StoryEditor

Fico: Jureňa musí odstúpiť, iná možnosť nie je

22.11.2007, 09:47
Aktualizované 12:30 | Predseda vlády Robert Fico požiadal ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby odstúpil z funkcie. Pokiaľ Jureňa odmietne odstúpiť, premiér je pripravený podať v piatok prezidentovi návrh na jeho odvolanie.
Predseda vlády Robert Fico oficiálne vyzval ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Pokiaľ Jureňa odmietne odstúpiť, premiér je pripravený podať  v piatok prezidentovi návrh na jeho odvolanie. "V tejto chvíli nemám inú možnosť," hovorí predseda Smer-u.

Fico podľa svojich slov týmto krokom reaguje na nečinnosť HZDS, ktorá v prípade neponúkla žiadne riešenie. "Som si je plne vedomý dôsledkov, ktoré moja žiadosť a navrhovaný postup môžu mať na činnosť a existenciu súčasnej vládnej koalície, ale musím reagovať na nečinnosť a neschopnosť ĽS HZDS prijať k tomuto pozemkovému škandálu zásadný postoj a vyvodiť z neho personálnu zodpovednosť," hovorí predseda vlády. Za svoju hlavnú úlohu považuje "garantovať ľuďom, že takéto škandály sa nebudú zametať pod koberec."

Na otázku, či sa Robert Fico nechystá odvolať riaditeľa pozemkového fondu Miloslava Šebeka, premiér hovorí: "Šebek nastúpil až po podpise podozrivých zmlúv." Kým námestník riadieľa fondu Branislav Bríza minulý piatok odstúpil z funkcie, Ficovi to nestačilo a žiadal Mečiarovo hnutie o ďalšie kroky. Líder ľudovcov sa k prípadnému odchodu Jureňu doteraz nevyjadril.

Správu aktualizujeme.


Sme pripravení byť v opozícii

 

Exkluzívny rozhovor. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa pre HN:

Požiadal vás už premiér Robert Fico, aby ste odstúpili z funkcie ministra?
Mimo koaličného rokovania nie.
V koalícii zavládlo mediálne ticho. Na čom sa dohodla ĽS-HZDS na utorkovom politickom grémiu?
Grémium bolo naplánované, pretože stranu čaká snem.
Ale určite ste hovorili aj o súčasnej situácii v koalícii.
Určite, jasné. V zásade sme si dali informácie a zjednotili sme sa na ďalšom postupe.
Na akom postupe?
Že do snemu nebudeme zverejňovať žiadne informácie a na sneme budeme informovať našich členov.

Celý rozhovor >>


Fico neustúpi, HZDS rieši koniec

Kríza v koalícii pokračuje aj po včerajšom rokovaní vlády. Smer-SD naďalej trvá na vyvodení zodpovednosti za kauzu prevodu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde.
Premiér Robert Fico s novinármi o kríze odmietol komunikovať. Po rokovaní kabinetu nasadol do auta a odišiel. „Prevody pozemkov boli škandalózne. Radšej treba odísť z vlády preč, ako kryť škandalózne prevody majetku,“ povedal neskôr pre televíziu TA3.
Scenár možného rozpadu koalície pre HN potvrdil aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. ĽS-HZDS je v krajnom prípade pripravené aj na pobyt v opozícii.

Celý článok >>


Anketa s poslancami HZDS: Má minister Miroslav Jurena vašu dôveru, má zostať vo funkcii?

Tibor Cabaj: Má moju dôveru.
Katarína Tóthová: Dôveru ministrovi Jureňovi vyslovilo politické grémium, ktoré má rozhodne viac informácií ako ja. Ja sa musím spoľahnúť na toho, kto má viac informácií.
Jozef Tarčák: Ja som sa o tom dočítal len z novín. Teraz som prišiel do Bratislavy a akumulujem atmosféru. Neviem o tom veľa, ani za akých podmienok sa to dialo. Zatiaľ mám málo informácií na to, aby som sa vedel nejako vyjadriť.
Jozef Halecký: Má moju dôveru a podporu. Pokiaľ bude preukázané to, čo sa považuje za nezákonné alebo neodôvodnené, myslím si, že o tom ani nemusel vedieť. Bolo to v gescii jeho podriadených, jeho priama preukázaná vina je dosť problematická.

Celá anketa >>


Anketa: Aký vplyv môže mať súčasná vládna kríza na vývoj koruny?

Róbert Prega, hlavný analytik Tatra banky
Súčasná kríza nemá v podstate žiadny vplyv. Ak by sa však ohrozil vstup do eurozóny, mohlo by sa to zmeniť.

Celá anketa >>

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karlovičov rozprávkový debut vo Wimbledone 02 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Real na španielskom futbalovom tróne 03 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tenistom sa mália wimbledonské dotácie 04 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filc bieloruskej reprezentácii nepomôže 05 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trenčín naďalej v prvej futbalovej lige 06 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TENISOVÉ REBRÍČKY 07 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S rošádami v NHL treba počítať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:11