StoryEditor

Vklady v bankách budú viac chránené

08.10.2008, 00:00

Vklady ľudí v bankách by mali byť viac chránené. Taká je odpoveď Európskej únie na gradujúcu sa finančnú krízu. Ministri financií EÚ sa dohodli, že suma, ktorú by mal štát garantovať pôjde hore na 50-tisíc eur (1,5 milióna korún), prípadne až stotisíc eur (tri milióny korún). Dnes slovenský Fond na ochranu vkladov garantuje 90 percent vkladu neprevyšujúceho 20-tisíc eur (približne 600 tisíc korún). Nový limit nie je záväzný pre všetky členské krajiny únie, na Slovensku by však už čoskoro mohol vstúpiť do platnosti. Podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála by mala o konkrétnej výške ochrany vkladov rozhodnúť vláda už na svojom dnešnom rokovaní v Spišskej Novej Vsi. Výška štátnej garancie je ešte otvorená.
Vyššia istota nemusí byť drahá
Hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo upozorňuje, že zvýšenie garantovanej sumy je len formálny krok. "Nezvyšuje sa riziko, že by Fond na ochranu vkladov musel zasiahnuť. Slovenské banky sú v dobrej kondícii -- majú dosť voľných peňazí a sú ziskové. Je tu iba minimálne množstvo zlých úverov." Banky dnes do Fondu na ochranu vkladov prispievajú poplatkom 0,2 percenta z nových vkladov. Odvody sa podľa Vaňa riadia podľa minulých prípadov, kedy musel fond vyplácať sporiteľov skrachovanej banky. "Prípadné zvýšenie odvodov preto nemusí mať výrazný vplyv na zvýšenie odvodov bánk do fondu, a preto by to nemuseli zásadne pocítiť klienti bánk". Fond v minulosti musel vyplatiť viac ako 14 miliárd korún po štyroch bankách, ktoré neboli schopné vyplácať vklady. Smutný rekord v tomto smere má Devín banka, po ktorej musel zaplatiť náhrady za vyše 11 miliárd korún.
Fond o napätí
O stabilite slovenského bankového sektora ubezpečuje aj premiér Robert Fico. A to aj napriek tomu, že materské spoločnosti bánk pôsobiacich na Slovensku majú v zahraničí väčšie či menšie problémy. S nedostatkom peňazí musela bojovať belgicko-francúzska Dexia, kým ju nezachránil štát s niekoľkomiliardovou injekciou. Kapitál musela zvyšovať aj talianska UniCredit Banca. Obe spomínané banky, ktoré časť aktivít majú aj na trhoch zasiahnutých finančnou krízou, zasiahlo zníženie ratingu agentúrou Fitch. Erste bank, ktorá vlastní Slovenskú sporiteľňu, najnovšie oznámila zníženie odhadu zisku. Banky pôsobiace na Slovensku majú oproti zahraničným tú výhodu, že neinvestovali do amerických rizikových hypotekárnych cenných papierov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:03