StoryEditor

Strojárske učilištia prispôsobia výučbu potrebám automobiliek

10.07.2007, 17:27
Autor:
TASRTASR

Koordinovať vyučovací proces na Strednom odbornom učilišti strojárskom (SOUS) v Martine s požiadavkami pracovného trhu bolo cieľom konferencie, ktorá sa uskutočnila dnes v Martine.
Na konferencii sa zúčastnili strojárske firmy z turčianskeho regiónu. Jej účastníci sa dohodli, že v najkratšom čase zriadia na škole pilotné centrum zamerané na automobilový priemysel.
Zástupcovia Združenia automobilového priemyslu Slovenska (ZAPS) na konferencii podotkli, že uvažujú o vytvorení pilotných centier v niektorých krajoch Slovenska. Voľba padla aj na Žilinský kraj a práve v ňom zohráva dominantnú úlohu martinské strojárske učilište. Toto už niekoľko rokov vychováva odborníkov v profesiách vhodných na uplatnenie sa v rozvíjajúcom sa automobilovom priemysle, podotkol Milan Novotný zo ZAPS. V blízkosti Martina sú dve veľké automobilky - Volkswagen a KIA, okrem nich približne 30 významných firiem zaoberajúcich sa strojárstvom, ktoré potrebujú kvalifikovanú pracovnú silu. V praxi by to znamenalo, že každý jeden učeň bude po skončení štúdia v niektorom zo strojárskych podnikov vítaný. Pilotné centrum bude mať priamy dosah na výučbu žiakov v troj- i štvorročnom učebnom odbore, ale i na potenciálnych zamestnávateľov, konštatoval Novotný. V školskom roku 2002/2003 bolo v Žilinskom kraji 39 SOU, v školskom roku 2006/2007 sa ich počet znížil na 16. SOU strojárske v Martine má 908 študentov. Študujú v siedmich maturitných a šiestich učebných odboroch. Riaditeľ SOU strojárskeho v Martine Jozef Zanovit: "Keby sme každý rok vychovali 500 študentov s odborným zameraním, strojárske firmy na Slovensku ich rozchytajú." Napriek tomu vidí aj negatíva: "Musí sa zmeniť prístup firiem k mladým pracovníkom a filozofia odmeňovania. Lebo ak sa tak nestane, značná časť učňov nájde uplatnenie v zahraničí."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:18