StoryEditor

Aktívnejší učiteľ zarobí viac

25.07.2007, 00:00
Učitelia a ďalší školskí pracovníci budú platení po novom. Keď dnes sa výška učiteľského platu odvíja od odpracovaných rokov, najnovšie budú rozhodujúce aj zásluhy a vzdelanie, ktoré dosiahne počas pôsobenia v školstve.

Počíta s tým zámer zákona o postavení pedagogických zamestnancov z dielne rezortu školstva.
Plat učiteľa, ale aj vychovávateľa, terapeuta či detského psychológa, bude tvoriť základ a príplatky. Tarifa bude nadviazaná na priemernú mzdu v ekonomike. Tarifu bude rezort školstva upravovať každoročne v marci.
Plus 6-tisíc
Minister školstva Ján Mikolaj už viackrát avizoval, že platy učiteľov sa budú zvyšovať. Priemerná mzda pedagogických zamestnancov - pracovníkov škôl a školských zariadení, dosiahol v roku 2006 výšku 18 200 korún. Do roku 2013 by mala dosiahnuť o 6-tisíc korún viac.
Výšku platu budú môcť učitelia ovplyvniť najmä vlastným pričinením. Pedagóg môže k základu získať napríklad kariérový príplatok. Na platový skok potrebuje určitý počet kreditov, ktoré získa absolvovaním kurzov, tvorbou učebníc či učebných pomôcok. "Každý učiteľ bude hodnotený na základe vlastných tvorivých aktivít," uviedol Mikolaj. Kredity budú udeľovať inštitúcie schválené Akreditačnou radou ministerstva. Vyšší plat budú mať aj pedagógovia vo funkciách - napríklad riaditelia a ich zástupcovia.
Keď sa učiteľ nesnaží
Učiteľka bratislavského Gymnázia J. Papánka Oľga Bertová pripravovaný systém chváli. "Niektorí učitelia po čase ostávajú v rutine a nesnažia sa." Je však skeptická, či to priláka do školstva nových ľudí. "Mladí zo školstva odchádzajú do firiem, kde im dajú väčší plat a majú tam väčší pokoj - myslím si, že sa to nezmení." V Bratislave nie sú podľa nej pre mladých vysokoškolákov výzvou ani 20-tisícové platy. Riaditeľka bratislavskej materskej školy Iveta Ryzá považuje nový systém za nefunkčný. "Skôr si myslím, že na materských školách to nebude fungovať - nemáme čas na odborné publikovanie a tvorbu pomôcok." Učiteľky v škôlke však môže osloviť ďalšie vzdelávanie. "Nepáči sa mi, že učiteľovi stačí, aby kdesi sedel a zbieral body, to nemotivuje," namieta riaditeľ bratislavského Gymnázia I. Horvátha Augustín Šutta. Tiež sa obáva, že vzdelávanie učiteľov pôjde na úkor vyučovania.
Miliardy na platy
Ministerstvo školstva potrebuje od štátu na nový platový systém miliardy. V rokoch 2009 až 2013 chce v rámci kapitoly rezortu každoročne o štyri miliardy viac, výdavky samosprávy by mali každoročne narásť o 1,8 miliardy korún. "Budeme mať aj pripomienky zásadného významu, ale je predčasné o nich hovoriť, kým nie je hotový zákon," hovorí Jozef Turčány zo Združenia miest a obcí Slovenska.
Šéfovi školských odborárov Jánovi Gašperanovi chýba v zámere zákona riešenie sociálneho postavenia pedagógov a ich regenerácia.
Pre učiteľov chce presadiť každé tri roky regeneračný pobyt platený kombinovane z vlastných zdrojov, peňazí zriaďovateľa a zo sociálneho fondu. Aj vek odchodu do dôchodku by mal byť nižší - od 55 do 60 rokov. "Práca učiteľa je z roka na rok náročnejšia, a podobné výhody majú aj policajti či vojaci."

Náklady na platy učiteľov v rokoch 2009 - 2013
- každoročné zvýšenie výdavkov kapitoly ministerstva školstva o 4 miliardy Sk
- každoročné zvýšenie výdavkov samosprávy o 1,8 miliardy Sk
- výdavky ministerstva školstva na Akreditačnú radu, informačný systém pre registráciu kreditov a na kontinuálne vzdelávanie pedagógov - 1,4 miliardy Sk
- výdavky územnej samosprávy na kontinuálne vzdelávanie pedagógov - 440 miliónov Sk

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 13:51