StoryEditor

Cestný zákon je v druhom čítaní

14.05.2008, 11:03
Aktualizované 12:15 | Poslanci na dnešnej parlamentnej schôdzi posunuli cestný zákon do druhého čítania. V rámci neho budú môcť predkladať svoje pozmeňovacie návrhy.

Zákon, ktorý predkladá minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) však podrobil kritike exminister vnútra a poslanec za SDKÚ-DS Martin Pado. „Tento zákon obsahuje mnohé ustanovenia, ktoré síce na prvý pohľad vyzerajú ako ústretové, no sú to ustanovenia, ktoré v konečnom dôsledku spôsobia chaos a poškodenie účastníkov cestnej premávky." Poslanec kritizoval aj to, že vláda meškala s predložením zákona takmer rok.
Jednou so zmien, ktoré chce zaviezť predkladateľ zákona minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), sú povinné zimné pneumatiky v prípade, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad, alebo námraza. „Objavili sa návrhy, aby vodiči za sebou ťahali možno nejaké malé meteostanice, aby mohli presnejšie odhadnúť situáciu, ktorá na cestách nastane,“ uviedol v súvislosti s touto zmenou Pado. Podľa poslanca taktiež môže toto ustanovenie vodičom skomplikovať situáciu pri posudzovaní zodpovednosti za dopravnú nehodu, či pri rokovaní s poisťovňami. „Zákon je jasným výsledkom neschopnosti reálne uvažovať a vnímať situáciu v cestnej premávke,“ dodáva exminister.

Kresťanský demokrat Jozef Šimko zas kritizoval paragraf, ktorý umožní policajtom odobrať vodičský preukaz aj vtedy, ak vodič prizná svoj priestupok, je ochotný pokutu zaplatiť, len nemá pri sebe dostatočnú hotovosť. Taktiež sa mu nepáči, aby právo jazdy s majákom mohli mať po novom aj župani. „Sirény mali vždy svoje neodolateľné čaro, ale zvýhodniť županov oproti šéfom veľkých firiem, či primátorom mi akosi nedáva zmysel,“ hovorí Šimko.

Cestný zákon okrem iného zavádza aj povinné celoročné svietenie a meniť by sa mali aj povolené rýchlosti. Pri jazde v obci bude maximálna povolená rýchlosť znížená z terajších 60 na 50 km za hodinu. Naopak, minimálna rýchlosť pri jazde na diaľniciach sa zvýši zo súčasných 50 na 80 km za hodinu. Na vodičov kamiónov čaká aj obmedzenie jazdy cez víkendy.

Kaliňák prichystal na neposlušných vodičov aj prísnejšie tresty a vyššie pokuty. Zákaz činnosti bude možné uložiť oproti súčasným dvom až na päť rokov. Za odmietnutie alkotestu bude hroziť pokuta od 10 do 40-tisíc korún a zákaz činnosti od jedného do päť rokov. Jazdu pod vplyvom alkoholu bude možné potrestať pokutou od 7 do 30-tisíc korún a zákazom činnosti do päť rokov. Za spôsobenie dopravnej nehody alebo prekročenie rýchlosti bude hroziť pokuta od 5 do 25-tisíc korún a zákaz činnosti do troch rokov. Za odmietnutie testu na alkohol, drogy, alebo v prípade úteku z miesta nehody hrozí vodičovi pokuta do 40-tisíc korún. Za šoférovanie pod vplyvom alkoholu, a iných omamných látok si môže policajt vypýtať aj 25-tisíc korún. V prípade, ak získa cestný zákon v pléne dostatočnú podporu, by sa mal začať uplatňovať v praxi od októbra tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:56