StoryEditor

Reformy treba začať zvyšovaním zamestnanosti

22.04.2003, 00:00

Nemocnice v SR v súčasnosti potrebujú 75 až 80 % prostriedkov na fixné náklady, teda len na existenciu. Iba zvyšok môžu použiť na lieky, zdravotnícky materiál, liečbu. Vo svete je to naopak. To podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca znamená, že u nás niečo nie je v poriadku. Aj toto je argument, ktorým odôvodňuje nevyhnutnosť decentralizácie riadenia zdravotníctva, teda prechod zariadení zdravotníckej starostlivosti pod správu VÚC a miest či obcí, ktoré by na ich chod mohli prispieť. Preto "je potrebné nie kvázi, ale reálne odovzdať majetok regiónom a obciam, pretože to znamená dokončiť to, čo vláda dosiaľ reálne neurobila. A kým neurobí fiškálnu a majetkovú decentralizáciu, teda ak nebude jasné, komu čo patrí, ani ako pôjdu zdroje do regiónov, nemôže rezort zatiaľ urobiť nič iné, len pripraviť podmienky". Teda aj pripraviť nové zákony a presadiť ich fungovanie. Aj to je reforma. Čo ju sťažuje?
Minister tvrdí: Nízka efektivita systému, vysoká prezamestnanosť, nízka produktivita, niekde nízka kvalita práce, vysoké fixné náklady. Kľúčmi na zmenu sú podľa neho konkurencia zdravotných poisťovní pri nákupe služieb pre poistencov, eliminovanie súčasného prebytku poskytovateľov zdravotníckych služieb trhovými podmienkami. To si vyžaduje stabilné právne prostredie, teda dobré zákony.
Najbližšie chce rezort presadiť pre poistencov bolestivý zákon o Liečebnom poriadku. Ten, ako vraví R. Zajac, určí: toto nie sme schopní financovať, toto financovať musíme, ak chceme zachrániť zdravie a životy. Pre zdravotníkov zase zrejme bude bolestivý zákon o komorách, vzdelaní a právnom postavení poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zákon o lieku a o lekárenstve. Sú dôležité aj preto, aby riaditelia nemocníc dostali do rúk nástroj na mzdovú diferenciáciu. Lebo podľa R. Zajaca už teraz nie sú schopní vyplácať minimum, ktoré im ukladá zákon. Preto čoraz viac zvyšujú dlhy nemocníc, a musia platiť aj tým, ktorí nerobia nič alebo takmer nič, čo negatívne ovplyvňuje funkčnosť zdravotného systému. Ak budú mať všetky nástroje a právomoci, práve v tejto oblasti sa môžu v prípade, že si budú chcieť udržať svoje zdravotnícke zariadenia, uplatniť mestá, obce či VÚC.
Iba reforma a decentralizácia však na zmenu systému stačiť nebudú. Podľa Zajaca treba zdravotníctvo nastaviť na zdroje, ktoré je spoločnosť v súčasnosti schopná dávať a "najlepším spôsobom, ako získavať verejné solidárne zdroje, je podpora zamestnanosti, preto vláda navrhuje znížiť odvody zamestnávateľov na zdravotné poistenie o 1 %. Lebo, ako zdôraznil pri prezentácii Národnej správy o ľudskom rozvoji, práve odvodové povinnosti zdražujú prácu, to zhoršuje našu konkurencieschopnosť, možnosť predávať naše výrobky a znižuje zamestnanosť.
Niektoré príčiny problémov zdravotníctva v SR
* Centrálne riadenie rezortu
* Štátne vlastníctvo a socialistické praktiky v nemocniciach
* Neefektívna a často zbytočná štátna regulácia nákladov
* Pasivita zdravotných poisťovní
* Pasivita pacientov
* Absencia konkurencie
Zdroj: Národná správa o ľudskom rozvoji SR 2001-2002

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 04:01