StoryEditor

Južanská rada bojuje za územnú autonómiu

16.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Republiku si rozvracať nedáme, vyhlásil včera predseda SNS Ján Slota po zasadnutí rozšíreného predsedníctva strany na Táľoch v okrese Brezno. Reagoval tak na novokonštituovanú Južanskú radu za sebaurčenie.

Tá vznikla len v sobotu a jej zakladateľ komárňanský podnikateľ János Bósza hneď oznámil, že chce zbierať podpisy na vypísanie referenda o vytvorení územnej autonómie na juhu Slovenska.
Slota Južanskú radu označil za veľmi nebezpečnú pre samostatnosť a integritu Slovenska v budúcnosti. SNS je presvedčená, že za jej založením je SMK, aj keď sa jej predstavitelia oficiálne od nej dištancovali. V pôvodnom návrhu stanov a cieľov rady bola podľa Slotu politická nezávislosti južnej časti Slovenska.
SNS urobí všetko pre to, aby Južanskú radu ako občianske združenie na Ministerstve vnútra SR nezaregistrovali, lebo jej ciele sú výsostne politické a smerujú k rozbitiu slovenskej štátnosti. Vyzval ostatné politické subjekty v koalícii, aby sa postavili na stranu SNS. Aj opozičné strany, zvlášť KDH, by sa mali podľa Slotu ukázať ako správni vlastenci. Slota oznámil, že národiari už piaty raz predložia do Národnej rady SR návrh Zákona na ochranu republiky.
Južanská rada za sebaurčenie, ktorej ustanovujúca schôdza sa konala v piatok a sobotu v obci Moča v Komárňanskom okrese, má za cieľ dosiahnuť uznanie práva na sebaurčenie aj pre "južanský ľud". Vyplýva to zo zverejneného vyhlásenia, podľa ktorého na dosiahnutie tohto práva je potrebné ľudové hlasovanie. O hraniciach územia, ktorého by sa podľa Južanskej rady mala autonómia týkať, Bósza povedal, že sa nemusia zodpovedať tým, ktorí Maďarsko zabrali pred druhou svetovou vojnou. "Kto tam nebude chcieť byť, ten tam nebude." Autonómia by podľa neho mala mať svoj parlament s kompetenciami vo všetkých oblastiach, s výnimkou obrany a diplomacie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 03:40