel nepovažuje.

V stanovisku, ktoré podpísalo šesť prokurátorov špeciálnej prokuratúry a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, poukazujú na neštandardný postup generálnej prokuratúry v prípade trestného stíhania bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Pri zrušení pôvodného obvinenia za využitia paragrafu 363 Trestného poriadku sa podľa špeciálnej prokuratúry postup generálnej prokuratúry radikálne vymykal jej doterajšej dlhodobej praxi.

V súvislosti s trestným stíhaním exšéfa SIS zadržali cez víkend bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Ľudovíta Makóa obvinili pre krivú výpoveď a prísahu. Borisa Beňu pre krivé obvinenie, prísahu a výpoveď. Úrad špeciálnej prokuratúry uviedol, že mu neprináleží hodnotiť, či prípad súvisí so snahou opätovne rozhodnúť postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku v prípade bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Zoroslava Kollára.

01 - Modified: 2022-02-20 13:13:56 - Feat.: 0 - Title: Žilinka hovorí o politicko-mediálnom tlaku, ktorému musí čeliť: Neuhnem ani o milimeter 02 - Modified: 2022-02-22 12:13:54 - Feat.: 0 - Title: Žilinka zrušil časť obvinenia podnikateľa Štefana Žigu, ktorý je príbuzným bývalého ministra 03 - Modified: 2022-03-12 13:25:44 - Feat.: 0 - Title: Žilinka podpísal memorandum o spolupráci s ukrajinskou prokuratúrou. Týka sa konaní o vojenských zločinov 04 - Modified: 2022-04-02 10:39:29 - Feat.: 0 - Title: Vojna v polícii pokračuje, v putách skončili známi kajúcnici. Makóa a Beňu zadržali ohľadne kauzy exšéfa SIS
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 05 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:32